Mobbetallene flyr til himmels👎

Det har vært en intens uke, jeg holder på å sy sammen manus til bok nummer tre. Det blir den siste i min mobbetrilogi. Og det viser seg at mens jeg sitter og skriver blir denne boken mer og mer aktuell for hver dag som går. Hva den handler om og hva den heter kommer vi tilbake til når omslaget er ferdig, men tittelen på boken er selvforklarende. Manus er ferdig og klar for pirkearbeid,og bokarbeid når Per Svein kommer hjem på onsdag. Da elevundersøkelsen kom i går satte den prikken over ien for denne ukens arbeid. Dette skal inn i forordet, banna bein.

Jeg ble egentlig ikke det spor overrasket da svarene på undersøkelsen kom i går. Vi fikk en indikasjon i høst. Da var tallene på vei oppover, og både Robert og jeg uttalte oss til NRK Dagens og til NRK. no. Vi var tydelige på at det var handling som manglet.

Kunnskapsmimisteren sa hun var fornøyd, selv om pilene pekte feil vei, og at hun tok mobbing på alvor. Det gjør jeg også, men jeg gjør det på en helt annen måte. Alle kunskapsministere jeg har hørt på har sagt det samme som Brenna de siste tyve årene. Ingen har vist med handling at de mener det de sier. Det Brenna var fornøyd med var at stadig flere familier klagde og fikk medhold fra statsforvalteren. Ni av ti fikk medhold og det var jo bra mente hun. Men er det egentlig så bra at stadig flere må klage til statsforvalteren? Det er jo flott at folk får medhold, men grunnen til at de klager er jo brudd på lovverket og at handling uteblir. Det viser at selv med nytt lovverk klarer ikke klageinstansen å implementere lovverket i kommuner og skoler. Vi er mange som har sagt dette før, men jeg gjentar: La oss få på plass en ny uavengig nasjonal klageinstans. Det er der vi må begynne. En instans med spesialkompetanse på utdanningsrett. En instans som er villig til å gå den ekstra milen sammen med barna. En instans som handler og sanksjonerer på hvert eneste lovbrudd, en instans som i verste fall tør å stenge skoler som er helsefarlige for barna. Det er slik vi får implementert lovverket. Ingen hadde fulgt veitrafikkloven om det ikke hadde fått konsekvenser å bryte den.

I stedet for handling kjøper vi inn dyre programmer fra forskere, selv om forskerne har har forsket på og funnet ut at antimobbeprogrammer ikke virker. De får heller ikke mobbetallene ned. Her ligger det mye penger for de som lager programmene, og de gir kommunene et skinn av at de faktisk gjør noe. Og de som helt unødvendig blir eksperimentert med er elevene, barna våre. Jeg er møkka lei.

Mens vi venter på at handling skal skje skyter mobbetallene i været. Her på Agder har vi i grunnskolen nå 14% elever som sier de blir mobbet mer enn to til tre ganger i måneden. Vi topper hele driden for å si det på håndballspråket, men dette er det ingen grunn til å være stolt av. Det øker over absolutt hele landet, og vi ser at vi enda en gang har satset på feilslått mobbepolitikk. Vi trenger et salig og solid foreldreopprør over det ganske land, en revolusjon. Størst økning er det av elevmobbing, men det er ingen overraskelse når handing mangler. Det mest bekymringsfulle er at lærermobbingen også øker. Jeg tror likevel at dette henger sammen på en måte. Lærermobbing legitimerer mobbing mellom elevene. Vi snakker igjen om eksempelets makt. Vi trenger ingen flere utvalg eller komiteer. Vi trenger handling, er det for mye å be om? Vi har blitt lovet handling fra alle kunnskapsministere i tjue år, når skal denne handlingen foregå? I det neste århundre?

Heldigvis er det mange foreldre som skjønner hva som skjer, foreldre som jobber dag og natt med å flytte fjell. Vi foreldre har bevart troa om et mobbefritt samfunn, men det vil kreve noe av oss alle sammen. Det virker som om politikerne har gitt opp mobbesaken, de bare repeterer om og om igjen: Vi tar mobbesaken på alvor. De lider i av beslutninsvegring og berøringsangst, og vil i alle fall ikke lytte til de som har skoen på. De vil ikke før de må. Jeg er likevel hellig overbevist om at endringer vil skje, og at de vil tvinge seg frem. Som han jeg bor sammen med stadig sier: Det umulige tar bare litt lengre tid👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s