#sjekk deg, bak fasaden😢

Tirsdag fikk jeg sett det første programmet av «Bak fasaden», dette året. Programmet handlet denne gangen om livmorhalskreft, og Maren Walvik Johnsens historie. Maren er 28 år, like gammel som vår sønn Daniel, også kalt Poden og guttungen. Bare tanken på at han skulle oppleve noe tilsvarende får det til å vrenge seg i magen min. Det er helt umulig å forstå hvilket mareritt dette er, det vet bare de som står i det. At det må være et mareritt er ikke vanskelig å forstå.

Kort fortalt fulgte Maren oppfordringen fra kreftregisteret og tok en celleprøve da hun var 25 år. Hun fikk svar om at alt var i sin skjønneste orden. Hun hadde ingen symptomer på at noe var galt heller, det skulle siden vise seg at prøven henes var feiltolket, det fantes store celleforandringer i den. Det gikk halvannet år før Maren begynte å få symptomer i form av blødningsforstyrrelser. Hun trodde dette handlet om koronavaksinen som kunne gi symptomer som det. At hun hadde kreft med spredning kom som et sjokk både på henne og familien. Faren hennes beskriver det som å bli truffet av en klasebombe.

Det er HPV-viruset som står bak denne typen kreft, fra mars 2022 blir alle kvinner i alderen 34- 69 testet for tre typer av dette viruset. En kan jo lure på hva de har tenkt da de satte aldersgrensen her, tenk på et tall liksom? Kvinner under 25 år er vaksinert mot dette viruset, unge gutter vaksineres også, da dette er en seksuelt overforbar sykdom som ingen vil ha. Hvorfor «glemmer» man de mellom 25 og 34 år? Er det fordi dette handler om kvinnehelse? Hvorfor fikk ikke de samme rettighet som andre kvinner fra samme tidspunkt? Unge mammaer, fremtidige mammaer, døtre, kjærester og koner. Vi som trenger at kvinner føder flere barn, i dag føder hver kvinne i snitt 1,48 barn, hvilket er for lite til å opprettholde velferdsstaten. Barn trenger mammaer, fedre trenger koner, kjærester og en å dele ansvaret for barma med. Den tanken var det åpenbart ingen som tenkte da de satt der og tenkte på et tall.

Ved universitetssykehuset i Tromsø har de siden 2005 testet alle som har vært og sjekket seg, for HPV- viruset. Livmorhalskreft er kreft som starter nederst på livmortappen og jobber seg oppover. HPV- viruset kan gi celleforandringer som utvikler seg til kreft, og du merker ikke at du har det. Det er som å gå rundt med en tikkende bombe. Det er 10% sjanse for å få det for hver ny partner. I Tromsø tar de først en børsteprøve fra livmorhalsen som de sjekker i mikroskop, samtidig sender de en prøve sørover for å sjekke om pasienten har viruset. I 30-40% av prøvene viser det seg at det likevel er celleforandringer, i prøvene som først så fine ut. Dette koster sykehuset 150 kroner per test, altså en billig livsforsikring som redder mange liv. Helse nord har fra 2005 hatt lave tall på denne krefttypen takket være dette. De kommer også inn på et tidlig tidspunkt, og da fjernes det ytterste av livmortappen så celleforandringen ikke får utvikle seg til kreft. Mens pilene i nord, fra 2005 har flatet ut, har pilene i resten av landet skutt i været, for ikke å si eksplodert . I nord har de så og si utryddet sykdommen. De mener de har forebygget ca 50 tilfeller i året, og reddet ti liv hvert eneste år. At vi i dette landet ikke kan ta lærdom av hverandres suksess er for meg en gåte. I nord gjør de dette selv om ikke kreftregisteret ikke anbefaler det.

Direktøren i kreftregisteret svarer på kritikken ved å si at ingen prøver er 100% sikre, og jeg kjenner at jeg får en flau smak i munnen, for dette handler da vitterlig om noe annet. Hun sier at vi, selv om vi har testet oss skal være obs på uregelmessige blødninger, smerter og blødninger etter samleie og smerter i underlivet. Det skal og må vi, men det er åpenbart ikke nok ved denne sykdommen. Hun sier at slike ting som dette må vi bruke tid på for å få alle med, da blir jeg virkelig kvalm, for det har vi i alle fall ikke tid til. Slik har vi alltid gjort det biter ikke på meg, nok en gang er det handling som er problemet. Etter å ha trykt ut av seg argumenter som får blodtrykket til å stige hos meg, sier hun plutselig at kreftforeningen ønsker å teste for 12 HPV- virus, i stedet for bare tre. Hva i himmelens navn finnes det enda flere virus vi ikke har hørt om? Nå vil kreftregisteret gå inn for dette sier hun.

Programmet har åpenbart klart å trykke på de rette knappene. Nok en gang har Norge bak fasaden bidratt til å skape nødvendige samfunnsendringer. Fra nyttår i år får alle kvinner mellom 30- 34 år tilbud om testing for viruset. Og fra sommeren følger de fra 25- 30 år etter. Det hjelper å sette et skarp søkelys på det som ikke fungerer, å stille kritiske spørsmål til de som bestemmer. Nok en gang har dette ført til positive endringer, endringer som redder liv. For Maren blir det ingen happy ending, hun må leve med kreften så lenge hun er her, men hun har et ønske om så mange gode dager eller år som det er mulig å få. En stor takk til Maren og familien som belyste denne saken, og som nå bidrar til at liv reddes i fremtiden💙

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s