Hva julen egentlig handler om🎄

I går var vi på konsert på Prestegården. Der fikk vi en sterk påminnelse om hva julen egentlig handler om. Det er barnas høytid. Fem barn og unge fra Kristiansand kulturskole, i alderen 8- 18 år var gårsdagens fantastiske solister. Det siste året har satt tankene mine i spinn og følelsene i kok. Barna er vår felles fremtid, men hvordan tar vi vare på dem? De blå blå satte i sin tid i gang en klappjakt på det de kalte navere og trygdesvindlere. Syke og fattige mennesker skulle tas. Det endte som kjent med Nav- skandalen, der man i iveren etter å ta kjeltringene, glemte bort legalitetsprinsippet, at alt skal hjemles i lov. Den moralske pekefingeren ble viktigere enn alt annet. Mange forsøkte å si i fra, men fikk nærmest hodene kappet av. Da rapporten kom ble den hemmeligstemplet, noe som ikke tjener et demokrati. Skandalene i offentlig sektor står nærmest i kø, og maktmisbruk avsløres på daglig basis. Forrige regjering kuttet og kuttet hos de som hadde minst, som en omvendt Robin Hood, mens opposisjonslederen stadig gjentok: For lite, for sent, nå er det de vanlige folks tur.

I februar på eldstesønnens bursdag startet nok en krig i Europa, og barna lider og betaler den høyeste prisen. Unge menn sendes ut i krig, og vår felles fremtid står i fare. At noen med vitende og vilje starter en krig i 2022 er den rene skjære galskap. Og i Norge blir stadig flere mennesker fattige, og barnefattigdommen øker. Nå har vi ikke bare et oljefond å øse av, vi har i tillegg fått et strømfond og et diesel/ bensinfond. Strømprisene har skutt i været, det samme har drivstoffprisene. Dette igjen fører til at matvareprisene øker måned for måned, samtidig som eierne av de store matvarekjedene ligger på inntektstoppen. Dette driver rentene opp og igjen blir det vanlige folks tur til å ta regningen.

Vi har aldri hatt så mange som står i kø for mat hos de frivillige organisasjonene, de har ikke nok mat til alle som trenger. Vanlige folk kvier seg for å spørre Nav om hjelp. Nå er det så galt at selv fagforeningene og toppene hos Nav ber om nåde for sine brukere. Statsministerens svar er det samme hele tiden, han vil vente å se. Han satser på arbeidslinjen sier han. Det er nok vanskelig for en milliardær å sette seg inn i hva det vil si å være fattig. Han tror at jo fattigere folk blir jo mer motivert blir de til å søke seg jobb, eller skaffe seg mer kompetanse for å komme i jobb. Hva er det han ikke skjønner? Hvorfor leser han seg ikke opp på forskningen? Eller får noen til å gjøre det for seg? Det å være fattig og bruke hele dagen på å skaffe nok til det absolutt nødvendige, og natten til å gruble på hvordan man kan få pengene til å strekke til, gjør at all energi forsvinner dit. Selv vokste jeg opp med en enslig mor i et fattig hjem. Hun sa alltid at det er dyrt å være fattig, for man har ingen buffer når vaskemaskinen ryker, eller penger til å kjøpe det man trenger på salg.

Statsministeren bør lese seg opp på forskning, løfter man folk opp av fattigdom, kommer også motivasjonen og kreftene til å søke seg arbeid. Ved å gjøre noe med fattigdommen kommer atbeidslinja av seg selv. Nå skal vi vente å se, og imens blir enda flere fattige. I Norge i dag, i et av verdens rikeste land er det stadig flere barn som fryser og går sultne til sengs. Stadig flere barn gruer seg til jul, og stadig flere barn står i matkø. Vi har hatt råd til både finanskrise og pandemi, men vi har ikke råd til å hjelpe folk ut av fattigdom, tvert imot dyttes stadig flere inn i den. Det er ikke slik at fattige mennesker er late, de bruker mer tid på å få hjulene til å gå rundt enn det andre bruker på en vanlig jobb. Og opposisjonen sitter og tar imot gode tall om opplsutning fordi vi ikke fikk noe nytt ved dette valget heller, vi fikk mer av det samme. Opposisjonen er i flertall, de kunne gjort noe om de ville, men de virker handlingslammet. Det er sånn politikerforakten vokser, og det er farlig for demokratiet det.

Alt dette tenkte jeg på i går, mens jeg hørte på konserten. Vi burde skamme oss som lar dette skje. Vi høster det vi sår, og behandler vi barna dårlig nå, kommer ikke de til å bry seg om oss som gamle. Det vil være til pass for oss, tenker jeg der jeg sitter.

Tusen takk til Søgne bygdekor og deres solister, jeg har aldri noensinne blitt så bergtatt av en julekonsert😍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s