Fastlegen👍

Ja, da var jeg i gang igjen med å snakke om fastlegen. I går skulle jeg til stoffskiftekontroll, og da hadde jeg med to signerte eksemplarer av den siste boken min. Fastlegen kan være og er en viktig alliert i mobbesaker, ved senskader etter mobbing, og gjennom oppkjøret til, under og etter erstatningsrettssaker. Nå er jeg klar over at det ikke er slik at alle har en fastlege, og at noen bor på steder der de må reise lenger enn langt for å komme til lege, og må ta til takke med det som er. Jeg er også klar på at om du ikke har en fastlege som skjønner, eller ikke vil skjønne hvilken krise dette er for hele familien, en lege som legger sten til byrden, ja da skal du bytte hen ut.

Robert har vært usedvanlig heldig med sine tre fastleger gjennom livet. Da vi skjønte mobbingens omfang fant vi ut at vi skulle ta med Robert til legen. Roberts lege het Anne Ruud, hun hadde spesialisert seg på barn som hadde det vanskelig, og var til alt overmål skolelege, hun var også god å snakke med. Det vi ikke forsto da vi sendte ham til henne, var at vi samtidig rapporterte mobbingen inn som en « yrkesskade», og vi ante heller ikke at det hun journalførte skulle bidra til at Robert vant rettsaken mot kommunen.

I Roberts journal sto følgende fra 21 november 2003, som senere står sitert i dommen: Svært alvorlig mobbehistorie. Robert trives på skolen, flink i matte og mange andre fag. Leser lekser og liker det. Leser bøker, sporty og sosial. Kamerater han har vokst opp sammen med oppfører seg svært negativt. Det ser ut til at andre med mindre ressurser og kognitivt dårligere stand bruker vold og negativ atferd som virkemiddel. Skolen makter ikkeå rydde opp i dette. De personer som Robert beskriver kjenner jeg og vet at det har vært svært negativ oppvekst, kognitivt svake og lite skoleflinke. De opptrer som en slags mafia, skolen lar dem få lov til det. Foreldene og Robert vil skifte skole. Jeg er overrasket over at skolen ikke klarer å rydde opp i dette.

Senere da Anne Ruud sluttet overtok Øystein Ebeltoft Andersen, og var Roberts støtte før, under og etter rettssaken. Da Robert bestemte seg for å ta livet tilbake, skulle Andersen et år på sykehuset, for å jobbe der. Da overtok hans vikar Lars Marius Andersen ansvaret for Robert, og fortsatte med det også da Ebeltoft Andersen kom tilbake. Det hadde skjedd så mye det året at Robert ble værende hos Lars Marius. Alle som leser boken Etter rettsaken vil skjønne hvorfor🤗

I går hadde jeg derfor med to bøker til legesenteret, min fastlege Fredrik som er litt yngre enn Robert skulle få en bok, og Lars Marius den andre. Fredrik skulle overlevere den ene til Lars Marius. Til Fredrik sa jeg: du får boken for jeg vil at du skal forstå hvilken viktig alliert fastlegen er for mobbeutsatte og deres familier. Systemet fungerer ikke sa jeg, og jeg så i blikket hans at han forsto hva jeg mente. Men sa jeg, i dette systemet finnes det noen fantastiske mennesker, som gjør mer enn man kan forvente. De går langt utover sitt mandat. I Roberts sak handler dette blant annet om tre fastleger. Han ble helt stille og sa, det er ikke så ofte vi får slike gode tilbakemeldinger sa han, så dette vet jeg at Lars Marius også vil sette pris på. Fredrik er en forskningsnerd, og leser mer enn gjerne forskningsrapporter på fritiden. Også du, sa jeg, boken er stappfull av forskning🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s