FremtidsfullmaktđŸ€—

Vi har snakket om det en god stund nÄ, at vi mÄ fÄ laget en fremtidsfullmakt. Selv hadde jeg en mor som ble tidlig dement, og som ikke sÄ lenge hun levde ville hÞre snakk om det. Vi kom aldri i posisjon til Ä samtale rundt dette. Heldigvis var det begrensede midler i boet, sÄ det ble ikke noen stor katastrofe. Til slutt kom fastlegen pÄ banen og vi ble enige om at det skulle sÞkes om verge via fylkesmannen.

Med dette friskt i minne Þnsker vi Ä unngÄ Ä sette vÄre barn i en lignende situasjon. NÄ er vi i gang med Ä sette oss inn i prosessen. Det er heldigvis kommet et annet alternativ til verge, nemlig en fremtidsfullmakt. Det Ä fÄ oppnevnt verge kan ta unÞdig lang tid, hvem som blir oppnevnt er usikkert, og hvilke avgjÞrelser som tas kan vÊre utenfor vÄr kontroll. PÄ grunn av forhold ble vergemÄlsloven i 2013 supplert, og loven Äpner for at du fÞr behovet er der kan utnevne en selvvalgt hjelper, kalt fullmektig, i form av en fremtidsfullmakt.

Da kan du selv bestemme hvem du vil ha som fullmektig, og hvilke av dine interesser fullmektigen skal forvalte. Du skreddersyr med andre ord etter egne behov. Dette kan du gjÞre uten tidkrevende innblanding fra det offentlige. NÄr vi har gjort dette trenger vi ikke lenger bekymre oss eller tenke mer pÄ denne typen utfordringer i fremtiden. Den skal uansett bare brukes i tilfeller ved alvorlig sykdom eller sinnslidelse. Vi liker fÞre var prinsippet her i huset.

Ved Ä gjÞre vÄre Þnsker skriftlige slipper vi mange potensielle utfordringer i fremtiden. Vitnekravet er det samme ved fremtidsfullmakter som ved testamenter. Fullmektig mÄ vÊre over 18 Är, og akseptere Ä vÊre fullmektig. Vi har funnet en mal vi skal jobbe ut i fra, pÄ Statsforvalteren sine hjemmesider. Fullmakten trÄr fÞrst i kraft ved en legeattest fra fastlegen om at en ikke lenger er i stand til Ä ivareta egne interesser. Da fÞrst kan man be Statsforvalteren om at fullmakten stadfestes. Det er nÞdvendig om man Þnsker Ä benytte fullmakten overfor banken, kartverket eller lignende.

NĂ„ har vi snakket om det lenge nok, nĂ„ er det tid for handlingđŸ€—

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk pÄ et ikon for Ä logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s