#sjekkdeg

I går var det tid for kontroll etter livmorhalsprogrammet. Det går tre år mellom hver kontroll, og disse kontrollene redder liv, og forebygger tidlig død. Jeg bestilte timen i mai, da jeg var på stoffskiftekontroll. I god tid før november, som er min måned for kontroll. Det er ingen fare for at du glemmer dette, for før gårsdagen hadde jeg allerede fått to påminnelser av helsenorge, via digipost, den siste for et par uker siden. I tillegg har jeg sms-varsling fra legen, så det går av seg selv. Jeg må bare møte opp.

I går møtte jeg hos legen. Jeg hadde snakket med et par stykker som hadde vært til sjekk i år, og de hadde sagt at det nå ville gå fem år til neste undersøkelse. Per Svein og jeg lurte på hva dette handlet om, skulle de spare penger på kvinnehelse? Nei da slik var det heldigvis ikke sa legen, tvert i mot var dette bedre. Fordi de nå tok to prøver i stedet for en. I tillegg til celleprøven tok de nå også prøver på om du hadde HPV viruset. Både gutter og jenter får i dag vaksine for dette viruset, i 7. klasse. Dette vet jeg fordi min sønnesønn fortalte meg dette da han fikk vaksinen i fjor. Det er HPV viruset som sto bak de aller fleste tilfellene av livmorhalskreft. Så de som ikke fikk påvist viruset skulle kalles inn hvert 5 år. De som fikk påvist viruset skulle kalles inn hver 6-12 måned. Ingen merker viruset, derfor får det herje på som det vil, og forårsake stor skade og for tidlig død. Så sjekk dere folkens, det vil dere aldri angre på.

Et lite googlesøk da jeg kom hjem i går ga meg følgende opplysninger: HPV infeksjon har vist seg å være en viktig faktor i utvikling av livmorhalskreft. En infeksjon som vedvarer kan gi alvorlige celleforandringer i livmorhalsen, som hvis de ikke behandles kan utvikle seg til kreft. Det finnes over 100 typer av dette viruset.

HPV infeksjon hos menn kan gi kreft i penis, endetarm, munn og svelg. Menn kan være smitekilder til kvinner og omvendt. Vaksinering av menn er viktig for å redusere forekomst av livmorhalskreft. Det finnes ingen øvre aldersgrense for å ta en vaksine.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s