En kunnskapslþs kunnskapsminister😭

I gÄr ble intervjuet jeg hadde med NRK P1 Dagens sendt, og jeg er fornÞyd med egen innsats. Jeg fikk satt sÞkelys pÄ mye viktig mobbepolitikk, journalisten stilte gode og relevante spÞrsmÄl som gorde at jeg kunne gi klare og tydelige svar.

Jeg fikk 5 minutter pÄ Ä forklare hovedproblemene nÄr det kommer til mobbing. Det gikk veldig greit. Mobbing er et samfunnsproblem som i skolen rammer mellom 40000- 60000 familier i Äret. I tillegg har vi i alle fall 100000 som rammes pÄ ulike arbeidsplasser. Mobbing angÄr oss alle, alle kjenner vi noen som er rammet av denne fornen for overgrep. Slik jeg ser det burde alle vÊre interessert i problematikken. 50% av barna som behandles i Bup- systemet har opplevd mobbing, en av tre har opplevd vold i nÊre relasjoner. Skadene til disse barna er identiske. Det viser seg imidlertid at de som har oppevd mobbing har lavere selvfÞlelse enn de som utsettes for vold i nÊre relasjoner.

Selv om mobbetallene stÄr pÄ stedet hvil og tiltakene ikke treffer mÄlskiven, mener statsrÄden at det fungerer. At det Ä beholde klageinstansen ikke har fÞrt til handling, slik vi ble lovet, bryr ikke kunnskapsministeren seg om. Flere klager og fÄr medhold hevder hun. Det at mobbingen fortsetter med uforminsket styrke mens Statsforvalter og skole sender papirer seg i mellom, gÄr henne hus forbi. At flere klager og fÄr medhold viser at ordningen fungerer hevder hun. Alt fungerer som det skal, i alle fall for henne. Det er det samme ovenfra og nedpratet de mobeutsatte familiene er blitt foret med de siste tyve Ärene.

SeriÞst, sier nÄ jeg. Her har vi en statsrÄd som overhodet ikke lytter til de som har skoen pÄ, men som gÄr i forsvar og sÄ til angrep uten Ä forstÄ at hun driter pÄ draget. Det er Ä hÄpe og Þnske at vi snart fÄr en kunnskapsminister som skjÞnner hvor invalidiserende mobbing er for familer, og som Þnsker Ä stanse overgrepene som skjer i skolen hver eneste dag. En kunnskapsminister som ikke sover i timen, og som har nulltoleranse for at tusenvis av barn gÄr ut av skolen med krigsskader hvert eneste Är. Skader de mÄ leve med resten av sitt liv. En kunnskapsminister som Þnsker Ä gjÞre det som skal til for Ä stanse mobbing, og lette byrden for familier som holder pÄ Ä gÄ under.

Hun henviser til mobbeombudene som ofte har mindre kompetanse enn foreldrene selv, og inget mandat til Ä fÄ skolene til Ä fÞlge lovverker. De fungerer mest som sandpÄstÞingsorgan, som de smykker seg med for Ä vise at de faktisk gjÞr noe. Virker det? Mobbetallene gÄr ikke ned, mobbeombudene kan ikke gÄ inn i de tusenvise sakene for Ä bistÄ, en mobbesak er fulltidsjobb, ogsÄ for hjelper. Har noen spurt barn og foreldre om det er dette de vil ha, dette de trenger? Mobbombudene var KRF sin kjepphest, den de forhandlet med HÞyre og FRP med slik at de blÄ kunne beholde den klageinstansen som ikke virket, og som Djupedalrapporten hevdet aldri ville virke. For all del hvorfor skal de som bestemmer lytte til de med skoene pÄ, politikerne vet jo best, i alle fall virker de Ä tro det er slik.

Jeg vil pÄstÄ at de med mest kompetanse pÄ feltet er foreldre og barn som lever med mobbing og senskader. Det er ingen som er sÄ opplest pÄ lover, regler, rundskriv, saksdokumenter og forskning som dem, de ser ogsÄ hvordan ting henger sammen, pÄ en mÄte ingen andre kan se. De har en unik erfaringskompetanse som de har tilegnet seg pÄ tÞffeste vis, over mange Är. En kompetanse samfunnet kunne brukt i et nasjonalt kompetanse med en gratis hjelpetelefon, slik de har i mange land, men ikke i Norge. Her har vi bÄde pinnsvinhjelpen og kaninhjelpen, men hjelp til mobbeutsatte og deres familler er ikke Ä oppdrive i velferdsstaten Norge. I lÞpet av de siste ti Ärene har flere tusen mennesker tatt kontakt med meg, som er en privatperson for Ä fÄ hjelp og veiledning. Min oppgave har vÊrt Ä gi dem gode nok verktÞy til Ä hjelpe seg selv, og fÄ dem til Ä fÞle seg bedre nÄr de har vÊrt i kontakt med meg, enn de var fÞr de tok kontakt. Dette er mennesker i den ytterste nÞd. Dette er en nasjonal oppgave, og altfor stor jobb for meg. NÄr staten svikter og barna vÄre utsettes for offentlig omsorgssvikt i skolen, er det minste de kunne tilby en hjelpetelefon med kompetente mennesker i andre enden, og fortrinnsvis mennesker med erfaringskompetanse i tilegg til fagkompetanse, for Ä bÞte pÄ noe av skaden. Mobbeutsatte og deres familier trenger Ä snakke med noen som har levd i mobbehelvetet, og kommet seg ut av det, mennesker som har overlevd det, mennesker som kan gi dem hÄpet og troen tilbake.

SÄ snakker hun om at vi har chattetjenester og det er da hun virkelig gÄr skoene av seg. Hvilke chattjenester da om jeg tÞr spÞrre, og til hvilket bruk? Og tror hun seriÞst dette hjelper? Mobbetallene stÄr som kjent pÄ stedet hvil. NÄr vil statsrÄden ta innover seg at mobbing er overgrep og gir senskader som koster den enkelte, familene og samfunnet milliarder av kroner. Mener hun en chattjeneste som ikke er spisset og rettet mot problemet, skal lÞse det? GÄr det an Ä vÊre sÄ naiv i jobben som kunnskapsminister? Er hun i det hele tatt i kontakt med virkeligheten til disse familiene? Hvor lite mobbekompetanse er det lov for en kunnskapsminister Ä ha?

Det var pÄ hÞy tid at boken min nÄ kom ut, for der stÄr det svart pÄ hvitt hva som ikke fungerer, og det er godt dokumentert at det ikke gjÞr det, og hvorfor. OpplÊringsloven er en kvasilov som ikke hÄndheves av noen, verken politiet eller klageinstansen. Klageinstansen sanksjonerer altfor sjelden, selv nÄr lovbruddene er grove. Rettsikkerheten i skolene er blitt dÄrligere med det nye lovverket. Enkeltvedtaket ble fjernet, skolene slipper nÄ unna sÄ lenge de dokumenterer at de iverksetter tiltak, fra Ä ha et rundskriv som sier at tiltak skal iverksettes til mobbing stanses, har vi nÄ fÄtt inn den populÊre setningen «at skolene har gjort det man rimelig kan forvente», for sÄ Ä stoppe der. Fra Ä vÊre uaktsom til grovt uaktsom nÄr de voksne forsÞmmer seg er enda en endring som har gjort barns rettssikkerhet dÄrligere i skolen. Enda har ingen begynt Ä ta tak i lÊrermobbing, sÄ vi befinner oss i realiteten fortsatt pÄ steinalderstadiet hva mobbing angÄr.

Vi mÄ ha pÄ plass en egen mobbeparagraf i straffeloven. Dette skrev jeg om allerede i boken «Alle mot en». Jeg er enda mer overbevist om at det er det som skal tll i dag. Det skal bli slÄtt hardt ned pÄ mobbing sier kunnskapsministeren. NÄr da lurer jeg pÄ? Det har alle kunnskapsministere sagt de siste 20 Ärene, uten at handling fÞlger ordene. Vi har ikke rÄd til Ä vente i 20 Är til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk pÄ et ikon for Ä logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s