Gordisk knute😱

Jeg har begynt å gå regelmessig til massasje. Jeg har en godt utdannet klassisk massør i gangavstand fra huset jeg bor. Før i verden, før husbyggingen startet var jeg flink til å skaffe meg nødvendig massasje innimellom. De siste årene har det kokt vekk i kålen. Det har vært utrolig travle tider, med husbygging, bokskriving og alle mulige prosjekter. Kroppen har tidvis forsøkt å si fra at den også vil ha sitt, men jeg har bare gønnet på og fortsatt. Resultatet har blitt at jeg har mistet kontakt med kroppen, og kroppen har blitt mer og mer stresset, uten at jeg har kjent noe som helst. Dessuten har min daglige tur vært med på å kamuflere tilstanden.

Da jeg endelig tok til vett og bestilte time var kroppen blltt som en gordisk knute. Jeg fikk beskjed av behandler relativt raskt. Jeg ba nemlig om at hun bare skulle være forsiktig, for jeg ville at det skulle være behagelig. Hun hadde ikke holdt på lenge før hun sa: du vil altså ikke at jeg skal fjerne låsningene i ryggen din? Skitt tenkte jeg, det var den moroa. Jeg svarte selvfølgelig vil jeg det. Det ble alt annet enn behagelig, triggerpunkter under armen og i brystmuskulatoren fikk kjørt seg skikkelig. Jeg lurte på om de alltid kom til å være så j…. vonde? De er ikke vonde i en avslappet kropp var svaret jeg fikk, så jeg holdt klokelig kjeft, og bestilte en ny time uken etter.

Nå holder vi på å skrelle en løk, vi er enda ikke der det hele startet. Fra dag en har hun sagt at hun tror det kan stamme fra høyre skulder, siden den var mye høyere enn den venstre. Og at vi bare kunne finne det ut ved å jobbe oss videre. Ved nærmere ettertanke hørtes det logisk ut at alt har begynt i skrivearmen. Etter to timer sa hun, det var så langt vi kom etter to timer, hva tenker du nå? Jeg tenker vi skal komme til bunns i det her var svaret jeg ga. For jeg merket at kroppen fikk det bedre, ble mer avslappet, og at jeg har det bedre i en avslappet kropp, enn i en gordisk knute. De fire første behandlingene hadde jeg med en ukes mellomrom. De to siste med fjorten dagers mellomrom, og det fortsetter jeg med så lenge det er nødvendig. Før jeg går over til en gang i måneden, og så mer sporadisk.

Jeg har kommet i kontakt med kroppen igjen, jeg har kjent på ryggsmerter, hoftesmerter og nakkesmerter, mens muskulaturen slapper mer og mer av, og alt løser seg opp og forsvinner. Jeg har fått øvelser, og i går fikk jeg for første gang kontakt med høyre skulder. Høyre skulder er nå lavere enn venstre skulder, så ting skjer. Samtidig som jeg rydder i kroppen, fjernes stresset, jeg ser ting klarere, og jeg rydder i hodet og livet mitt samtidig. Jeg skal ikke tilbake igjen til det stedet jeg var.

Mens jeg har skrevet boken om senskader etter mobbing har jeg gått dypt inn i tematikken. En av de vanligste senskadene etter mobbing er muskel og skjelettplager. Alt godt og vondt setter seg i kroppen. Dårlig berøring gir dårlig helse, god berøring gir god helse. En av de største årsakene til sykemeldinger i Norge er muskel og skjelettplager. Med andre ord er dette et folkehelseproblem. Jeg har dypdykket i studier om massasje, og det har en så positiv effekt på disse plagene at forskere har blitt veldig overrasket. Selv er jeg ikke så overrasket over det, berøring er viktig for oss mennekser. Det er også viktig at de som behandler vet hva de holder på med, og jobber metodisk.

Nå som disse studiene kommer og viser hvor viktig massasje er for denne pasientgruppen er det et paradoks at forrige regjering gikk inn og la på moms på denne helsetjenesten, da de mente at dette ikke hadde noe med helse å gjøre. Det er forunderlig at det er viktigere å gå til angrep på en bransje de definerer som alternativbransjen, fremfor å se på forskning, og forske på kontemplær medisin, for så å innlemme det som virker i allmenn medisin. Jeg regner med at vi på sikt vil få fjernet momsen på de helsetjenestene som beviselig virker, etterhvert som forskningen viser at dette faktisk virker, men det tar tid. Vi har sett det samme innenfor meditasjon og mindfulness, som nå er blant de viktigste behandlingsmetodene når det kommer til stress og søvnproblemer. Dette skriver jeg også om i boken min som lanseres 12. august.

Etter hver massasjetime tar jeg en tur rundt vannet. Min behandler er kjempefornøyd, og sier at den bevegelsen med å gå i skogen er det beste jeg kan gjøre for kroppen min etter behandling. Jeg har også fått flere øvelser til hjemmebruk, og disse minner hun meg på hver gang jeg er hos henne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s