Tannhelse🥴

Jeg tenkte jeg skulle benytte anledningen til å si noe om tannhelse. Det er jo veldig rart at tannhelse ikke prioriteres som all annen helse i dette landet. Det er underlig at tennene på en måte har blitt fjernet fra kroppen, og fått langt dårlugere prioritet enn andre deler av kroppen. God tannhelse er veldig viktig for livskvaliteten, at dettte deles opp, og at tenner skilles fra kroppen er for meg en gåte. Nå er ikke jeg av de som er mest glad i tannleger. Det skyldes et ublidt møte med skoletanmmegen i Mandal, da vi ført flyttet ned dit, da jeg skulle begynne i 3. klasse. Før i verden trakk de melketennene på barn for at de nye skulle få plass, det var i alle fall det de sa. Stille, beskjedne, utrolig sjenerte og lille frøken Johansen ble med tvang holdt nede i tannegestolen av assistenten mens tannlegen satte bedøvelse og trakk en av fortennene mine. Jeg var skrekkslagen og rystet etter den opplevelsen. I ettertid har jeg skjønt at denne tannlegen var beryktet, og at jeg ikke var den eneste han hadde skremt livskiten ut av.

Da jeg kom til Søgne var jeg så heldig å få tannlege Fjellheim, han var en av to skoletannleger, og for en gangs skyld trakk jeg vinnerloddet. Han brukte mange år på å få meg trygg, og enda flere år på å få meg til å tørre å ta bedøvelse. Noe han da gjorde så forsiktig at jeg ikke forsto hva som skjedde før alt var over. Da han startet egen praksis fulgte jeg med på lasset. Og nå er det hans arvtaker, unge fru Nodeland, som har det overordnede ansvaret for min tannhelse. Hvert eneste år møter jeg opp til timen jeg kalles inn til. I fjor var hun litt bekymret for tannkjøttet mitt, og ville kalle meg inn hvert halvår. Veldig mange opplever at de ikke har råd til å gå til tannlegen til årlig sjekk, og det er veldig trist, for det kan føre med seg mye uhelse, og det burde vært helt unødvendig. Disse kontrollene burde fortsatt å være gratis, eller bare hatt en egenandel, slik at vi alle kan beholde tennene livet ut, eller få dem fikset før det er for sent.

Til mitt hell vil jeg si, er det tannkjøttet som nå trøbler. Det betyr at nesten all behandling blir dekket av Nav. Jeg har fått det som kalles mariginal peridontitis, fint skal det være. Det får jeg behandling for. Og siden jeg har gått jevnlg til kontroll, har det ikke fått gjort store skader. Jeg trenger heller ikke gjøre noe for å få det dekket. Tannegen trekker det av på min regning,og sender resten av regningen til Nav. De kan ikke fikse skaden det har gjort, men de kan stoppe utviklingen av mer skade. Jeg gjør mitt med mellomromsbørster, tanntråd og tannpuss, men det er ikke nok til å stoppe dette. Det må sterkere lut til. Min jordnære tannlege sier at dette ikke er verdens undergang, og det er jeg helt enig med henne i. Livet byr på mye verre ting enn det her, men det kunne vært mye verre om jeg ikke hadde gått til tannegen på årlig sjekk. Derfor er det så viktig at absolutt alle skal ha råd og mulighet til å komme seg til tannlegen, å få orden på tannhelsen. Selv er jeg svært takknemlig for min tannlege, selv om det å gå til tannlegen ikke hører til blant mine favorittsysler🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s