Hanne Hellvik, Søgnes svar på Wilbur Smith📚

Jeg har lenge kjent til Hanne Hellvik, hun gikk i klasse med vår eldste sønn Kristoffer. Hanne har jobbet som journalist ,og hun har skrevet en barnebok om det å ha en syk forelder. Hun lette selv etter en slik bok da hennes datters far fikk kreft. Hun fant den ikke, men skrev den selv.

Nå er Hanne tilbake med en roman fra Nigeria. Romanen baserer seg på historier hun fikk fortalt da hun drev feltarbeid for sin masteroppgave i kulturstudier. Det var Per Svein som kjøpte boken hos den lokale bokhandleren da han var hjemme sist. Han leste den, eller skal vi si slukte den samme kveld. Bare det fikk meg til å lure. Så begynte han å snakke om Wilbur Smith, hans favorittforfatter. Wilbur Smith skriver hardt og brutalt om livet i Afrika. Det gjør også Hanne Hellvik. Så hardt at hun som skulle skrive korrektur på boken, sendte den i retur med beskjeden: dette klarer jeg ikke.

Virkeligheten er hard og brutal, og den overgår vår fantasi mange ganger. Det er hjerterått, men vi må tåle å høre om virkeligheten. Den handler om politikk og maktmisbruk forkledd som religionskrig. Den handler om vi og dem, om å bli beskyldt for hekseri, hevn og blodhevn, og hvordan dette ikke løser noe som helst, fordi vold avler vold. Boken er skrevet med innsikt, forstand og klokskap. Det er ikke bare en viktig historie, men den er også særdeles velskrevet, ikke alle viktige historier er det.

Denne boken fortjener oppmerksomhet, den bør leses, den bærer også med seg håpet om fred og forsoning, og om at vi er på vei inn i en ny tid, der dialog må trumfe krig og massakre. At vi alle er vi og oss, og ikke dem og de. God lesning og løp og kjøp📚

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s