Fiolmæle- kvinner som snakker for mye.

I 2018 var MacLilands på ferie i Finnmark. Vi hadde Elin Magga som vår personlige guide, og fikk med oss mange fantastiske opplevelser, takket være henne. En av de opplevelsene som gjorde sterkerst inntrykk var Heksemonumentet på Silsneset i Vardø. Energien på stedet kan ikke forklares, bare oppleves. Og det var så stille der inne at du kunne høre en knappenål falle. Stedet gjorde et ufattelig sterkt inntrykk på oss alle. Da vi besøkte rommet med den evig brennende stolen, var vi helt stille.

På tampen av fjoråret kom det en roman basert på denne tiden, da hekseprosessene fant sted i Finnmark. Av de som ble brent på bålet var 81% kvinner. Boken er skrevet på bakgrunn av rettsprotokoller. Bokens tittel er Fiolmæle, som betyr kvinner som snakker for mye. Rettsakene baserte seg på ryktespredning og konspirasjonsteorier. Man trodde at kvinner sto i ledtog med djevelen, og kastet vondt på folk. De fikk skylden for ulykker, sykdom og død. De ble beskyldt for trolldom og trolldomskrefter. Jo mer de forsvarte seg jo verre ble det.

De måtte ta vannprøven, og om de ikke sank var de skyldige, og sank de ja så døde de, altså ikke en sjanse i havet. Enten druknet de eller så ble de brent på bålet. Vi tror kansje hekseprosessene er over, men vi har fortsatt våre varianter for hekseprosesser. Jeg har sett mange i mitt liv. Det handler om ryktespredning og bygdedyr. Kvinner som snakker for mye rammes i dag også. Det handler om drapstrusler, seksuell trakassering og hatefulle ytringer i kommentarfeltene i aviser og sosiale medier. Av og til lurer jeg på om folk forstår hva de holder på med. Saklig uenighet og argumentasjon er bra, men å gå til angrep på personer som mener noe annet enn en selv er ikke greit. Når folk latterliggjør og godter seg når det går noen ille er heller ikke bra. Jeg har for lengst sluttet å lese kloakkfeltene som jeg kaller dem. Det du ikke kan si til folk når du ser dem i øynene, bør du holde deg for god til også i kommentarfeltene.

Boken anbefales og setter i gang tankene som dere forstår, så løp og kjøp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s