Å møte mennesker i krise.

Per Emanuelsen har jobbet som diakon og sjelesørger i over 25 år. Siden vi selv har stått i mange kriser, og blitt kontaktet av flere tusen mennesker i krise, de siste ni årene, tenkte vi at det kunne være noe å hente her.

Kriser kan være uopprettelige og skape varig endring i menneskers liv. Kineserne har to skriftegn for krise. Et står for fare, det andre for mulighet. Det er fare for at man går nedenom og hjem, men det er også en mulighet for vekst. Når en krise rammer kan det være mange mennesker som blir berørt. Rammer det barn og unge blir det ekstra sterkt. Det er individuelt hva som hjelper mennesker i krise, og det er altfor lett å generalisere. Det er viktig å være til stede og lytte. Man skal aldri frata et menneske det de finner trøst i, ta ikke trøsten fra noen. Let etter de gode tankene som gir trøst og hjelp til å leve videre. Det er helt nødvendig å finne en mening for å orke å fortsette.

Per har hatt 80 sorggrupper på 26 år. Hva hjelper? Det finnes like mange svar som deltakere på kursene. Og hva som hjelper endres over tid. På et av kursene fant en av deltakerne trøst hos Gud, en annen ved å drikke seg full hver fredag, i en periode. Ingen ble møtt med pekefinger for sin overlevelsesstrategi. Den som over tid klarte seg best var den som drakk seg full hver fredag. Så det finnes ingen fasit, hver og en må finne sin vei ut av kriser og sorg. Det som er rett for en er galt for en annen, og omvendt.

Vi må ikke fortelle, men spørre. Noe kommer man aldri over, men man må finne en måte å leve videre på. Har man stått i ulike kriser har man fått en kompetanse som andre kan ha stor nytte av. Da har man sterke hender for å bety noe for andre som opplever det samme . Bruk din kompetanse frimodig, den kan være til større hjelp enn du tror.

Å lytte uten å komme med gode råd er det beste du kan gjøre. Ikke prøv å være rådgiver, doktor eller psykiater. Du må tåle å stå i smerten uten å ta over, og komme med løsninger . Det finnes ingen quick fix, og det kan gjøre vondt verre. Mennesker trenger å bli lyttet til, ikke andres historier. De trenger ikke dine råd og løsninger, de må finne dem selv. De må komme innenfra. I livskriser er det viktig å finne det som gir en sinnsro, slik at man sakte, men sikkert kan finne en meningsfylt vei, videre i eget liv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s