Verdensdagen for psykisk helse💙

Vi er kommet til verden med både fysisk og psykisk helse. Det burde være like naturlig å snakke høyt om psykisk helse som om fysisk helse, det er det dessverre ikke. Og når noe så naturlig som psykisk helse ikke kan snakkes om på samme måte som fysisk helse, da har vi et problem. Alle har vi en psykisk helse, akkurat som vi har en fysisk helse. Og begge deler svinger gjennom et langt liv. Det er helt naturlig at vi reagerer på det vi utsettes for. Det er en del av livet. Av og til er den fysiske helsen dårlig, andre ganger er det den psykiske helsen som er dårlig. Begge deler er helt naturlig, og en del av det å være menneske.

Da min mor vokste opp var psykisk sykdom et tabu, det skulle ikke snakkes om. Min mormor var bipolar, hun hadde opplevd overgrep i sin oppvekst. Begge deler var synd og skam, og både synden og skammen ble påført offeret, og deres familie. Som følge av dette hadde min mor en særdeles tøff oppvekst. Skyld og skam rammer hardt. Mormors psyke svingte i en takt min mor, som barn, opplevde som skremmende, men verre var alle hemmelighetene som fulgte i kjølvannet av mormors psykiske lidelse. For dette skulle ikke snakkes om.

Mormor var høyt oppe i perioder. Da var det full fart hele døgnet, og aktiviteter både natt og dag. De gangene mormor var nede ble rullegardinene trukket ned, og alle måtte gå på tå hev. Rett som det skvatt ble mormor sendt på asylet for elektrosjokkbehandlinger. Barna fikk ingen forklaringer, og gikk rundt i redsel det meste av tiden. Hver gang noen fant ut at mormor hadde vært på asyl, flyttet de, og de flyttet mange ganger.

Mamma var preget av sine barndomsopplevelser hele sitt liv. Og hun var for åpenhet i alle spørsmål, ikke bare om psykisk helse. Familiehemmeligheter var det verste hun visste, og hun prediket dette for meg sent og tidlig, at åpenhet var svaret,og at det å slite psykisk ikke var noe å skamme seg over. Mine to brødre og jeg vokste derfor opp i en åpenhetskultur som var helt uvanlig på den tiden jeg vokste opp.

Heldigvis har tidene forandret seg, og situasjonen er en helt annen enn den var dengang mamma vokste opp. Eller da jeg vokste opp, for den saks skyld. Når vi ikke kan snakke om noe, kan vi heller ikke få hjelp. Hjelpen finnes, selv om det er mye som mangler i dag også. Og som en følge av mammas påvirkning, har vi valgt åpenhet om alt familien rammes av. Da mamma ble dement var det helt naturlig å snakke høyt om det. Siden det preget de siste tyve årene av hennes liv, ville det være rart å forsøke å skjule det. Da Robert ble utsatt for mobbing, og da senskadene kom, var det helt naturlig at det skulle snakkes om. Vi hadde da ingenting å skamme oss over. Senskadene kom jo som en helt naturlig reaksjon på det helvete han hadde vært igjennom. Det er ingen som tåler og utsettes for mobbing og overgrep. At akkurat Robert har klart seg så godt, på tross av det han har opplevd, handler utelukkende om åpenhet. Det er i lyset trollet sprekker, vi har ingen skjelletter i skapet.

Denne helgen fokuserer Fædrelandsvennen på senskader etter mobbing. Mellom 40 000- 60 000 barn rammes av mobbing i skolen hvert eneste år. I tillegg kommer mørketallene. Mobbing i arbeidslivet har også høye tall. Mobbing er vold og overgrep som vi i vårt samfunn velger å se gjennom fingrene med. Jeg håper snart de som sitter makten, og kan gjøre noe med dette våkner og tar de nødvendige grep. Mens vi venter på at det skal skje kommer vi til å bruke de anledninger vi får til å spre kunnskap om dette viktige tema. La oss gå inn i oss selv denne helgen, å tenke over hvilke holdninger vi har til dette tema, og hvis vi ser at vi kan gjøre noe med dem, så la oss jobbe med dem. Alle forandringer i verden starter med oss selv. Så la startskuddet for dette gå i dag💙

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s