La oss snakke om senskader etter mobbing.

Fredagen før vi dro til Italia, ble Robert og jeg intervjuet av Fædrelandsvennen. Der var et oppfølgingsintervju etter rettsaken for snart 9 år siden. Fædrelandsvennen, journalist og fotograf, hadde fulgt oppfølgingen til rettsaken, og selve rettssaken, da den gikk i februar 2013. Det var første gang media i Norge fikk anledning til å følge en slik sak på nært hold.

Fokuset denne gangen er på senskader. Mobbingen er en ting, den tar slutt, men senskadene er permanente. Skadene er ti ganger verre enn mobbingen, og helt umulig å forstå uten å ha opplevd det selv. Senskadene må en lære seg å leve med, og de rammer hele familien. Skadene fører med seg en masse begrensinger i livet, som ikke var der før. Vi har valgt å fokusere på det friske, og på mulighetene, i stedet på begrensningene. Og sakte,men sikkert har vi fått skuta på rett kjøl igjen.

Mange går rundt med mobbeskader uten å vite det selv. Mange foreldre vet det heller ikke, at det er dette barnet deres sliter med. De ser ikke koplingen, for senskadene kommer senere. Det ligger jo i selve ordet. Det blir enda vanskeligere når ingen forstår. Hvor mange barn, unge og voksne som sliter med krigsskader etter mobbing vet ingen, men etter de mange tusen henvendelser jeg har fått,er jeg sikker på at tallet er høyt.

Det finnes ingen hjelp heller, alt må man finne ut selv, men en god fastlege er den beste hjelpen du kan få per i dag. Så er man innimellom heldig å finne mennesker i systemet som er villig til å gå den ekstra mila sammen med deg, slik Roberts fastlege har gjort. Vi kunne reddet mange liv ( mobbing tar liv), og hjulpet mange flere om vi hadde hatt et system som virket. Det har vi ikke per i dag, det systemet er det foreldrene som skaper for sine barn. De som ikke har det er ille ute å kjøre.

Mens vi går og venter på at intervjuene skal offentliggjøres, gjør politikerne i Kristiansand et hårreisende vedtak, som viser at de ikke har lært noe som helst av mobbedommene kommunen har fått mot seg. De ligger på Norgestoppen i mobbedommer, tre mobbedommer mot skolene, og en mobbedom i favør av ansatte i Søgne kommune.

I gårsdagens avis kom dette leserinnlegget fra politikere som protesterer mot vedtaket.

Mitt svar på dette delte jeg i et innlegg på FB i går.

Mannen min i Nordsjøen klarte ikke å sitte med hendene i fanget, og sendte en mail til Kunnskapsdepartementet.

Jeg har sett det lenge, over hele landet. Det er slik kommunene opererer. Det handler om mål og resultatstyring. New Public Management er den største ulykken som har rammer offentlig sektor. Alt dreier seg om penger, og plassering på statestikken. Kommunene konkurrerer seg i mellom om å være best i klassen. Siden mobbetallene ligger så høyt tenker man at legger vi oss litt under snittet, da er vi der vi skal være. Sånn kan man ikke tenke om mobbing. Da må andre ting trekkes inn som selvmordsforebygging, fattigdomsbekjempelse, frafall skole og arbeidsliv, rus og psykiatri. Alt dette må puttes inn i regnestykket om mobbing. Det gjøres ikke, og dermed fatter flertallet i bystyret et lovstridig vedtak, der loven krever nulltoleranse. Her ser man keiserens nye klær til fulle. Intet nytt, bare fortsettelsen på noe som aldri har fungert. Det som er uvanlig, men ikke desto mindre gledelig er at noen politikere har begynt å protestere. Så dermed avdekkes lovbruddene og holdningene, slik vi så det i går.

De to sakene ligger bak betalingsmur. Journalisten og fotografen som har jobbet timevis,med sju helsider om senskader etter mobbing,skal også ha lønn for sin gravejobb. De som lever av å skrive må også ha mat på bordet, og betale sine regninger. Jeg kan garantere at her er det mye å lære. Det er også et intervju med psykologspesialist Svein Øverland i avisen. Han sier dette om senskadene: alt blir ikke bra selv om mobbingen tar slutt, senskadene kommer snikende, og både barn og foreldre rammes hardt. Dessverre er ikke livet som en amerikansk film. I dagens utgave er det fire helsider med Robert, i tillegg til forsiden. Det er to sider med meg, og en med Øverland.

De som tror at det er enkelt å stå frem i media å fronte noe så tungt som mobbing og sensskader, må tro om igjen. For at endring skal skje må NOEN stå i front. Vi føler at mobbesaken har valgt oss til å være denne Noen. Etter et slikt portrettintervju blir vi helt på felgen, og vil bare sove. Det er krevende å vrenge sjela si, å by på det verste vi har opplevd. Men vi har lært hvor mye det betyr for andre, og vi gjør fortsatt dette for å hjelpe andre. Vi har ikke noe behov for rampelyset på oss selv, vi foretrekker et rolig og tilbaketrukket liv. Det som er viktig for oss er å spre håpet, uten håp er du ferdig.

En annen ting jeg ville vise Robert var at jeg ikke skammet meg, og for at han skulle slippe å dra på skammen,dro jeg ham med inn i rampelyset, for det er i lyset trollet sprekker. Det var jeg som leste gjennom alt og godkjente. Robert orket ikke, det være seg tekster og filmer. Han stilte opp, og så gjorde vi foreldre resten. Han har ikke lest eller sett noe av det. Det gjelder også for filmen han er nominert til helseprisen for, sammen med de andre i prosjektet. Jeg har vist ungene hans filmen fra Nok er nok prosjektet. Jeg synes det var på tide at de fikk greie på hvilken baggasje faren deres drar på, de hadde ingen anelse. De skulle få se og forstå at pappa har en tøff forhistorie som preger ham den dag i dag, og at de skulle forstå hvor skadelig mobbing faktisk er. Skadene har rammet tre generasjoner hos oss. Det er det ikke verdt, vi må få satt en stopper for galskapen.

Ved dette intervjuet har det vært annerledes. Da var det Robert som dro meg med, han leste gjennom teksten selv, rettet opp og godkjente intervjuet. Jeg tenkte wow😍Det gleder et mammahjerte å se denne endringen, for det begyr at skammen har sluppet taket, og skam gjør oss mennesker syke. Nå kan han skrive sin egen historie, å ta valg som er gode for ham.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s