NĂ„r hullene i din CV blir dine fremste aktiva👍

Jeg har lovet Ä komme tilbake til Robert, og hvordan det gÄr med jobber og jobbsÞkning etter endt utdannelse. Med store huller i CVn kan jo dette by pÄ store utfordringer i dagens vellykkede samfunn. Heldigvis er vi nÄ inne i en trend der erfaringskompetanse er i ferd med Ä fÄ en stor betydning, innenfor feltet sosialt arbeid. Det er her Robert nÄ er, de jobbene han nÄ innehar kunne han verken sÞkt pÄ, eller fÄtt uten hullene i sin CV. Han har endelig nÄdd de store hullete mÄlene han har satt seg, for Ä hjelpe seg selv og andre, ved hjelp av de smertefulle erfaringene han har gjort seg.

I sju Är har vi jobbet mot dette store hullete mÄlet, som ikke engang NAV trodde han kom til Ä klare. Heldigvis hadde han troa pÄ det sjÞl, og det samme hadde vi. Vi la opp til smÄ skritt, mange delmÄl og feiringer langs veien. Og nÄ er alle mÄlene nÄdd. Utdannelse, egen bolig og arbeid er pÄ plass. Han er selvgÄende nÄ. Vi er tilbake som foreldre og besteforeldre. Jobben som hjelpeapparat, terapeuter, tilretteleggere og koordinatorer er over. Jeg er ikke lenger bekymret for hvordan det kommer til Ä gÄ med Robert, det kommer til Ä gÄ strÄlende. Det hender fortsatt at jokeren kommer og drar ham ned. Da tar han turen ut til Langenes for at mamma skal jobbe litt med haue hans. Mental trening og tankekraft hjelper, og jeg vil gÄ sÄ langt som Ä si det er helt nÞdvendig. Dette har vÊrt ekstremsport. Det Ä tenke og visialisere som en idrettsutÞver har hatt og har mye Ä si for sluttresultatet.

Da vi begynte pÄ denne veien tilbake til livet, sa jeg til Robert at ingenting slÄr den personlige erfaringen du har hatt, den slÄr alle former for utdannelse. Det er noe helt annet Ä oppleve noe pÄ kroppen, fremfor Ä lese om det i en bok. Jeg har ogsÄ sagt at erfaring og utdannelse til sammen er en uslÄelig kombinasjon. Og det er dette vi har jobbet for i over sju Är nÄ.

I forrige uke begynte Robert i en stilling som erfaringskonsulent i God start, i Kristiansand kommune. De sÞkte etter en erfaringskonsulent innenfor rus/psykiatri. Denne personen skulle ha opplevd dette pÄ egen kropp. I tillegg mÄtte vedkommende ha kjennskap til recovery, hvilket Robert hadde. Da han var utplassert som sosionomstudent pÄ Energiverket i byen, jobbet han etter denne. Det var ogsÄ et Þnske om god kjennskap til Nav- systemet. Hvilket han har som bruker, men ogsÄ etter ti mÄneder som saksbehandler. Det var ogsÄ et Þnske om kunnskaper om det Ä komme seg ut i jobb og utdannelse etter slike erfaringer, og det har han jo selv gÄtt gjennom og erfart. I tillegg til dette har han de siste to Ärene jobbet som mentor for A- larm, og han har allerede vÊrt med og gitt sitt bidrag i en annen persons suksesshistorie.

Robert klarer seg alltid veldig bra i intervjuer, han er Äpen om sin fortid. Han har ingen skjelletter i skapet, og i denne jobben er det skjellettene av det gamle livet som trengs. Han har gode muntlige og skriftlige evner. Han er rÄ pÄ foredrag, og er en god formidler. Han har ogsÄ en deilig form for humor og en god utstrÄling. Alt dette kommer ham til gode nÄ.

God start er arbeidsforberdende tjenester. Det jobbes det med Ä legge til rette for arbeidstrening for de som har utfordringer innenfor psykisk helse/ og eller rus. Her er man opptatt av den enkeltes ressurser, muligheter og et meningsfylt ig individuelt tilpasset arbeid. MÄlet er at alle som Þnsker det skal delta i arbeidsrettet aktivitet eller arbeid. Fokus settes pÄ dine Þnsker, ressurser og erfaringer, og det etableres en arbeidstreningsplass. Som deltaker vil du kunne oppleve mestring, utvikling og Þkt sosial tilhÞrighet. Det er et tett samarbeid med nÊrlingsliv og offentlig sektor.

Uten Ä vite det har vi de siste Ärene jobbet etter Recoverymetoden. Da jeg evaluerte sosionomstudiet etter studiet, skrev jeg en lang avhandling om at vi hadde brukt altfor mye tid pÄ problematiserende teorier. Vi lÊrte ikke noe om Ä se etter mulighetene og fokusere pÄ det friske. En medstudent som flyttet fra Oslo og tok de siste fagene sammen med oss, fortalte meg om Aaron Antonovsky og hans forskning. Han overlevde konsetrasjonsleirene under andre verdenskrig, mot alle odds. BÄde konen hans og resten av familien ble utryddet i leirene. Han forsket og skrev om betydningen av mening i livet sitt. Han mente at om vi hadde funnet en mening med vÄre liv ville vi tÄle nÊr sagt hva det skulle vÊre.

Vi satte oss store hÄrete mÄl, haugevis av delmÄl og jobbet med smÄ skritt som stadig ble lengre. Jeg sa etterhvert at smÄ skritt er nÞkkelen, og at smÄ skritt til slutt ble sjumilssteg. Vi har funnet en oppskrift som virker. Den vil vi dele med andre. Den kommer i boken min neste Är, vi vil at flere skal fÄ anledning til Ä teste den ut. Jeg har det siste halvÄret jobbet mye med boken min, for ikke Ä si bÞkene. Etter halvannet Ärs skrivepause tok jeg fatt igjen pÄ nyÄret. Jeg gÄr grundigere til verks denne gangen. Det jeg trodde skulle bli en bok, blir to. Planen er at begge skal komme i lÞpet av det neste Äret.

De vil komme pĂ„ eget forlag. Vi kommer til Ă„ starte opp et familieforlag. Vi vil ha full kontroll selv. Jeg fĂ„r med meg ingeniĂžren, innovatĂžren, sosionomen og sivilĂžkonomen. Da mĂ„ det bli bra, tenker jeg. Navnet pĂ„ forlaget er klart, men det offentliggjĂžres ved en senere anledning. Jeg har fĂ„tt tak i redaktĂžr og sprĂ„kvasker. Den som sto Ăžverst pĂ„ min Ăžnskeliste, den med mest kompetanse pĂ„ dette feltet jeg skriver om, svarte ja, uten betenkningstid. Hvem dette er skal jeg ogsĂ„ komme tilbake til. Vi kommer til Ă„ jobbe med bĂžkene i hele vinter. Jeg ser frem til en spennende prosess👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk pÄ et ikon for Ä logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s