I anledning verdens bokdag📚

I går fikk jeg i forbifarten med meg at det var verdens bokdag. Den slags kan ikke en bokorm bare la passere. Jeg har alltid elsket bøker, jeg har fått det inn med morsmelken. Mamma elsket bøker og leste helt til demenssykdommen satte en stopper for den gleden. Hun leste for oss da vi var små, det gikk i barnebibel og eventyr. Jeg har disse bøkene enda, trygt plassert i mitt bibliotek. Jeg gikk etterhvert løs på mammas bokhylle, og skolebiblioteket ble flitting benyttet. Jeg meldte meg tidlig inn i både en, to og tre bokklubber, og ble storkunde. Nå er jeg ikke medlem av noen bokklubber, men shopper bøker overalt, både her hjemme og på reiser, nye og brukte bøker om hverandre. Bøker er de beste suvernirene jeg har.

Det finnes bøker for alle anledninger, og jeg er ganske altende. Jeg liker skjønnlitteratur, faglitteratur, fakta-og reisebøker. Jeg liker drama, krim og feelgood. Jeg liker å reise i fantasien, og jeg liker gode historier. Jeg liker å lære nye ting, og jeg liker å drømme meg bort til nye steder. Det finnes ikke den ting jeg ikke kan oppleve via bøkenes verden.

Jeg har bøker overalt og jeg snakker om bøker hver eneste dag, jeg snakker også med dem. Jeg har bøker på kjøkkenet, i stua, på soverommene, i biblioteket og på kontoret. Jeg snakker om at vi må få satt opp noen pocketbøker på hytta, så folk har noe å lese i. Jeg har også gitt beskjed om at vi må ha en bokhylle i anneskset, med bøker folk kan ty til når de slapper av i sola.

Ungene mine har fått bade i bøker, og jeg har lest masse for dem, i håp om at de skal arve galskapen. De to eldste tok det til seg med en gang. Eldstemann våknet for fullt i 5. klasse da Harry Potter kom til Norge. Siden har han blitt like bokgal som moren, og vi har stadig uhøytidlige konkurranser om hvem som leser mest i løpet av et år. Han er også ganske altende, men er stor fan av fantasy, og han liker best å lese på engelsk.

Robert ble også en bokorm, han var en racer i å lese fra starten av. Da han knakk lesekoden, samtidig med storebroren, da gikk det unna. På ungdomsskolen gruste han alle lesetester. Ingen trodde det var mulig, de testet igjen og igjen, de stilte kontrollspørsmål,og fikk 100% riktige svar, hver eneste gang. Resultatene stemte. Han leste også mye fatasy, men Harry Potter ble favoritten og livredderen. Jeg aner ikke hvor mange ganget hver bok er lest, men vi snakker flere titalls ganger. Harry Potter overlevde de utroligste ting, det gode seiret alltid over det vonde. Uten Harry Potter aner ikke jeg hvor vi hadde vært i dag. Jeg sender stadig en takknemlig tanke til hun som skrev bøkene. De har nok reddet en del liv.

Daniel var ikke så interessert i bøker. Han likte å bli lest for, men var ikke så ivrig til å lese selv. Han likte å være på farten i lek og aktivitet, og så likte han matte og realfag. Han leste Donald hver uke, det gjorde pappaen og. Det mest interessante for Daniel var leken som fulgte med. Den ble dissekrert så han kunne finne ut hvordan den så ut inni. Han lærte mye av det. Han forsto ikke hvordan jeg kunne sitte pal å lese bøker, når det var så mye gøyere å være i bevegelse. Så ble han student, en meget flittig en. Plutselig skjønte han greia med bøker. Det var så mye nyttig og artig der. Han er en grundig leser, en perfeksjonist. Der vi andre farer avsted finner han gull vi ikke rekker å få med oss. Nå kjøper han seg bøker selv, det går mest i fagstoff som økonomi, ledelse og teknologi. Han har begynt å ønske seg bøker til både bursdag og jul. Og mamma er kjempefornøyd, for er du glad i bøker får du mye gratis her i livet.

I påsken ble jeg intervjuet av en journaliststudent, det var en eksamensoppgave, et portrettintervju. Jeg har vært borti det tidligere, de pløyer dypt, og jeg er alltid sliten etterpå. Studenten hadde gjort bedre research enn noen andre jeg har møtt. Hun gravde dypt, og fant mye andre ikke har funnet før henne. Hun hadde også fått med seg at det gikk en rød tråd gjennom livet mitt. Å sa jeg og ventet spent: bøker, sa hun. Selv hadde jeg aldri tenkt på det sånn, men hun har helt rett. Bøker har gått som en rød tråd gjennom hele mitt liv, det har ikke blitt bedre, bare verre. Jeg er uhelbredelig forgapt i mine bøker. Et liv uten bøker ville for meg vært helt umulig. Bøkene har gjort til at jeg alltid har følt meg rik, uansett hvor lite eller hvor mye penger jeg har. Bare det er en gave i seg selv.

Så i anledning gårsdsgen vil jeg komme med noen anbefalinger. Vi kan jo ikke reise nå, så jeg begynner med en bok du kan reise med fantasien i.

Feelgood, deilig feelgood, full av klisjeer, intriger og kjærlighet. Hjernen får vasket seg og alle problemer forsvinner for en stakket stund. Å så vil æ te Irland, æ må oppleve dette landskapet som beskrives så vakkert. Heldigvis står Irland på bucketlisten for MacLilandstur, men først Italia bella💙

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s