Skadelige samtaler del 2.

Da jeg startet bloggen for drøye tre år siden, var det for å lette trykket på henvendelser jeg får. Helt fra oppkjøringen til rettssaken ,i Roberts sak, har jeg tatt til orde for en mobbetelefon, en grønn linje for foreldre og barn. Den linjen er enda ikke opprettet. Derfor har jeg og mange andre i min situasjon motatt flere tusen henvendelser de siste årene. Henvendelser som det offentlige skulle tatt seg av. Det er det offentlige som forsømmer seg når barn opplever mobbing i skolen. Det er en lovpålagt oppgave å sørge for at barn og unge har en trygg skolehverdag. Når dette ikke skjer er det offentlig omsorgssvikt, nærmest satt i system. Når 60000 barn og unge opplever mobbing hvert år ( i tilegg har vi et betydelig mørketall), og det ikke finnes et kompetansesenter man kan henvende seg til, da har vi som samfunn skapt et stort problem.

Dette var også i sin tid bakgrunnen for at boken ‘ Alle mot en» ble skrevet. Det var også grunnen til at bloggen ble opprettet i desember 2017. Foreldrenettverk mot mobbing, som så dagens lys for fem år siden, ble opprettet av samme grunn. Et av målene for foreldrenettverket er å gi foreldre og barn verktøy til å løse sine egne saker. Jeg kan ikke løse sakene for dem. Å gå inn i en mobbesak er fulltidsjobb, i flere år fremover. Selv om jeg har vært med på å dra i gang flere prosjekter stopper ikke henvendelsene, tvert i mot. Saken vår, boken, bloggen og foreldrenettverket skaper nye spørsmål og nye henvendelser. Jeg har for lengst trukket meg ut av styret i FFM, men jeg er fortsatt et veldig aktivt medlem. Per dags dato er jeg med i fire støttegrupper, til fire fremtidige rettssaker, lokalisert rundt hele landet. Tre av sakene skal opp for retten i løpet av en seksukers periode. Det er ganske heftig, men også meningsfylt.

Bloggen lever sitt eget liv der ute ( det gjelder forsåvidt også for boken), og fra tid til annen tar et gammelt innlegg helt av. For ca tre uker siden tok bloggen min av en kveld, alarmen gikk. Et innslag skrevet i mai ble lest av flere hundre i løpet av kvelden, og det fortsatte i dagene etterpå.

Jeg skjønte at det var blitt delt et sted, men jeg ante ikke hvor. Mest sannsynlig ble det også delt flere ganger. Det er det mest fantastiske med bloggen, at de mest seriøse innleggene kan hentes frem og deles anytime🤗. Jeg har stadig en ambisjon om å få ryddet og kategorisert bloggen, men det blir nok en stund til. For jeg er opptatt med nye og viktige skriveprosjekter. Det er min førsteprioritet nå. Jeg skal forsøke å frigjøre mer tid, også med disse prosjektene.

I mobbesaker finnes mye og tung problematikk. Bare de som har opplevd det selv vet hvor altoppslukende dette er. Det tar alle døgnets timer og overtar også nettene i form av grubling, problemløsning og mareritt. Marerittene fortsetter på høylys dag. Det er enormt mye en må skaffe seg kunnskaper om, man møter problemstillinger man aldri i sin villeste fantasi hadde greid å forestille seg. Virkeligheten går fantasien en høy gang.

Når det kommer til senskader handler det også om terapi og samtaler. Jeg har opplevd fra egen sak at her finnes det mye rart, og mye manglende kompetanse om senskader og traumer. Du finner god, men du finner også dårlig terapi. Jeg har fått mange henvendelser om det siste. Det er mange som har opplevd terapi som retraumatiserer, både voksne og barn. Jeg tør nesten aldri anbefale noen spesifikk behandler, jeg vil ikke ha dårlig terapi på samvittigheten. Jeg ber foreldre og barn om å drive grundig research, og stoppe behandling som virker mot sin hensikt.

Da jeg fikk anbefalt, og lest boken « Skadelige samtaler» , en bok basert på forskningsresultater, var jeg ikke i tvil om at dette måtte deles i bloggen. Det ble et populært innslag i mai – og det er det fortsatt. Jeg tenkte at jeg aldri kom til å få vite hvorfor det igjen var blitt populært, men i går fikk jeg en mail. Den kom fra en person som hadde opplevd skadelige samtaler over flere år, og som hadde varslet videre om dette, uten hell. Personen som henvendte seg skrev at innlegget var lest på en av forfatternes fbside. Jeg måtte inn å ta en titt.

Jeg blir så glad når et blogginnlegg treffer sitt publikum. Jeg blir også glad når de som har skrevet boken innlegget dreier seg om deler innlegget videre. For det betyr at jeg har skjønt poenget, og at andre har nytte av nettopp det. Da er det verdt alle timene det tar å holde liv i, og skrive denne bloggen🤗

2 kommentarer om “Skadelige samtaler del 2.

  1. Jeg er imponert over det arbeidet du har gjort og fortsatt gjør i forbindelse med mobbeproblematikken. Jeg leser med interesse det meste av det du formidler i bloggen og det blir nesten som en «lærebok» om temaet. Vi skulle ha flere som deg og med samme engasjement.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s