Mammografiscreening👍👍

I går var dagen kommet for ny mammografiscreening. Etter fylte 50 år, eller rett før , er vi kvinner i Norge invitert til å delta i mammografiprogrammet. Det betyr at vi annethvert år inviteres til en screening for å sjekke om vi har brystkreft. Som regel finner de ingenting galt, men de finner også ut om det er noe galt. Da kan dette programmet bidra til å redde, eller forlenge livet til den som rammes. Denne screeningen kan oppdage om noe er galt, lenge før vi selv har tenkt tanken. Jeg vil sende en sterk oppfordring til alle kvinner som blir invitert med, til å benytte seg av dette tilbudet. Du kommer ikke til å angre, enten det er sånn eller slik.

Jeg har vanligvis fått time tidlig i januar, men grunnet koronasituasjonen, og total nedstengning av disse sentrene i fjor, er vi litt ute å kjøre på tid, men det viktigste er jo å få det gjort.

I år var situasjonen litt annerledes enn ellers. Jeg kom en halv time før tiden, og vi fikk ikke komme inn før et kvarter før, grunnet coronasituasjonen. Jeg ble hentet inn i det jeg satt meg i stolen ute. Litt flaks er det lov å ha. Det var munnbind og spriting over en lav sko, men det er vi jo godt vant med nå. Her i K- byen er vi på rødt nivå akkurat nå. Jeg synes folk jevnt over er gode til å bruke masker og til å holde avstand, både i byen og her hjemme.

Første stopp er hos ei dame som stilte en masse spørsmål. I år var det mange ekstra om forkjøleøsessymptomer, utenlandsreiser og manglende luktesans. Og svarene var enkle, nei jeg har ikke symptomer, nei jeg har ikke reist utenlands på halvannet år, nei jeg har ikke problemer med luktesansen, tvert i mot. Så var det av med alt på overkroppen for sjekk av huden mm. Deretter betalte jeg egenandelen før jeg ble sendt videre til screening. Der ble det tatt fire bilder , to rett frem og to på skrå. Og vips var det ut igjen i et rom hvor masken gikk rett i søpla, klærne kom på, og hender ble vasket. Før jeg ble sluset ut en annen vei enn jeg kom inn ifra. Det hele tok et kvarter, et kvarter vi alle har tid til å ta. Det er viktig å huske på at dette tilbudet er kommet i stand for å redde liv👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s