Empowermentūüí™

I dag tenkte jeg å ta tak i dette lille ordet, et ord med sprengkraft, muligheter og potensiale. Et ord fylt med kraft, en powerstasjon, hvor vi kan lade og fylle oss selv med kraft. Og alt dette henter, og finner vi i dypet av oss selv.

F√łrste gang jeg kom i kontakt med ordet var p√• sosinomstudiet. Da vi begynte p√• andre semester i januar 2005, fikk vi et fag som het Brukermedvirkning. Faget er s√¶rdeles viktig for alle som skal hjelpe andre, det er like viktig som etikken som skal ligge i bunnen av alt vi gj√łr. Dette var det f√łrste √•ret faget sto p√• timeplanen. Et ord som var nytt av √•ret, og som var endel av undertittelen i faget, var ordet empowerment. Vi har ikke noe godt norsk ord for √• oversette dette med, det n√¶rmeste vi kom vi bemyndigelse. Hvilket bare dekker en br√łkdel av det dette ordet faktisk rommer.

Dette semesteret sto vi opp til halsen i dritt med mobbesaken p√• Tinntj√łnn skole. Vi var i kontakt med absolutt alle instanser mobbeutsatt familer er i kontakt med, dette semesteret. Den f√łrste rettsaken gikk ogs√• denne v√•ren. To unge menn fikk betingede dommer og b√łter, for mobbingen av Robert, i en straffesak reist av politiet. Vi fikk virkelig kjenne p√• teorien i faget brukermedvirkning og empowerment. Selve forelesningene var flate og kjedelige, men med alt vi sto i p√• dette tidspunktet, ble det likevel l√¶ring som gikk inn.

Vi dealte med mange ulike instanser, og opplevde at det var vanskelig å nå gjennom, vanskelig å få folk til å forstå at dette faktisk skjedde, vi kunne nesten ikke tro det selv, at verden var så syk, og at ingen kunne hjelpe. Vi opplevde en ovenfra og nedholdning. Vi hadde lært om det i etikken, der kaltes det assymetri. Dette måtte vi passe oss vel for, lærte vi,mange hjelpere virker å ha glemt dette når de kommer ut i praksisfeltet. Vi opplevde asymetriske forhold der de velutdannede brukte utdannelsen sin til å slå oss i hodet med, i stedet for å stå til tjeneste.

I ettertid ser jeg ogs√• at de gjorde det for √• dekke over manglende kompetanse, og slippe √• bli tatt med buksene nede, for vi m√• jo for all del ikke si at vi ikke vet eller kan, i det systemet vi har bygget. Det ble ogs√• tidlig klart for meg at de som jobbet i det offentlige systemet var villig til √• g√• lenger enn langt for √• beskytte hverandre. Og det har ikke blitt bedre i √•rene som har g√•tt. Det finnes haugevis med dokumentasjon p√• det. Min gamle mor som hadde mange d√•rlige m√łter med systemet, sa ofte :Gud hjelper den som hjelper seg selv. Det ble mitt mantra, og lite ante jeg da om at dette er hovedessensen i ordet empowerment.

Neste gang jeg st√łtte p√• ordet var da jeg gikk p√• masteren i offentlig politikk og ledelse. Jeg tok fordypningsfag i administasjon og ledelse. Valgfagene mine var konflikt og forhandlingsteori, personalledelse, teamledelse og empowerment. Og igjen m√łtte jeg dette ordet som skulle bety s√• mye for meg og mitt liv. Det forsto jeg ikke da heller, men det har blitt en del av min tause kunnskap. Taus kunnskap er det som ligger der, som man stadig bruker, men som man ikke tenker over at man bruker. It goes without saying. Det er bare der, og ingen har satt ord p√• det.

Denne gangen fikk ordet en annen vinkling. Denne gangen handlet det om ulike former for ledelse. Selvledelse var det jeg fattet interesse for. Da jeg skrev eksamenskravet fikk jeg go for √• skrive om selvledelse, √• bruke meg selv som eksempel. Det er egentlig fyfy √• skrive om personlige opplevelser i en akademisk oppgave, men her passet det inn. Det ga ogs√• uttelling i form av en god karakter. Jeg tok for meg studenttilv√¶relsen, og brukte teorien opp mot personlige erfaringer, for √• forklare hva selvledelse og empowerment har √• si for √• mestre studenttilv√¶relsen. Studentilv√¶relsen er en tilv√¶relse hvor du i h√ły grad m√• lede deg selv, √• v√¶re din egen sjef. N√• ble jeg bevisst p√• egne m√łstre ,og hvilke verkt√ły jeg faktisk brukte. Det var viktig l√¶rdom.

Dette har jeg fortsatt med i m√łte med mobbeutsatte familier. Jeg bruker det bevisst slik at de kan finne sin egen kraft og styrke. Jeg kan ikke gi bort min egen styrke, den trenger jeg selv. Jeg ikke gj√łre jobben for dem, de m√• gj√łre den. De m√• ta eierskap til eget liv, ellers havner de fort i offerfellen, og det er ikke noe blivende sted. Jeg bruker meg selv, og min families erfaringer for at andre skal bruke dette for √• hente opp sin egen kraft. Dette gjorde jeg ogs√• i boken min ,Alle mot en. I hvert m√łte med en mobbeutsatt familie ligger ordet empowerment fremme i pannen. √Ö f√• dem til √• ta eierskap over sin egen sak, skaffe seg de n√łdvendige kunnskaper, for s√• √• finne kilden til egen kraft, gjemt dypt i seg selv.

Kilden er utt√łmmelig, men fordi vi er mennesker, trenger vi ogs√• hvile. Det m√• vi s√łrge for √• f√•, men kraften ligger der s√• lenge vi lever. Den kilden g√•r ikke tom. Jeg bruker ogs√• denne tiln√¶rmingen i bloggen. Jeg skriver personlig og deler mye, men de som kjenner meg godt vet ogs√• at jeg er en privat person. Jeg deler det jeg mener er n√łdvendig, og som jeg tror kan ha en betydning for andre mennesker.

En annen ting som er helt n√łdvendig n√•r man er inne i disse sakene, er √• forst√• at her kan man ikke v√¶re n√łytral. Man m√• bestemme seg for hvems slagside man skal st√• p√•. Mitt soleklare valg har v√¶rt barnas slagside. Det har aldri v√¶rt noe annet alternativ. Jeg sier som Desmund Tutu : hvis du velger √• v√¶re n√łytral i sp√łrsm√•l om overgrep, da har du valgt overgripers side. S√• enkelt er dette sp√łrsm√•let for meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s