Gode nyheter🤗

Denne uken har Robert stått for de gode nyhetene. For nokså nøyaktig fem år siden var han en av to personer som gikk inn på en leie før eie avtale med Søgne kommune. Denne ordningen er det flere kommuner som har. Den kan gis til husstander som på det tidspunktet avtalen inngås, ikke oppfyller kravene til betalingsevne og egenkapital. Kommunen vurderer at husstanden har potensiale for å eie bolig på et senere tidspunkt. Husstanden leier mellom tre til fem år før de får anledning til å kjøpe boligen. Hustanden betaler da reell husleie, det som det faktisk koster kommunen, pluss en sum ekstra som går inn på en konto for egenkapital.

Etter tre til fem år finansieres boligen ved denne egenkapitalen og et startlån. Ordningen kom i stand på bakgrunn av at vi har et skattesystem som favoriserer boligeiere fremfor leietakere. Hvilket betyr at det i det lange løp er billigere å eie enn å leie bolig. Det er med andre ord et boligpolitisk spørsmål. Kristiansand kommune har ikke denne ordningen, Robert er den siste fra Søgne kommune med denne ordningen. Avtalen hans ble opprettholdt etter kommunesammenslåingen 1. januar 2020. Det boligpolitiske målet om at flest mulig skal eie sin egen bolig gjelder også for vanskeligstilte.

Fase 1, år 0: Utvelgelse av hvem som får bli med på prosjektet. Kommunal bolig stilles til disposisjon.

Fase 2: husstanden leier bolig og sparer.

Fase 3: År 5 husstanden kjøper bolig.

Fase 4: 5 år etter kjøp har du full råderett over egen bolig.

Når du kjøper boligen etter fem år, kan du ikke selge den før det har gått ytterligere fem år. Det er heller ingen som kan kjøpe seg inn i boligen din før disse fem årene er gått. Dette er for at man skal unngå boligspekulasjon. For Robert og barna har dette vært en fantastisk ordning, og deres inngangsbilett inn til boligmarkedet.

Tirsdag ringte Robert gledestrålende for å fortelle at lånet var innvilget. Samme kveld feiret de tre medlemmene av husstanden nyheten med hjemmelagde burgere og julebrus. I går ringte Robert enda en gang for å fortelle at nå var meglerhuset Stray i gang med dokumentene som gjør at han i løpet av kort tid blir huseier. Nå planlegger han oppussingen, og alt han vil gjøre for å skape huset til sitt eget hjem. Da han ringte på mandag sa han som vi pleier, da har vi kommet enda et steg videre. Jeg begynte å protestere da han sa: nei nå er vi jo ferdige. Ja, sa jeg. Nå har vi kommet i mål🇳🇴 Det blir familiefeiring når pappa og bestefar kommer hjem❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s