Studier med støtte📚

Nå som fadderukene til høyere utdanning er i gang, vil jeg fremsnakke en ordning som flere burde kjenne til. Slik at flere kan benytte seg av den.

Studier med støtte ( SMS) er et oppfølgingsprogram for studenter som har en moderat til alvorlig psykisk lidelse, og som har behov for støtte til å gjennomføre høyere utdanning. Dette er et tilrettelagt tilbud rettet mot den enkelte, vi snakker skreddersøm. SMS gir også bistand ved overgang til ordinært lønnet arbeid. Tilbudes fås via NAV.

Hvem får tilbudet?

Du som er i ferd med å starte på en høyere utdanning. Du som er i høyere utdanning. Du som har fått utdannelsen avbrutt, og forstyrrer på grunn av psykisk sykdom, som blant annet senskader etter mobbing. Du som trenger støtte i din studiegjennomføring, enten i studietiden eller ved oppstarten, eller underveis i gjennomføringen av studiet. Du som har fått godkjent studiet som utdanningstiltak i NAV, eller fått avklart med NAV at studiet vil bli godkjent som utdanningstiltak.

Du må oppfylle krav til studiekompetanse, og være student ved en høgskole eller et universitet som tilbyr ordningen.

Hva består tilbudet av?

Tilbudet gir den individuelle støtten og oppfølgingen som trengs for nå studiemålene dine. I samarbeid med SMS, høgskole/ universitet og NAV, utarbeides det en handlingsplan, som kan hjelpe deg å nå studiemålene dine.

Oppfølgingen tilpasses den enkeltes behov, og kan bestå av hjelp til praktiske gjøremål, målrettede samtaler, noen å gå sammen med til forelesning/ kantine, hjelp til tilrettelegging, hjelp til å sette studiemål, og mye mer.

For noen kan det være aktuelt med oppfølging i grupper, sammen med andre i prosjektet. SMS kan være ditt talerør overfor utdanningsinstitusjonen, i ulike sammenhenger i studietilværelsen. Studier med støtte kan kombineres med behandling..

Individuell støtte og veiledning som støtte- og motivasjonssamtaler tilbys, samt hjelp til strukturering av hverdag og studier, herunder studieteknikk. Man kan få hjelp til utvikling av sosiale ferdigheter, bistand til praktiske oppgaver knytter til studiet. Man blir informert om rettigheter og student- og velferdstilbud. Hjelp til samarbeid med universitet/ høgskole og støtteapparat.

Aktuelle gruppetilbud: samtalegrupper, finne kollokviegrupper, opplæring i akademisk skriving, eksamenstrening, turgruppe, lunsjgruppe, intervjutreningsgruppe, for å nevne noe.

Tilbudet er individuelt tilpasset den enkelte student. Basert på prinsippene i Support Education (SED), for oppfølging ved overgang til arbeid, Induvidual Placement Support ( IPS). Noe som betyr at man kan få bistand til å finne arbeid, skrive søknader, skrive cv, å øve på jobbintervjuer. Tiltakene fås for et år av gangen, opp til max tre år, mens man studerer, og et halvt år etter endt utdanning.

Hvor finnes tilbudet?

Tilbudet finnes i Agder, Hordaland, Rogaland, Sør Trøndelag og Troms. Tilbudet finnes kanskje andre steder også. Sjekk med utdanningsinstitusjonen, og ditt lokale NAV – kontor. Spør om ordningen finnes ved ditt studiested, om den er i ferd med og igangsettes, eller om det finnes en mulighet for det.

Vi var så heldige at Robert hadde dette tilbudet det siste halvannet året på bachelorstudiet i sosialt arbeid. De fulgte opp med støtte et halvt år etter utdanning. Jeg kan ikke få fullrost dette tilbudet. Det bidro til en betraktelig stressreduksjon for team Liland og sønn. Og var helt avgjørende for at han skulle fullføre studiet på normert tid. Vi anbefaler dette tilbudet til alle som trenger det. Tilbudet skreddersys, og det er det som gjør at det virker så bra som det gjør.

Jeg håper på sikt at alle universitet og høgskoler får dette tilbudet. Det vil bidra til færre dropouts, og at flere fullfører studiet sitt. Jeg er ikke snauere enn at jeg ønsker meg et lignende tilbud for elever i videregående skole, for det er mange der som hadde hatt behov for en tilsvarende ordning. Er du student som sliter med utfordringer? Kjenner du en student som sliter med ulike utfordringer? Da kan dette være akkurat det du eller den aktuelle studenten trenger for å nå målet sitt om høyere utdanning🤗📚God studiestart ønskes alle studenter, i hele vårt langstrakte land❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s