Historisk omvisningūüėć

I g√•r bestemte vi oss for √• ta turen til S√łgne ganle presteg√•rd. Vi ville sjekke ut √•rets S√łgnedesign, og se litt p√• utstillingene. Da vi kom skulle de akkurat ha en historisk omvisning. Og vi fant ut at vi skulle v√•√¶re med, √• v√¶re turist i egen hjembygd. Jeg bodde ni √•r av min barndom/ungdomstid p√• Berge, som ligger rett ved Presteg√•rden. S√• Presteg√•rden, kirken og landbruksskolen er en del av min oppvekst. Mamma jobbet p√• landbruksskolen en periode. Hun jobbet p√• kj√łkkenet, , der de laget mat til elevene ved landbruksskolen. Hun vasket alltid p√• S√łgneutstillimga, og hun var med √• vaksinerte kyllinger n√•r det beh√łvdes.

F√łrste stopp p√• rundturen var S√łgne gamle kirke, der vi giftet oss for 33 √•r siden.

Vi fikk en historisk gjennomgang, med mere, f√łr vi fikk g√• rundt for oss selv. Her i denne kirken har jeg v√¶rt mange ganger, jeg er ingen ivrig kirkegjenger, men jeg har v√¶rt her i brylluper, begravelser, barned√•per, og ved tilstelninger i skolens regi. Jeg har v√¶rt forover i denne kirken, jeg har giftet meg her, min eldste bror giftet seg her, mange av mine venninner har giftet seg her. Jeg har v√¶rt fadder i denne kirken, og Daniel v√•r yngste s√łnn ble d√łpt her. S√• jeg har mange minner knyttet til denne kirken.

Vi tok en tur opp p√• galleriet, og Langfeldtstolen. De med god √łkonomi kunne kj√łpe seg fordeler i gamle dager. ( Ddt kan de vel for s√•vidt enda)

Prestestolen, hvor prestens familie fikk sitte.

Bj√łrnstjerne Bj√łrsnon og hans kone Caroline giftet seg her, da faren hans, Bj√łrn Bj√łrnson var prest i S√łgne.

Etter omvisningen i kirken, gikk turen til et tilfluktsrom bak låven. Der ble Hitlers hemmelige våpen oppbevart.

30 enmannsub√•ter ble i all hemmelighet brakt til Kristiansand i 1944. 14 ble fraktet til His√łya i Arendal. Resten ble sendt til S√łgne. Disse skulle brukes til √• senke allierte skip ved invasjonen. B√•tene ble aldri tatt i bruk, for freden kom f√łrst.

Da vi f√łrst var i gang fikk vi med oss utstillingene ogs√•.

Vi stakk også innom cafeen.

Jeg gikk for lapper, gemalen gikk for eplekake.

Vi fortsatte hos prestegårdsmalerne.

Vi var innom salgsutstillingen. Der var det folksomt. Vi m√• muligens tilbake der for √• kj√łpe noen kopper og glass, som vi falt pladask for. Vi anbefaler folk √• ta turen innom presteg√•rden √• kikke, ta gjerne en omvisning, og v√¶r turist i ditt eget n√¶romr√•de.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s