En farfar i livet❤️

I forrige uke tikket det en melding inn fra Robert om at Leif Petter Lunde var død. Han kalte seg bare Leif. Vi ble kjent med Leif og hans kone Laila, da vi flyttet hit til Tjønneveien, for snart 31 år siden. Da flyttet vi inn i en liten blindvei, med seks eneboliger i kjede. Inn i den innerste eneboligen flyttet Paul Magne, Irene og Magnus Lunde. De bodde vegg i vegg med vår garasje. Per Svein, Kristoffer og jeg flyttet inn i huset ved siden av garasjen som bandt husene våre sammen.

Både Irene og jeg var gravide da vi flyttet inn. 25 august så Robert dagens lys, 23 september kom Petter til verden. De to skulle bli bestekamerater, og hang sammen som erteris. Laila og Leif var engasjerte besteforeldre for Petter og Magnus. De stilte opp både sent og tidlig, og var en fantastisk ressurs for nabofamilien. Det skulle vise seg at farmor og far skulle bli en ressurs, også for våre gutter. Per Sveins foreldre gikk under betegnelsen bestefar og bestemor i Eikeheia. Derfor var stillingen som farmor og far ledig. Våre sønner adopterte Laila og Leif. De kalte dem farmor og far gjennom hele oppveksten. Vi begynte også å kalle dem farmor og far. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger Per Svein og jeg sa til hverandre, for noen fantastiske besteforeldre, det skal vi også bli en dag.

I 1993 ble både Irene og jeg gravide. 15 mai i 1994 kom Lars og Jonas Lunde til verden. 4 juli fulgte Daniel etter. Disse tre ble bestiser, de hang sammen sent og tidlig. Også Daniel ble inkludert hos farmor og far. Våre gutter var titt og ofte på gården deres på Lunde. I Petters begravelse for to år siden fortalte Robert om dette i minnetalen. Robert og Petter mistet kontakten på grunn av mobbingen Robert ble utsatt for. Da Robert flyttet tilbake til Søgne for snart seks år siden, gjenopptok de kontakten. Robert holdt da på å få orden på livet sitt, han kuttet ut hasjen, som i starten virket som en medisin på traumet, men som i virkeligheten forsterket traumet. Robert flyttet til Lunde, og der traff han stadig vekk farmor og far. De heiet på ham med all sin kraft. De ble med i heiagjengen hans.

Robert klarte seg stadig bedre, men det ble snart klart for han at for Petter var det motsatt. Det begynte med hasj, han trodde han hadde full kontroll, men så ballet det på seg. Robert rakk hånden sin ut. Far var allerede på banen, hans livsoppgave var blitt å redde Petter ut av rusens klør. Han gjorde absolutt alt for å redde Petter. Robert og far hadde felles agenda. De hadde mange samtaler om hvordan de skulle hjelpe Petter ut av det. De visste begge hvor store ressurser Petter hadde, og hvor viljesterk han var. Det skulle vise seg at det ikke gikk veien. Petter fikk i seg en dødelig coctail med rus, og døde første juledag 2017. Det kom som et sjokk på oss alle, selv om vi visste at rusen tar liv så alt for tidlig, det føltes helt naturstridig. Den dag i dag to år etter kan det komme over meg at dette umulig kan være sånn, det var jo ikke slik det skulle gå.

Vi lurte på hvordan det skulle gå med Leif nå som Petter, og livsoppgaven var borte. I begravelsen til Petter snakket jeg med Leif. Jeg sa at dette ikke er din feil, og at du har gjort alt du kan, mye mer enn noen kunne forvente. Og han svarte at han hadde gjort alt for Petter, og at han visste det ikke var hans feil. Dette var Petters valg, så uendelig trist, og unødvendig. Far fant trøst i å gå til Petters grav hver dag, nå visste han alltid hvor han skulle finne Petter, han trengte ikke lete etter ham mer. I minnetalen Paul holdt for sin far i går, sa han at hele familien kalte Petter for fars gutt. Og det var han. Det er fantastisk hvordan familens åpenhet om rus, og Petters død, gjør det enklere for alle å snakke om denne problematikken. I talen sa Paul at hans pappa skulle ligge noen få centimeter fra Petter i graven, og at det for ham var en stor trøst. En farfar i livet, og en farfar i døden.

Da Robert meldte meg om dødsfallet til Leif, så jeg bilder for mitt indre øye. Jeg så at Petter hentet far til seg, og det skrev jeg til Robert. Magnus, det eldste barnebarnet til far, bor fortsatt ved siden av oss. Han har overtatt huset. Vi traff han utenfor her før begravelsen i går. Da sa jeg at farmor og far var de som hadde lært oss hva slags besteforeldre vi skulle bli. Det er litt av et ideal å strekke seg etter svarte han. De slapp alt de hadde i hendene og kom til oss, om det var stort eller lite. Jeg tenkte at hans besteforeldre hadde skjønt hva det dreide seg om, alt handler om å være til stede. Det er ikke noe som heter kvalitetstid, all tid er kvalitet, det er kvantitet som gir kvalitet. Det er slik gode relasjoner bygges. De må proritetes.

Da vi kom til kirka i går sto naboguttene og tok i mot. Alle tre fikk gode klemmer, de har mistet en viktig person, men kjærligheten og verdiene til far lever videre i alle de syv barnebarna han er farfar til, og i bonusbarnebarna, og i mine gutter. Både Robert og Daniel var tilstede i bisettelsen i går. Min bror var også der for å hedre sin gamle sjef. Han hadde ordnet med bårekrans fra jern og metallarbeiderforbundet. Sermonien i kirken var fin, både salmer, prestens tale og minnetalen som Paul holdt. Og selvfølgelig spilte de En farfar i livet.

Etterpå snakket jeg først med Paul. Du hadde verdens beste pappa, sa jeg, men det vet du. Det vet jeg sa han, men det er fint å høre det. Da jeg snakket med Laila sa jeg : Du hadde verdens beste mann, og det vet du. Ja, sa hun. Jeg er dere evige takknemlig for at dere også var farmor og far for mine gutter. Jeg så det kom uventet på, men hun ble glad. Det var godt å høre sa hun. Jeg er så takknemlig, sa jeg, og klemte henne godt. Energi kan ikke dø, den kan bare omdannes. Jeg sender derfor en stor takk i retningen fars energi har tatt. Du har lært oss hva det vil si å være en god besteforelder, og hvor mye det betyr. Så håper jeg du og Petter får noen stjernestunder sammen hvor enn dere nå befinner dere❤️

2 kommentarer om “En farfar i livet❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s