Samefolkets dag🥂

I går var det samefolkets dag, og for første gang ble dette feiret i Lilandsresidensen. Både Per Svein og jeg er av samisk slekt. Jeg har visst om det i mange år, men det har ikke vært et tema det var mulig å snakke om med farmor. Hun levde i total fornektelse. Per Svein ante ingenting om at hans morfar, fra Lyngen i Troms, var av samisk slekt. Da han spurte min tante Pappi, farmors datter, om det fantes samer i Lyngen? Kom svaret kontakt: finnes det noe annet? Noen år senere fikk han bekreftet at hans oldeforeldre sto registrert som lappisk fastboende under folketellingen. Siden vi fikk greie på det har vi hatt en forsiktig tilnærming til denne arven. I går var det klart for første feiring.

Kristoffer hadde et innlegg om dette i studentavisen til UIA i går. Ungene våre har hele tiden visst om denne arven. Min gode venninne Ragnhild sa forleden: Du trenger ikke lete etter din samiske identitet, eller den samiske arven. Den sitter i ryggmargen din, det er bare å slippe den løs. I det hun sa det, visste jeg at hun hadde helt rett. Den ligger i meg som en uåpnet gave. Det er bare å pakke den ut. Det handler om skyggene jeg har arvet. Vi er som familie i god gang med å ta tilbake det som ble stjålet fra oss. Vi bruker den tiden vi trenger. Det er ingenting som haster.

Bordet ble dekket tidlig. Vi hadde ikke bidos på menyen. Det får komme siden. Vi hadde hjemmelaget ertesuppe med salt knoke. Det er vår favorittsuppe.

Det nye flagget fikk luftet seg for første gang, og koppen jeg fikk da jeg besøkte Elin Magga, var et naturlig valg i går. Over høytaleren spilte Mari Boine.

Suppa fikk godgjøre seg hele dagen.

Denne damen fikk en ny betydning for meg i går. Tankene gikk til farmor og de som kom før henne. For en kamp det må ha vært for dem alle.

Tove kom med kake, glutenfritt, til Jhonnys store glede. Suksesskaken var knallgod, og Jhonny fikk med seg resten hjem. Det lønner seg å holde seg inne med Tove.

Vi hadde en kjempestund. Det er klart at dette blir en årlig tradisjon. Neste år utvider vi festen, da har vi bedre plass. Tove har alt meldt seg på. Med disse to av samisk ætt ønskes alle en super dag❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s