Bry deg! Si nei til Narkotika.

For er par uker siden fant Per Svein invitasjon til dettte folkemøtet som gikk av stabelen i Kristiansand, den 20 november, om kvelden. Det var gratis å delta, men man måtte bestille billetter for å delta. For drøye to år siden var jeg til stede på et annet folkemøte i byen, om samme tema, i regi av kommunen. Det var et samarbeid mellom kommune, helsetjenesten, politi og hasjavvenningsteam. På møtet ble situasjonen for byen beskrevet av de ulike etater, og den siste forskningen ble presentert. Jeg har i ettertid hatt mye igjen for å delta her. Da dette møte gikk var Per Svein ute i Nordsjøen. Nå var han hjemme, og ville få med seg et folkemøte om samme tema.

Møte vi nå skulle på ble arrangert av Norsk narkopolitiforening. Mange tror feilaktig at denne foreningen drives av politiet. Det gjør den ikke. Foreningen ble stiftet i 1991, og er en frivillig organisasjon. Den består i dag av over 3000 medlemmer fra politiet, kriminalomsorgen, forsvaret og påtalemyndighet. Dette er arbeid som utføres på fritiden. Formålet for stiftelsen er å forebygge problemer disse yrkesgruppene daglig ser i sitt arbeid, å fremme utdanning, skape samarbeid, samt systematisere å formidle kunnskap om narkotika. Visjonen er et narkotikafritt samfunn.

Tidligere på dagen hadde 1200 ungdommer vært samlet i samme sal,og fått den informasjonen vi voksne skulle få samme kveld.

Det var også mye positivt å melde fra scenen. Aldri har vi hatt så bra ungdom som vi har i dag. Færre ruser seg, likevel har det blitt tøffere for de som velger å ruse seg. Foreldregruppa i dag har aldri vært bedre, barn og foreldre har bedre kontakt med hverandre enn noen gang før.

Budskapet var positivt, det nytter å bry seg💕

Vi fikk først en gjennomgang av det som skulle skje på scenen. Vi skulle også få et foredrag fra foreldrene til Haakon, som opplevde at sønnen døde av narkotikabruk første gang han prøvde et stoff mange unge tror er ufarlig.

Foreningen ble behørig presentert.

Harald Furre åpnet det hele med å fortelle om stoa i byen per dags dato.

Disse møtene arrangeres overalt. Det er bare å melde seg på om det skulle komme til et sted i nærheten av deg. Kunnskap er makt, jo mer vi vet, desto mere kan vi forebygge.

Foredraget var helt fritt for moralsk pekefinger, men fylt med fakta, forskning og mye humor.

Det farligste for våre ungdommer er ensomhet. Faller man utenfor står brune grupperinger og narkomiljøet klare for å ta i mot. Det kan bli en farlig vei å gå for våre unge.

Narkotikatilbudet styres av etterspørsel, ikke av tilbud. Det er utrolig lett å skaffe seg, uansett hvor du bor.

Forskningen hadde mye interessant å fortelle.

Du dør ikke av å bruke cannabis, med mindre du da får et tonn i hodet, eller at du blir psykotisk og tar ditt eget liv. Cannabis påvirker måten du lever på. Det påvirker ikke bare deg, men hele din familie. Cannabis og alkohol settes ofte opp mot hverandre. Det blir feil fordi det å drikke alkohol hver eneste dag er en slitsom jobb. Det å bruke cannabis daglig er enkelt, derfor gjør mange det. De færreste går og hiver innpå to halvlitere i langfri, det er mye lettere å ta seg en blås da. Det å bruke cannabis hver dag får store konsekvenser for måten du lever på. Konsekvenser som også rammer de som er glad i deg.

Vi ble også presentert for den siste cannabisforskningen.

Foredraget til Haakons mor og far var hjerterått. Sønnen deres hadde aldri før brukt stoffet han døde av. Stoffet omtales som ufarlig i ungdomsmijøet, og er alt annet enn det. Haakon døde første gang han brukte det. Han var da på besøk i England hos gamingvenner. Venner som tok samme dose, men som overlevde. Stoffet er uberegnelig. Da vi hørte mor fortelle om reisen til England, og om sønnens siste timer, var det ikke et tørt øye i salen. Dette er alle foreldres mareritt.

Foreldrene bruker nå all sin tid på å reise rundt å holde foredrag om det de har opplevd. De anbefaler alle foreldre til å ta narkopraten med sine barn, og til å søke kunnskap sammen med sine barn om narkotika og hvordan de ulike stoff virker. Foreldrene har egen facebookside fylt med informasjon og lenker til hvor man kan søke kunnskap sammen. Foreningen sier det samme, ikke utsett narkosamtalen med dine barn. Søk kunnskap sammen, det kan redde liv. Dette heftet på bildet under, er fyllt med fakta om ulike stoffer og hvordan de virker.

Dukker det opp et slikt møte i nærheten av der du bor, anbefales dette på det varmeste. Kunnskap er makt, og kunnskap redder liv.

Med ønske om en super dag der du oppholder deg🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s