Grimstadsakene.

Dagbladet kjørte i juni flere saker fra Grimstad. En av sakene handlet om » Per», på 11 år og hans mobbesak i Grimstadskolene. Hans sak og fire andre saker har gått over mange år. Jeg har hørt om sakene i mange år. Mange har prøvd å gå inn å hjelpe i sakene, men alle har møtt massiv motstand fra kommunen. Både privatpersoner og organisasjoner har prøvd å hjelpe familiene. Blant annet har både Foreningen mobbing i skolen og FMM vært inne og bistått «Per» og hans familie.

Fylkesmannen har satt inn flere av de 80 tiltakene som har vært prøvd i saken. Tiltak vi vet ikke virker, jamfør mobbeforskningen. Tiltakene har da heller ikke virket. Ingen har løftet en finger for å iverksette tiltak man vet virker for å stanse mobbing. Loven følges ikke av kommunen, og fylkesmannen har ikkecsanksjonertvpå de grove lovbruddene. Dermed implementeres heller ikke lovverket. Barnet sviktes over en lav sko, og offentlig omsorgssvikt får ingen konsekvenser. Det finnes ingen hjelp å få noe sted.

Politiet løfter ikke en finger, de henlegger mobbe- og voldssaker, og overlater problemet til skolen. Advokatene toer sine hender, barns rettssikkerhet er ikke eksisterende i Grimstadskolen. Barnet har byttet skole, men til ingen nytte. Og brysomme foreldre er meldt til barnevernet. Det er mange fortvilte familier i Grimstad. Noen politikere lar seg heldigvis ikke kneble av systemet. De står på sent og tidlig for «Pers» familie. Saken som kommer opp i Arendal tingrett i morgen er helt syk. Det finnes haugevis av slike syke saker i vårt langstrakte land. Siden politiet henlegger sakene, og man ikke får fri rettshjelp i disse sakene, slipper mange skoler og kommuner unna.

Lokalpressen bør kjenne sin besøkelsestid i denne saken. Saken vil få stor betydning for alle mobbeutsatte barn og familier i hele landet. Denne familien har satt helse og økonomi på spill for å få det som er lovpålagt. Du ser ikke galskapen før du tror det, eller før det rammer deg med all sin gru. Saken går over sju virkedager, og den bør belyses i all sin gru. Dagbladet kommer til å følge hele saken, men flere bør kjenne sin besøkelsestid.

Det er Eldenkontoret som kjører saken for foreldrene. Den er enestående i sitt slag. Hadde vi hatt fri rettshjelp, eller om politiet hadde reist straffesaker, da hadde vi hatt flere saker hver uke i rettssystemet. Det er kanskje det man frykter? Grimstad har valgt det de kaller den beste advokaten man kan finne på området. Mon det…Gro Hamre heter hun. Det var hun som tapte den så mye omtalte og viktige høyesterettsdommen mot Kristiansand, i 2012. Det var Gro Hamre som tapte saken for Søgne kommune, da Robert gikk til sak mot kommunen i 2013. I høyesterettsaken brukte hun mobberne som karaktervitne mot den unge mannen som vant. Resultatet var at trakasseringen fortsatte etter rettsaken. Hun brukte mange tjutriks i vår sak og, men pressen var til stede, så vi fikk mildere medfart enn han som vant i høyesterett.

Gro Hamre og Søgnes rådmann ville anke dommen. Takket være et grundig forarbeid fra team Liland, og alle telefonene til ordfører og administrasjon, som kom fra sinte innbyggere i Søgne, som mente nok var nok, stemte et enstemmig formannskap i mot å anke. Siden har jeg ikke sett Gro Hamre. I morgen, på Per Sveins bursdag, starter rettssaken, da kommer team Liland til å sitte på første rad å overvære første dag i retten. Vi håper de rette folkene da vil kjenne på en uro, og en erkjennelse av at de nå er på ville veier. Vi skal se Gro Hamre i øynene nok en gang.

Vi ser frem til at denne viktige saken blir prøvd for retten. Den kommer til å bety mye for hele mobbenorge. Det er viktig at landet får se hvordan det går med de familiene som varsler om mobbing. Hvordan det går med de familiene som forventer at lovverket blir fulgt. Familier som står på sent og tidlig for å redde sine barn. De finnes i tusentall, men har til nå vært en usynlig gruppe. En gruppe vi gjerne ofrer. Vi får også innblikk i et system som ikke virker, et system der ingen ivaretar barnets rettssikkerhet i skolen. Jeg håper jeg ser så mange som mulig i retten i morgen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s