Solidaritet💪

I går gikk turen til Solidaritetsmuseet i Gdansk. For oss er dette nær historie, historie vi er oppvokst med via Dagsrevyen. Solidaritet var en fagforening stiftet i 1980, det året jeg gikk ut av ungdomsskolen. I virkeligheten startet det ti år før, i 1970, med en fredelig demonstrasjon på Leninverftet i Gdansk. Politiet drepte over 80 demonstranter, og mange ble arrestert. En av dem var elektrikeren Lech Walesa. Han ble dømt til tre års fengsel for asosial atferd. Senere ble han fengslet flere ganger frem mot 1980. I 1976 mistet han jobben ved verftet og myndighetene sørget for at ingen ville ansette ham. Ved hjelp av venner klarte han å forsørge kone, og sju ,etterhvert åtte barn.

I 1980 fikk han jobben tilbake, og da startet han fagbevegelsen Solidaritet, sammen med likesinnede. De startet en streik for bedre levekår for de ansatte ved Leninverftet. Denne spredde seg øyeblikkelig over hele Polen, og skulle senere føre til kommunismens fall i Polen. Walesa og hans crew forhandlet frem en avtale med verftet relativt kjapt, og kunne avblåse streiken.

Den polske paven sto på Solidarites side,og talte deres ikkevoldelige sak.

Rekvisitter hentet fra Leninverftet.

De 21 kravene fra de streikende arbeiderne.

For oss ble det et sterkt møte med nær historie.

Solidaritet ble en politisk bevegelse. I 1983 fikk Lech Walesa fredsprisen. I frykt for ikke å slippe inn igjen i Polen, sendte han sin kone for å motta prisen. Han ga prispengene til å utvikle landbruket for bøndene. Og medaljen gikk til det mest hellige klosteret i Polen.

Glasnost.

I 1990 ble Lech Walesa Polens første demokratisk valgte president.

En hel vegg med hilsner fra hele verden pryder nå museet. Det skjer ting i Polen i dag som ikke er den polske folkesjelen verdig, og som handler om alt annet enn solidaritet. Homofile er blitt den nye fienden, i en verden hvor mennesker leter etter syndebukker. De homofile blir forfulgt og banket opp, flere byer erklærer seg som homofrie soner. Det er en skremmende utvikling. Mitt håp er at solidariteten i det polske folk skal vekkes til live i denne saken.

Vi kjøpte buttons til å ha på Gjør Søgne Greit- t- skjortene. I mine mange år i kamp for mobbesaken, har jeg mange ganger lurt på hvor solidariteten for medmennesker er blitt av. Det har jeg også lurt på når flertallskameratene har stemt mot lovverk, samvittighet, og bedre vitende. Jeg måtte til Polen for å få kjent skikkelig på det. Som de aktivister vi er blitt,skal vi nå minne alle i vår nærhet på, at solidaritet er svaret på alle politiske spørsmål💪❤️

Med ønske om en flott fredag til alle🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s