Bacheloroppgave levert📚

Vi var ganske trøtte i trynet da vi sto opp i går. Det var ikke mange timene med søvn vi fikk før vi måtte stå opp. Etter en kjapp frokost tok vi bussen til Gardermoen og fikk sjekket inn baggasjen, og kommet oss gjennom sikkerhetskontrollen. Da vi landet på Kjevik var det bare å komme seg i bilen, få på t- skjorten, for så å lande i tjenesutvalget i kommumestyresalen.

Der fikk vi blant annet med oss elevombudets rapport. Jeg reagerer på at det alltid er slik at man må trekke frem det som er bra og starte med å nærmest unnskylde de som jobber i skolen før man kommer til viktige poeng. Det er ikke nødvendig som uavhengig eller som talsperson for de barna som har det vanskelig. Det gir en dårlig smak i munnen, og forsterker skammen hos de som utsettes for lovbrudd i skolen. Vi må slutte å forsvare de ansatte i skolen som ikke følger lovverket. Det er ikke vanskelig, man må bare ha rutiner som alle følger. Jeg sier som Ada Sofie at blir det for tøft å stå i, finn deg en annen jobb. Skal du jobbe med barn i skolen er den viktigste egenskapen du har mot💪 Lovverket skal følges og det trenger man ingen unnskyldninger for å følge.

Da elevombudet startet opp for snart tre år siden sa jeg til henne at hun måtte ta tak i den uvettige bruken av barnevernsmeldinger mot mobbeutsatte familer som oppvekstsjefen gikk i bresjen for. Året før var jeg inne i to saker hvor dette skjedde helt urettmessig, og uten å involvere foreldrene før melding. Det var brudd på Søgne kommunes egne retningslinjer i slike saker. Fædrelandsvennen tok tak i dette, men det fortsatte jo bare fordi den slags maktovergrep ikke får konsekvenser for de som utøver makten. Siden har jeg sett det skje i utallige saker i Søgne, men også i saker over hele landet. Terskelen for å melde familier på andre siden av bordet er imidlertid alt for høy. Det skjer nesten aldri, forstå det den som kan. Det er her barnevernet kan være til hjelp.

Terskelen for å melde til barnevernet skal være høy sa elevombudet. Det er den ikke i disse sakene. Og det legger naturlig nok sten til byrden for de mobbeutsatte familier. Det er da også meningen. Det er skolens oppgave å løse mobbesaker, når de ikke klarer det sender de mer enn gjerne problemet videre til barnevernet. Det er misbruk av barnevernet, som allerede er neddynget i saker, og det går utover de barna som virkelig trenger barnevernets hjelp. Sågår Robert fikk «tilbud» av oppvekstsjefen i møte med fylkesmannen om at han koplet inn barnevenet. Dette var selvfølgelig ment som en trussel og ikke et tilbud, men det gikk de ansatte hos fylkesmannen hus forbi. Robert svarte selvfølgelig nei, og satte dermed kommunen sjakk matt. Dermed kunne de ikke melde ham uten å bli tatt med buksene nede.

Elevombudet ble av leder i tjenesteutvalget spurt om det ikke var slik at mange i Søgneskolen byttet skole til en privatskole utenfor bygda, på grunn av mobbing. Hun bekreftet dette, og at veldig mange barn av samme grunn byttet skoler innad i bygda. Jeg mener at det er på høy tid ar vi begynner å tallfeste dette, for det er et STORT problem som vi lukker øynene for.

Elevundersøkelsen viste lite mobbing på 7. Klassetrinn, så lite at det ikke ble tallfestet. Nå er ikke elevundersøkelsen noen fasit og mange lar være å rapportere det som skjer i frykt for represalier. Leder spurte elevombudet om hun ble overrasket over det undersøkelsen viste. Det svarte hun ja til fordi hun har mange flere saker på det aktuelle trinnet. Jeg for min del håper noen våkner snart, men jeg har mine tvil.

Tilstanden i Søgneskolen ble også tatt opp i går. Da er det spesielt en skole som skiller seg ut negativt. Det handler om sykemeldinger av de ansatte, hvorav fem handler om de ansattes arbeidsmilø, og det handler om flere alvorlige skolemiljøsaker. Eller konflikter som oppvekstsjefen kaller det. Dette ble de dømt på i 2013, men bagatelliseringen bare fortsetter. De kalte Roberts mobbesak helt konsekvent for konflikt. Det høres jo mye bedre ut, og de håndterte det som en konflikt. De ble hudflettet for dette i dommen og dømt. Likevel fortsetter de å la være å ta mobbeordet i sin munn. Hvem i himmelens navn tror de at de lurer?

Oppvekstsjefen gjorde sitt ytterste for å legge skylden på rektor, selv om han selv har det øverste ansvaret. Han snakket om konflikter og vanskelige barn, i stedet for å si det som det er. Dette handler om mobbing, vold og krenkelser i skolen, og om barn som har det vanskelig. Vi kommer ikke av flekken om vi ikke erkjenner de faktiske forhold. På denne skolen hadde de også en vanskelig konfliktsak som hadde krevd mye ressurser, og som var delvis skyld i budsjettoverskridelsene. Sånn vil det alltid være når man ikke tar tak i ting med en gang, og saker får utvikle seg. Da eskalerer de og blir uhåndterlige. Denne sakens håndtering nå ser ut til å være unik for Søgneskolen. Jeg har aldri hørt om det før.

Det blir dyrt å vente for lenge. Det blir dyrt å la ting skure å gå, i håp om at det går over av seg selv. Store sikkerhetstiltak er nå iverksatt, og det koster. Vi kjenner saken godt, da vi er personlig involvert. Lilands er på ferde igjen. Det ligger makt bak disse kravene, det har man nå forstått. Vi gir oss ALDRI💪Tiltakene kommer som en følge av tre vedtak hos fylkesmannen, melding om mulig tvangsmulkt, påkobling av voldsrisikoteam og anmeldelse av rektor. Det burde ikke vært nødvendig, en melding og en hendelse burde vært nok.

Jeg skal ikke gå mer inn i dette, men noe vil jeg si til alle som følger saken eller har saker selv. Stå på, ikke gi deg, det nytter. Vær knallhard med de harde. Hold tunga rett i munnen og hold ut. I denne saken får alle parter nå den hjelpen de trenger. Vi satser på at det skal bli en varig løsning. Vi har ingen garantier for det, men vi håper stadig vekk. Dette handler om barn som trenger øyeblikkelig hjelp. De har ikke tid til å vente i ti måneder som vi måtte vente , å leve med vold, trusler og risiko for ny vold kan gi varige. Nå får alle parter hjelp i denne saken. For oss var dette essensielt. Vi så dette også i Roberts sak. Det har gått veldig dårlig med mange av de som fikk mobbe Robert. Vi håper å unngå det i denne runden.

Dette handler om barn som trenger hjelp og et lovverk som skal følges. Det er ikke de voksne det er synd på. Vi må slutte å synes synd på dem. Disse holdningene tjener ingen, og i alle fall ikke barna. Mobbing, krenkelser og vold i skolen er barnas problem, men de voksnes ansvar. Tar man tak med en gang slipper man mye trøbbel. Per i dag gjør vi ikke stort annet enn å produsere nye senskader, som igjen koster samfunnet milliarder. Ved å satse penger på dette arbeidet vil vi få tifold igjen i andre enden. Jhonny har det bra på skolen nå. Han har aldri hatt det bedre. Det skal vi Lilands sørge for at fortsetter.

I går nådde Robert en milepæl. I går ble bacheloroppgaven levert. Vi venter spent på sensuren neste uke, men regner med at det skal gå bra👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s