Evaluering av den nye mobbeloven.

I prosessen rundt lovendringen for snart to år siden var det mange som fikk lov å være med. Også de som rammes direkte. Det skulle jo bare mangle, for det er de som vil leve med konsekvensen av endringene mange år fremover. Protestene fra mobbeutsatte familer var så store at vi ble lovet at loven skulle evalueres om to år. Vi ble også forespeilet at det var en selvfølge at vi skulle få bli med på den evalueringen.

Det kommer ikke til å skje. Et advokatfirma har fått i oppdrag å evaluere loven, og tilfeldig utvalgte får bli med. Også de som aldri har testet ut verken lovverk eller klageinstans. For meg er dette helt horribelt å se på fra sidelinjen. Jeg hadde heller ikke for to år siden forutsett at min famile igjen skulle være med å teste ut et lovverk og et system, som ikke er blltt bedre siden forrige runde startet i 2003. Situasjonen i dag oppleves langt verre, og det er vondt å oppleve, og erkjenne at situasjonen kommunalt og statlig er blitt verre, siden vi sto i mobbehelvete fra 2003- 2005. Det hele er surrealistisk.

I januar 2019, etter å ha fått medhold av fylkesmannen en gang, var helvete i gang igjen med uforminsket styrke, og vi ba skriftlig om øyeblikkelig hjelp fra fylkesmannen. Ingen grep inn. Det ble en ny runde med innhenting av dokumentasjon og papirflytting, før vi igjen får medhold i en laaang rapport. Skolen får en rekke pålegg som skal oppfylles innen 1. Mai. Før blekket er tørt starter voldsspiralen igjen. Fylkesmannen blir bedt om å aksjonere og stanse det som skjer. De sier de ikke har mandat til det. Igjen kreves det dokumentasjon fra skole og fristen er 1 mai.

Da velger vi å anmelde rektor og eleven som står for volden. I utgangspunktet er dette en enkel sak. Det handler om en kjent gjerningsperson, og volden skjer offentlig. Dette er ikke skjult mobbing, så langt der i fra. Når man ikke tar skikkelig tak med en gang, vet vi av erfaring og forskning at sakene eskalerer. Vi vet at brannslukning, og det å håpe at ting går over av seg selv, er det farligste som kan skje i mobbesaker. Hvor vanskelig kan det være å stoppe og hjelpe et barn bort fra slik adferd? Igjen får vi flashback til tidligere tider, igjen ser vi at mobbesaker i kommunen ikke håndteres. Det eneste som er annerledes er vår kompetanse, som langt overgår rektors, skoleadministrasjonen, og fylkesmannens kompetanse. Det er til å grine blod av og vi gjør det natt etter natt og dag etter dag.

Vi har purret fire ganger på det nye voldsrisikoteamet, og nå er de i gang. Vi håper og ber om at den som utøver volden skal få den hjelpen som trengs. Etter anmeldelsen ber jeg Robert sende et spørsmål til fylkesmannen. Svaret er interresant, uansett hva det blir.

Svaret var som forventet, oppsiktsvekkende.

Robert svarte.

Etter dette varsler fylkesmannen kommunen om mulig tvangsmulkt, om pålegg ikke følges opp.

I januar skrev Per Svein mail til kunnskapsminister Sanner om den fortvilte situasjonen vi står i igjen. Han skriver om et lovverk og en klageinstans som ikke fungerer. Han skriver også om at kunnskapsministeren nå må høre på de som utsettes for dette, å lage løsninger som virker for dem. På torsdag kom svaret.

Det var et skikkelig blablasvar, som vi har fått mange av fra den kanten.

Han fikk svar på tiltale.

I går gikk samme mail til flere Stortingspolitikere og ministre. Torbjørn Røe Isaksen, som fikk gjennomslag for lovforslaget og bevaringen av en klageinstans som alle vet ikke fungerer, fikk en spesialmail. Han får vite hvilken situasjon familien nå står i, og at vi ansvarliggjør ham for at saken ikke er løst for mange måneder siden. En i utgangspunktet enkel sak, som vokser seg stadig større fordi voksne mennesker ikke handler, og følger opp det lovverket de er satt til å håndtere. Vi ba ham også sørge for å bringe dette videre til sine kollegaer, samt å sørge for at de som har skoen på og vet hvor den trykker, skal få delta i evalueringen. De skal ikke bare bli lyttet til. De skal bli hørt slik at det blir en reell endring til det bedre for alle mobbeutsatte familier.

Barneombudet har også fått kopi av brevet.

Advokat Kjærvik er orientert. Han er en av flere advokater som skrev under på oppropet mot den nye mobbeloven.

Jeg ønsker deg en strålende søndag🌞

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s