Vinterpresten på sjømannskirka⛪️

I går tok vi turen til Sjømannskirken i Argineguin. Vi har vært der før, men det begynner å bli noen år siden, så vi tenkte det var på tide. Per Svein har selv vært sjømann og har bare gode erfaringer med de som jobber på sjømannskirkene rundt om i verden. Da mamma jobbet i London, før jeg ble født, var sjømannskirken i London et fast møtested for nordmenn. Mamma seilte også et par år og hadde mange gode opplevelser med sjømannskirken ulike steder i verden. Det er folkene der som er unike. Der er det høyt under taket, og ingen pekefingre og moralisme. Selv har jeg ikke så mye erfaring med sjømannskirker og sjømannsprester. Jeg har som sagt vært i sjømannskirken her på Gran Canaria tidligere. I tillegg har jeg vært på fest i sjømannskirken i New York, etter at Per Svein løp New York marathon i 2007. I 2008 giftet min bror seg i den svenske sjømannskirken i Skagen. Jeg har bare positive opplevelser i forbindelse med disse besøkene.

Sjømannskirken i Arguineguin har en fantastisk beliggenhet, og må uten tvil være den beste tomta på stedet. Bedre utsikt får man ikke.

Den ligger langs strandpromenaden. Sjømannskirken er spesielt kjent for sine vafler, og vafler skulle vi ha. Da vaflene var betalt ble det også puttet noen euro i donasjonskassen. Vi vet at sjømannskirken gjør et uvurderlig sosialt arbeid over hele verden. Et arbeid mange nok ikke er klar over.

Det var fullt i cafeen da vi kom. Det er det alltid. Vi så også at det ble gjort i stand til bryllup. Vi har det med å dumpe inn i bryllup uansett hvor i verden vi befinner oss. Mens vi satt der og egentlig var klare til å gå dukket vinterpresten opp ved vårt bord. Per Svein sa etterpå at det var rart det hele. Jeg så det ikke for jeg satt med ryggen til. Han kom ut og gikk rett til vårt bord uten å sveipe innom noen andre bord. Da minnet jeg ham på det han sa til meg, da jeg var i farmors begravelse og presten ble min bordkavaler. Jeg sendte melding til ham og skrev, gjett hvem som fikk presten til bords. Svaret kom pronte: den som trengte det mest😇 det var sikkert sånn i dag også, sa jeg og lo.

Jeg skjønte ingenting før en hyggelig mann sto ved siden av meg og lurte på om det hadde smakt godt. Mannen var vinterpresten. Han kunne fortelle at han hadde vært der i fire måneder og skulle reise hjem til Trondheim i morgen. Er dere fra Kristiansand sa han? Vi er fra Søgne svarte vi. Det skulle vise seg at prestens far og våre foreldre var begravet på samme kirkegård i Søgne. Da Søgne først ble nevnt satte han seg ned mellom oss og fortalte sin historie. Han var vokst opp i ryfylket. Han hadde mistet moren sin tidlig, som ung mann. Hun døde i 1969. Det siste han hadde visket inn i øret hennes var at i går satte den første mann sine ben på månen. På den tiden var han utdannet økonom fortalte han. Morens dødsfall gjorde noe med ham. Livet endret retning og han utdannet seg til prest. Han hadde imidlertid fått bruk for økonomiutdannelsen i jobben som prost. Nå var han pensjonist og jobbet som frivillig i sjømannskirken. Han fikk dekket flyreisen tur/retur og leiligheten.

Faren hans, enkemannen, traff en ny kvinne og giftet seg med henne. De flyttet til Søgne og fikk tre barn sammen. Han hadde hatt en sterk tilknytning til Søgne sa han, men nå var begge døde, og ingen av søskenene bodde i Søgne lenger. Faren hadde også hatt en klokkerfunksjon i bygda kunne han fortelle. De hadde bodd mange år i Stokkelandsskogen, før de flyttet i leilighet i Rådhusveien på Tangvall. Vi var interresert i hvilke oppgaver han hadde i kirken og han fortalte villig vekk.

Det er gjennom vinteren til enhver tid 15000 nordmenn på Gran Canaria. Det å drive kirken og cafeen var en ting. De hadde også mange oppgaver utenom, og svært mye å gjøre. De hadde 50 dødsfall i året, altså ca et dødsfall i uken de skulle håndtere. De hadde enda flere sykebesøk. De besøkte nordmenn på sykehus på GC,og det var et veldig viktig arbeid. I tillegg kom dette sosiale. Per Svein og jeg hadde snakket om dette på vei til kirken. Om nordmenns alkoholbruk på ferie, og hvordan dette rammer og skader barn, og hvordan dette øker faren for vold i nære relasjoner. Han ble alvorlig da han snakket om dette for det var et utrolig stort og voksende problem. De hadde tett kontakt med konsulatet og barnevernet og hadde kriseløsninget når de måtte redde barn ut. Foreldre og besteforeldre som reiste med barn var altfor ofte på flatfylla fra de kom til de reiste hjem. Det var verst når det var snakk om kortidsopphold på øya, men det var også et problem på langtidsopphold. Besteforeldre i yrker man kunne forvente bedre av gikk også på flatfylla fra de kom til de reiste hjem. Livet har lært meg at det finnes alle slags mennesker i alle slags yrker. En tittel er bare en tittel.

Selv har jeg dårlig erfaring med stefedre, problemdrikking og vold i nære relasjoner. Jeg er den første til å innrømme at jeg har tatt skade av det. Det eneste positive jeg kan si om det er at jeg har fått et bevisst forhold til dette med alkohol. Mine barn har aldri sett meg påseilet, selv ikke som voksne. De kommer nok aldri til å oppleve det heller. Jeg er ingen stordrikker, et glass eller to med bobler så er jeg fornøyd. Tove og jeg kan dele en flaske med bobler, men vi trenger ikke bobler for å ha det gøy. Vi ler oss fordervet uansett. Jeg er veldig var når jeg er på fest og treffer problemdrikkere. Når folk forandrer personlighet eller blir overstadig beruset setter jeg fra meg glasset mitt. Jeg klarer ikke drikke en slurk til. Da gjør jeg meg selv den tjenesten å gå hjem. Det fortjener jeg nemlig. Jeg har barnebarn med samme erfaringer i sekken som jeg selv har. Derfor er Lilandsresidensen alkoholfri sone når de er på besøk. Det blir foreldrenes oppgave å lære barna måtehold. Hos oss serveres det ikke alkohol når barnebarna er på besøk, eller til familiemiddager. Det finnes mye godt og alkoholfritt. Vi har det kjempegøy sammen uten alkohol. Jeg håper barnebarna tenker tilbake på Lilandsresidensen som et trygt og morsomt sted å være, som et fristed.

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle høre en prest si at alkohol var for dyrt i Norge. Når de kommer hit og det er nesten gratis, da mister altfor mange alle hemninger. De får et helt annet drikkemønster. Et mønster som ikke er sunt hverken for dem eller barna. Kloke mennesker med mye erfaring er verdt å lytte til. Jeg har i alle fall fått en del ting å tenke på.

Så er det en ting til sa han og så utover havet. Vi skjønte hva han siktet til, for vi hadde sett politimenn på vakt, ikke bare her, men også på vei til Amadoresstranda. Ser dere de robåtene over der ? Sa han ,og pekte. Det er flyktningebåter, det er robåter. De har ikke rodd over,selv om det bare er femten mil,sa han. De er enten blitt slept, eller låret ned fra større båter. Vi snakket om menneskesmugling, trafficing og prostitusjon. Han kunne fortelle at kirkedelen av bygget til sjømannskirken hadde vært en bordell, men at det nå var langt bedre energi mellom veggene der. Når vi sitter i trygge Norge kan vi lett distansere oss fra flykningeproblematikk. Når du står midt i situssjonen med mennesker i nød, da stiller det seg helt annerledes. Da må du bare ta det innover deg, og da berører det deg på en helt annen måte.

Det var også gledelige ting som brylluper. Han hadde fredagsbryllupene. Siden det hadde vørt langfredag sist fredag hadde det ikke vært bryllup da. Det var bryllup i går, men da var det tirsdagspresten, eller kanskje det var sommerpresten, eller den faste presten? Hva vet vel vi, men bilder fikk han tatt han jeg bor sammen med.

Presten på leting etter bruden🤣🤣han fant henne til slutt.

På vei inn i kirken.

Biblioteket i sjømannskirken.

Er du en tur på Gran Canaria, stikk innom kirka og spis litt vafler, doner noen euro til det gode arbeidet, og kanskje blir du like heldig som oss at du får en stjernestund med presten❤️

En riktig god onsdag ( går helt surr i dagene nå, så jeg måtte tenke) ønskes deg🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s