En stykk rektor anmeldt📚

Mandag skrev jeg i bloggen at jeg var glad for at det bare var en skoleuke igjen til påskeferien. Jeg kalte det sjarmøretappen. At jeg aldri lærer. Jeg tenkte at de etter vedtaket fra fylkesmannen kom på fredag, at de ville holde seg i stramme tøyler ut uka. Det er farlig å slappe av, for da går alarmen. Det burde jeg ha lært av livet nå, men hjernen og kroppen trenger også å slappe av. En ny voldshendelse skjedde på mandag, i skolegården, igjen. Et tiltak ble ikke fulgt fordi man ikke hadde informert en vikar. Det kalles manglende rutiner. Rektor beklagde det han kalte en «glipp», og det var ikke første gang. Vi har rett og slett kommet ut av tellingen på disse glippene. Min sønn var nå kommet til et punkt hvor han var rasende. Et godt tegn spør du meg. Sinne er en fantastisk drivkraft om den kanaliseres rett og det gjør den.

I forrige møte med skolen var min sønn klar på at en hendelse til ville utløse en anmeldelse. De trodde selvfølgelig ingenting på det. De vet hvor langt inne det sitter hos foreldre, så de driter rett og slett i det. Nå var begeret fullt hos min sønn og han ga beskjed om at det ville bli anmeldt dagen etter. Deretter varslet han saksbehandler hos fylkesmannen om dette. Saksbehandler ga beskjed om at de ikke kunne gjøre noe før etter 1. Mai, som var skolens frist til å svare på de spørsmål som ble stilt i vedtaket fredag. Dette er i alle fall ikke den klageinstansen kunnskapsministeren og hans crew lovte oss i møte etter møte før lovendringen. Ikke til å undre seg over at lovnaden om å få bli med i evalueringen nå er trukket tilbake. Vi ville jo komme til å avsløre jukset. Djupedal var selv fylkesmann da han jobbet med Djupedalsrapporten. Han var klar på at det måtte en uavhengig nasjonal klageinstans til for at det skulle bli likhet for loven, og for at mobbetallene skulle gå ned. Han sier nå i ettertid: Jeg har selv vært fylkesmann og jeg vet vi ikke virker som klageinstans for mobbesaker.

Min mann var i kontakt med det nye voldsrisikoteamet da det sto skrevet om dem i avisen i februar. Han snakket med dem og meldte inn saken før vedtaket gikk gjennom i kommunestyret. De skulle ta tak med en gang når det gikk gjennom. Per Svein snakket med slt- koordinator om dette på telefon. Vi hørte henne snakke om denne fantastiske planen både i tjenesteutvalget og i kommunestyret. Jeg bet meg merke i at denne planen ikke skulle bli liggende i nattbordsskuffen. Jeg tenkte i mitt stille sinn at der ville den havne i godt selskap med alle andre planer og vedtak som er blitt gjort i kommunen de seneste årene. Per Svein sendte ny mail til teamet i forrige uke etter hendelsen på skolevei. Han ville ta det skriftlig denne gang, siden ingenting hadde skjedd i saken. Han henviste også til telefonsamtalen i februar, men hørte ikke mer. Etter hendelsen mandag sendte han en ny bekymringsmelding med henvisning til forrige mail fra forrige uke. Han avsluttet med at han håpet at planen ikke ble liggende i en skuff. Denne gangen fikk han svar, med svar om at han også skulle få svar på mailen fra uken før. Svaret kom på tirsdag.

Robert og jeg dro til politikontoret i Brennåsen for å anmelde på tirsdag. Da var kontoret stengt og hadde vært det også dagen i forveien. Robert dro hjem og skrev en anmeldelse på mail, den inneholdt hvem han ville anmelde, hvorfor, og hvilke lovparagrafer og artikler i barnekonvensjonen som var brutt. Det handlet om barnelov, straffelov, avvergingsplikt og opplæringslov. De rette paragrafer og artikler var fylt inn. Han har lært enormt mye det siste halvåret. Det trengs om en skal klare å redde barnet sitt. Kunnskap er makt også på dette feltet. Det er ingen som har så mye mobbekompetanse som mobbeutsatte familer. De er helt nødt for å kunne navigere i systemet. Han skrev også at vi kom til å møte på stasjonen morgenen etter.

I går morges møtte vi på stasjonen med mailen Robert hadde sendt dagen før. Vi ble møtt i skranken av hun som var forliksrådsekretær da jeg satt i forliksrådet i perioden frem til 31.12.12. Hun kjente oss ,og hun kjente saken. Jeg sa vi blir visst aldri ferdig med det her. Jeg ser det, det går visst i generasjoner, svarte hun.Vi har holdt på siden i september og det er kun en person som står bak dette. Jeg trenger bare denne og ditt telefomnummer sa hun til Robert og tok kopi. I mailen hadde han sendt med begge vedtakene fra fylkesmannen, som bakgrunnsstoff. Resten ligger i en stappfull perm. Klok av skade ba vi om kopi av anmeldelsen. Hun stemplet anmeldelsen og den er nå arkivert.

Jeg har stusset veldig på fylkesmannems manglende evne og vilje til å handle i saken. Så før vi gikk inn til politiet ba jeg Robert sende en mail til saksbehandler med et lite spørsmål. Gjelder avvergingsplikten etter straffelovens paragraf 196 også for fylkesmannen? For uansett hva de kom til å svare ville svaret være interresant i ly av det de hadde gjort, eller rettere sagt i ly av det de ikke hadde gjort. Vi gikk hjem og tenkte at nå har vi gjort vårt før påskeferien. Det skulle vise seg at vi hadde tatt ferie litt for tidlig. Det hadde skolen åpenbart også gjort. En ny voldshendelse utspant seg på skolen i går. Eller «glipp» da som rektor kaller det.

Før det svarte fylkesmannen på mail og svaret er mildest talt oppsikstvekkende, men det kommer jeg tilbake til i et annet blogginnlegg.

Robert svarte fylkesmannen etter at alarmen gikk på ny i går. Svaret var som følger: Grunnen til at jeg lurer er fordi det har vært utallige voldshendelser på skolen selv om fylkesmannen har vært inne i bildet. Fylkesmannen har ikke gjort noe for å avverge dette. Det er rart at det får større konsekvenser for rektor å bryte veitrafikkloven, men ikke for å bryte opplæringsloven, barneloven, barnekonvensjonen og straffeloven. Ny hendelse skjedde mandag. I dag ble rektor anmeldt. Enda en hendelse med vold skjedde i dag på skolen. Jeg vet at FM kan sanksjonere å bøtelegge kommuner som bryter loven og tillater offentlig omsorgssvikt. Jeg lurer på hvor alvorlig det må være for at det skal skje, for dette er åpenbart ikke alvorlig nok for fylkesmannen. Med vennlig hilsen…

Per Svein sendte ny melding til slt- koordinator etter hendelsen i går. Robert sendte ny sinnamail til rektor i går. Der ber han rektor sørge for at den personen som utøver vold må holdes borte fra skolen til de har på plass tiltak som gjør at dette ikke skjer igjen. Han avslutter med at han nå forventer en permanent løsning på et langvarig problem. Fylkesmannen får kopi av mailen. Etter påske blir det sendt ny mail til kunnskapsministeren fra team Liland og sønn. Vi kommer til å gjenta kravet om at de som har skoen på må få være med i evalueringen av den nye loven og av klageinstansen. Det skulle bare mangle at ikke de som lever med konsekvensene av dette makkverket av nytt lovverk skal få uttale seg å bli hørt og tatt på alvor i sakens anledning.

Nå er det to skoledager igjen som vi må komme oss helskinnet gjennom. Deretter er det fri fra alt som handler om mobbing. Det kommer ikke flere innlegg om dette temaet før vi har hatt en utvidet påskeferie.

Jeg ønsker deg en fin torsdag, hvor du enn befinner deg.

3 kommentarer om “En stykk rektor anmeldt📚

  1. Jeg blir helt matt av måten fylkesmannen ikke håndterer dette på. At rektor gjentatte ganger kaller vold i skolen en glipp. Hvem skal snart ta ansvaret og sørge for at elevene er trygge på skolen? Hvor mange barn må lide seg gjennom hver dag pga voksne lukker øynene?

    Liker

      1. Som tidligere mobbeoffer i mange år synes jeg dette er helt fantastisk at dere står på så mye. Og vet det er mange andre som gjør sitt beste.

        Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s