Hva betyr lovendringen i praksis?

I august 2017 fikk vi en lovendring av mobbeloven, paragraf 9a i opplæringsloven. Kunnskapsministeren skrøt av at alt nå skulle bli så mye bedre. Spørsmålet mitt nå er: bedre for hvem? I løpet av de halvannet årene som har gått har foreldre over hele landet testet ut lovverket, klageinstansen,og klageinstansen over der igjen, som er Utdanningsdirektoratet. Jeg har til gode å treffe noen som opplever at ting har blitt bedre. Jeg har truffet mange som har opplevd at det er blitt mye vanskeligere nå.

Før, etter den gamle loven, var vurderingsgrunnlaget om eleven hadde fått oppfyllt sin rett til et godt psykososialt skolemiljø. Et skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring. Etter det nye regelverket er fokus flyttet og blitt mer teknisk. Nå er hovedspørsmålet om skolen har oppfylt aktivitetsplikten sin. Som innebærer å følge med, gripe inn, varsle, undersøke og sette inn tiltak. Har skolen gjort det man rimelig kan forvente?

Dette sitatet er fra et vedtak gjort av Utdanningsdirektoratet høsten 2018. Barnet ble fortsatt utsatt for mobbing. Skolen hadde tiltak som ikke forbedret situasjonen. Det ble klaget inn til fylkesmannen. Barnet fikk ikke medhold. Dette ble klaget inn til utdanningsdirektoratet, som heller ikke ga barnet medhold i saken, grunnet lovendringen.

Vi har nå mange vedtak som sier det samme. Og som viser at barns rettssikkerhet er blitt svekket. Foreldrenettverket sammen med andre organisasjoner som jobbet for barna ble invitert til å komme med høringsuttalelser til det nye lovforslaget før lovendringen. Vi fikk også delta på høringen. Vi ble forespeilet at vi skulle få bli med på evalueringen også. Vi har derfor samlet dokumentasjon,og dette vet de som bestemmer veldig godt. De vet også hva dokumentasjonen viser. Vi får derfor ikke være med på evalueringen. For da blir ikke svaret det svaret de vil ha. Nemlig at lovendringen har vært en suksess for regjeringen. Regjeringen hadde alle muligheter til å ta en Høybråten, å bli historisk. De valgte å feige ut og gikk dermed på tidenes mobbemageplask.

Vi ser også at i klager sendt til utdanningsdirektoratet, at de ikke en gang ser på rettspraksis i mobbedommene. De har fjernet det gamle punktet om at skolen skal gjøre tiltak helt til eleven har det bra. Dette viser en radikal endring av barns rettigheter i mobbesaker. Barns rettsikkerhet er ikke styrket i mobbesaker, tvert i mot, den er svekket.

Med ønske om en flott dag til deg som leser🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s