Hvordan de ansatte i skolen skal varsle ved mistanke om mobbing.

I går skrev jeg om de ansattes plikt til å varsle om mobbing i skolen ved den minste mistanke. I dag skal det handle om hvordan det skal varsles. Det skal være lav terskel for å varsle. Observerer man noe mistenkelig skal det varsles . Hvis det er ansatte som mobber skal rektor varsles umiddelbart, og rektor skal varsle skoleeier. I praksis vet vi at dette sjelden skjer da lærermobbing er det største tabuet av alle i mobbesaker. Man beskytter lærere fremfor elever. Loven er imidlertid klar: har man mistanke om lærermobbing har skolene en skjerpet aktivitetsplikt. Hvis det er en ansatt i skoleledelsen som krenker skal den ansatte varsle skoleeier direkte. Dette er ikke godt nok mener jeg. Her har vi mye å lære av Sverige. Når det kommer til lærermobbing i den svenske skolen er det den uavhengige nasjonale klageinstansen som rykker ut. Dette for å hindre habilitetsproblemer, som i klartekst betyr at de voksne beskytter hverandre på bekostning av barna. Vi som jobber med mobbesaker vet at dette skjer hver time, hvert sekund og hver eneste dag. Det er et av de største problemene vi har. I Sverige har man egne team som jobber med nettopp dette. Rektor og skoleeier får ikke ta i disse sakene.

Hvor raskt skal det varsles? I alvorlige saker skal det varsles straks. Eller ved slutten av dagen, eller ved ukentlige oppsummeringer. Jeg mener dette ikke er raskt nok. Man vet aldri hvor alvorlig en mobbesak er før man begynner å nøste i den. Derfor bør hovedregelen være at man varsler straks. I alvorlige tilfeller skal rektor varsle de ansatte på skolen og skoleeier. Hvis noen sier i fra om at de ikke har det bra, skal det alltid undersøkes. Rektor skal varsle skoleeier om krenkelser som er særlig voldelige, og der flere elever er involvert i mobbing av en elev. Rektor skal også varsle skoleeier om krenkelser som har pågått over lang tid uten at saken er løst. Skoleeier skal også varsles om digital mobbing på tvers av skoler, og grove trusler på sosiale medier. Skoleeier kan derfor ikke gjemme seg bak at de ikke vet eller visste. Det er skoleeiers ansvar å se til at loven blir fulgt.

For ytterligere informasjon gå inn på Utdanningsdirektoratets hjemmeside.

Lover som gjelder i tillegg til opplæringsloven. Skolen overtar ansvaret for barnet ditt etter barnelovens paragraf 30 når barnet ditt er på skole, skolevei og alle skolens plattformer. Skolen har også ansvar for skolerelatert mobbing. Djupedalsutvalget var klare i sin rapport, mobbing skal stanses i skolen der alle elevene er.

En riktig fin onsdag ønskes deg fra Lilandsresidensen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s