Varslersaken lukket. Ny varslersak åpnet.

I går var vi i Gjør Søgne greit igjen til stede i Kontrollutvalgsmøte for å se varlernes advokat fortelle om varslernes opplevelse av prosessen etter at dommen falt i januar i fjor. Til nå er det bare administrasjonen som i ulike politiske møter og utvalg har fått uttale seg om dette, i det ene lukkede møte etter det andre. Da saken ble løst i formannskapet i januar, gikk den for åpne dører. Dette var helt i mot administrasjonens ønske. Ordfører hadde imidlertid vært i kontakt med både varslere, fylkesmann og revisjonen for å sjekke om dette var mulig. Og det var det.

Møtet i går var også varslet å skulle gå for åpne dører. Varslerne hadde gitt sitt samtykke til dette, og alt så ut til å være i orden. Man skal aldri undervurdere rådmannen og hans crew. De hadde før møte kjørt daglig leder av kontrollutvalget så hardt at hun anbefalte å lukke møte. Hun møtte sterk motbør fra to i kontrollutvalget og fra Parats advokat. Hun innrømmet fra talerstol at det var rådmmannen og hans advokat som hadde villet dette. Ingen andre var blitt varslet om dette, det også i kjent stil for oss som har fulgt alle varslersakene i kommunen. Da dette ble kjent brøt latteren spontant ut i salen. For meg var det tydelig at damen var blitt presset til dette. Hun hadde en svært ubehagelig stund ved talerstolen, slik jeg opplevde det.

Etter en lang pause hvor advokater og daglig leder konfererte over lovverket ble det klart at i alle fall første del av møtet kunne kjøres offentlig. Kommunens advokat var først ut med sin versjon. I oktober søkte varslerene om studiepermisjon, på initiativ fra NAV. Dette ble avslått av rådmannen 19.desember. Verken formannskap eller kontrollutvalg var blitt informert om denne mulige løsningen. Representantene fra SV og AP stilte kommuneadvokaten kritiske spørsmål om nettopp dette. Hvorfor ble ikke de informert om dette på et langt tidligere tidspunkt, det var det sporet som kunne føre til en løsning. Resultatet av rådmannens NEI til dette førte til at varslerne måtte møte på jobb 2. Januar for ikke å miste lønnen. Valget sto mellom helse og inntekter. De måtte møte på jobb for å få lønn. Heldigvis tok formannskapet ansvar og innvilget dem permisjon.

Varslernes advokat viste til det som hadde skjedd det siste året. Han var glad formannskapet tok ansvar og innvilget studiepermisjon. De får nå beholde samme status og samme goder som før. De kommer styrket inn i jobb igjen om et år. Videre sa han at dommen ikke er oppfylt. Kommunen burde ha anket dommen. De har det siste året oppført seg som om ikke dommen forelå. Etter dommen fortsatte alt som før. Ledelsen har vist manglende evne og vilje til å oppfylle premissene i dommen. Randi Fidje fikk ikke tilbake innholdet i sin stilling. Holdningen har vært at man ikke har kunnet få dette til. Det var NAVs representant som kom med alteenativet som til slutt løste saken. Administrasjonen fikk kritikk for ikke å ha informert formannskap og kontrollutvalg om dette alternativet. Det var dette som ble løsningen. Kanskje man da kunne kommet frem til denne løsningen før og spart mange for mye.

Varslerne har fått en helt ny hverdag på UIA. De slipper å oppleve mobbing og utestenging hver eneste dag. De gleder seg til hver dag med studier, og har igjen fått et meningsfylt liv. De studerer nå velferdsrett og arbeidsrett, som de vil få god bruk for i sine nye jobber i storkommunen, om et år. Jeg gleder meg på deres vegne. Da saken var over i kontrollutvalget i går ble den lukket. Endelig kunne man se fremover. Men hvor lenge var Adam i Paradis? ( min mor pleide å si det). Samme dag ble det offentlig kjent at administrasjonen sto midt i en ny varslingssak. Det er imidlertid en annen historie som tas i bloggen ved en senere anledning.

Om noen skulle være i tvil. Vi i Gjør Søgne greit igjen støtter den eller de som står bak de anonyme varslene som revisjonen nå jobber med.

I dag er det møte i tjensteutvalget, og vi stiller også der. To viktige skolesaker skal opp i dag, og fru Liland har pennen klar.

En riktig god onsdag ønskes deg🤗

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s