I retten.

Det går ikke en uke uten at jeg får en henvendelse som omhandler domstolen, og alt som sorterer under denne. Derfor vil jeg anbefale en bok som kom i fjor. Den er skrevet av Tor Langback. Han er jurist, har vært advokat og leder av Domstolsadministrasjonen.

Boken er ikke skrevet for de som jobber i Domstolen, men for vanlige folk som av en eller annen grunn får befatning med domstolene. De aller fleste får på en eller annen måte befatning med domstolen i løpet av et liv.

Mitt første møte med domstolen fikk jeg via min engelsklærer på kokkskolen, i Krisiansand, skoleåret 1982-1983. Hun var meddommer, og var kalt inn i en straffesak. Hun meldte seg innhabil med en gang, da den ene parten hadde vært en av hennes elever ved Kokkskolen. Saken handlet om en ung mann som hadde vært på tur med danskebåten. Under overfarten hadde han slått ned en av de ansatte, og havnet i arresten på båten. Det jeg husker best fra saken var at tiltalte forklarte at han hadde gjort dette i fylla, og at dette ikke var meningen. Jeg husker at aktor var raskt på pletten med å si noe sånn som at, rus er selvforskyldt og at de som dømmer skulle behandle saken som om han var edru.

Neste gang jeg kom i retten var det som vitne i en straffesak. I mars 2005 ble det reist sak mot to av de som sto bak mobbingen av Robert, etter en særdeles tøff voldsepisode på bussen. Jeg har skrevet om dette i boken min » Alle mot en». Robert og jeg var vitne i saken, og saken var en tilståelsessak. Den endte med at to unge menn ble dømt til bøter og betingede fengselsstraffer.

I forbindelse med denne saken og andre saker har jeg også vært involvert i Konflitrådet. Dette brukes flittig av politiet og andre til ulike saker. Konflitrådet er også beskrevet i denne boken. Jeg har skrevet to blogginnlegg om konfliktrådet i mobbesaker, og hvorfor jeg ikke anbefaler dette i mobbesaker. I andre saker er det helt ok, men ikke i saker der overgrep fortsatt pågår. Slik det gjør i mobbesaker.

Våren 2006 var jeg med på å rollespille en Fylkesnemdssak.,Dette ble gjort på sosionomstudiet hvert år, som et samarbeid mellom barnevernsfaget og jusfaget. Fylkesnemdachører ikke til under domstolen, men de fatter vedtak i saker som er gjenomgripende i menneskers liv. Disse vedtakene kan klages inn for domstolen. Derfor blir dette også tatt med i boken. I dette rollespillet var jeg barnets lærer, og i følge jusforelser, som var dommer i saken, et dtømmevitne for barnevernet. Før saken ble kjørt fikk vi utdelt en mengde dokumenter som tydet på at dette ville bli en smal sak for barnevernet. Da saken var over og alle opplysninger lå på bordet var det ingen av oss som turte å spå utfallet av saken. Det var en lærerik opplevelse.

Jeg har også vært mekler og meddommer i Forliksrådet. Jeg satt i en periode fra mai 2008 til 31. desmber 2012. Det var en lærerik og spennende opplevelse. Jeg tenkte mange ganger tilbake på rollespillet. Det viste seg mer enn en gang, at det som så enkelt ut på papiret, var noe helt annet enn det så ut til. Jeg lærte fort at jeg ikke skulle henge meg for mye opp i dokumentene, men avvente å se hva som skjedde i forliksmøtet. Det står en del om forliksrådet i denne boken. Da dette er vår laveste rettsinstans.

I 2013 var jeg hovedvitne i min sønns erstatningssak. Jeg har skrevet utførlig om dette i boken min. Det var en sivil sak. Da er det ikke politiet som reiser straffesak. Da er det en part som saksøker en annen part. Kapittet 6 i boken omhandler sivile saker. Siden har jeg fulgt mange sivile saker, men også straffesaker, fra sidelinjen. Saker som er mobberelaterte. Erstatningssaker og straffesaker som omhandler mobbeproblematikk.

I 2017 fulgte jeg den mye omtalte varslersaken mot Søgne kommune. Også det var en mobbesak. I 2018 fulgte jeg en erstatningssak mot Kristiansand kommune. Hvor en ung mann vant frem i Tingretten. Kristiansand ble historisk nok en gang. Kommunen var den første som tapte i en mobbesak. Den såkalte høyesterettsdommen. Kommunen ble den første til å få to dommer mot seg. De blir ikke den siste kommunen som får det. FMM har støttegrupper for de som skal kjøre erstatningssaker mot egen kommune. Jeg er for øyeblikket med i to av dem. Og jeg informeres om to til. De har ikke fått støttegruppe enda, men de vil få tilbud om det straks de føler behov for en.

Etter å ha lest boken er jeg ikke i tvil, den er genial. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg sa det mens jeg leste den. Den handler om absolutt alt du trenger å vite. Den vil gjøre deg sterkere og tryggere i møte med domstolen, for kunnskap gir makt. Løp og kjøp folkens, eller lån den på boblioteket. Jeg kommer til å få bruk for den, både i veiledning av andre, men også i mine skriveprosjekter. For denne boken er genial📚

En riktig god mandag ønskes deg💦💧

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s