Når studenter tar kontakt📚

Jeg opplever relativt ofte at elever og studenter tar kontakt når de skal skrive oppgaver. Jeg anser det som et privilegium, og jeg kan takke boken min for disse henvendelsene. Den yngste som har tatt kontakt gikk i åttende klasse. Eleven skulle skrive en oppgave om mobbing, og jeg fikk en sterk fornemmelse av at dette barnet hadde sin egen erfaring på dette området. Jeg fikk mange, og svært gjennomtenkte spørsmål å svare på. Siden har flere elever og lærlinger tatt kontakt når de skriver oppgaver om dette. Elever fra videregående skole og elever og lærlinger som skal bli barne og ungdomsarbeidere. Jeg har fått henvendelser fra studenter som skriver både bachelor og masteroppgaver. Det har vært jusstudenter, lærerstudenter, sykepleierstudenter, sosiologistudenter og sosionomstudenter.

Og jeg tar meg alltid tid til dem. Det mangler mye mobbekompetanse i mange utdannelser. Ikke bare i lærerutdanningen, men også andre utdannninger der man kommer i kontakt med mennesker som utsettes for og /eller som har blitt utsatt for mobbing. Det gjelder for de yrkesgrupper nevnt ovenfor, men det gjelder også for politi, leger og barnevernsarbeidere, for å nevne noen. Vi trenger forskning og vi trenger kompetanse. Mobbing er et komplekst problem som må løses tverrfaglig. Det finnes ikke noen quickfix i disse sakene. Til det er problematikken alt for sammensatt. Derfor er det viktig at det forskes, og skrives oppgaver om dette på flere nivå, og i flere utdanninger. Det vil på sikt åpne øynene til flere og øke kompetansen i de ulike utdanninger og i akademia. Dette vil på sikt kunne hjelpe mobbeutsatte familer.

Vi har også bidratt til ulike erfaringsbaserte forskningsprosjekter, Robert og jeg. Og vi bidrar gjerne i flere, om anlendningen skulle by seg. Vi har solid erfaring med hele hjelpeapparatet og vet hva som fungerer, men enda mer om det som overhodet ikke fungerer. Vi ønsker å bidra til læring, så man kan gjøre ting helt annerledes i fortsettelsen. Min sønn bidrar også til læring på dette området i sin egen sosionomutdanning, både til medstudenter og forelesere. Selv skriver han nå en bacheloroppgave om depresjon og fysisk aktivitet. Problemstillingen er ikke tatt helt ut av lufta. Den baserer seg også på erfaring og relevant litteratur.

I går ble jeg kontaktet av en sosionomstudent. Han hadde lest boka mi, og han mente den var godt skrevet. Han hadde ikke funnet e-mail adressen min, derfor tok han kontakt via facebook. Vi diskuterte dette forlaget og jeg, om vi skulle ha e-postadressen i boka,,eller om de som leste kunne kontakte forlaget å få den der. Vi endte opp med det siste. Det har vært greit nok for meg, men i neste bok skal e-postadressen stå. Denne studenten var i ferd med å skrive masteroppgave. Problemstillingen hans var: Hvordan kan metodisk sosialt arbeid i grunnskolen, bidra til å redusere mobbing, å skape et trygt psykososialt skolemiljø? Et stort og viktig spørsmål som tyder på en gjennomtenkt problemstilling. Han baserte problemstillingen på forebygging, relasjonsarbeid og tverrfaglig samarbeid. Han ba om råd til forskning, litteratur mm. Og det har han fått i bøtter og lass.

Jeg fortalte at jeg som sosionomstudent var utplassert på Grim ungdomskole i Kristiansand, høstsemesteret i 2006. Etter det skrev jeg også om sosialt arbeid i skolen, i min bacheloroppgave. Jeg skrev om hvordan man kunne forebygge marginaliseringsprosesser i skolen ved å bygge opp barns selvfølelse. Jeg kalte oppgaven : God selvfølelse, en menneskerett! Jeg ga den unge mannen tips om å kontakte Læringsmiljøsenteret, FUG og en rekke navngitte personer. Jeg ba ham lese Djupedalsrapporten for å få en oversikt over problematikken. Så anbefalte jeg disse bøkene.

Det finnes flere bøker om mobbing, men ikke alle er like bra. Noen av dem er good for nothing. De bærer mer preg av å være festtaler. Det har vi ikke bruk for. Jeg er i alle fall ferdig med den slags. Så må han sette seg skikkelig inn i lovverket og FNs barnekonvensjon. Jeg ba ham om å legge seg inn i gruppen til FMM. Der blir det stadig lagt inn forskningsrapporter og relevante artikler.

Han har fått nok å gjøre for en lang stund. Jeg håper at det arbeidet han legger ned fører til flere oppgaver ,og mer forskning og ikke minst, enda flere studenter med solid mobbekompetanse. Han har fått beskjed om at om han lurer på mer underveis, så er det bare å ta kontakt.

En riktig god torsdag ønskes deg og dine🌞

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s