Nytt møte med skolen.

I går var min sønn i møte med skolen angående mitt barnebarns mobbesak. Møtet gikk fint, slik de aller fleste møter gjør. Det er det som ikke skjer mellom møtene, den manglende oppfølgingen av vedtak, som er problemet. Det ble bestemt at de tiltak som var bestemt på forrige møte skulle fortsette. Det er gode tiltak om de følges opp med handling. Det er handling det skorter på, som i alle andre mobbesaker. Det handler om holdninger. Det viser også forskning. Gamle tankemønstre og holdninger til hva barn skal tåle i skolen. Vi har en høy terskel for mobbing, vold og krenkelser i den norske skolen, dessverre. Det er derfor dette tar så lang tid å få på plass.

I tillegg til de tiltakene som er iverksatt kommer nå to nye. Det ene er at det skal sendes en bekymringsmelding til barnevernet om den som står bak mobbingen. Dette skjer altså først nå, over fem måneder siden alarmen gikk i vår sak. Det er ikke bare vårt barnebarn som har vært utsatt for vold, trusler med kniv, andre trusler, verbale angrep og mobbing fra dette barnet. Både barn og voksne får gjennomgå. Det er åpenbart at barnet trenger hjelp til å regulere seg. Man må finne ut av årsaken, og da er barnevernet rett instans. Det overrasker meg hvor langt inne en melding til barnevernet sitter, i de saker hvor det er åpenbart at barnet trenger hjelp utenfra. Mens det i saker der foreldre melder fra om mobbing eller andre kritikkverdige forhold, der sender man en melding uten å blunke. For slike saker oppfattes som en trussel utenfra.

Jeg diskuterte dette med flere i et fokusgruppeintervju i regi av Læringsmiljøsenteret i Stavanger. I min fokusgruppe satt blant annet mobbeforskerne Dan Olweus og Erlend Roland. De andre kom fra praksisfeltet. Jeg representerte barna på vegne av Foreldrenettverk mot mobbing. Der satt vi alle med den samme erfaringen. Man sendte bekymringsmelding om familien til offeret, mens familien til overgriper gikk fri. Vi var alle enige om at barnevernet kunne ha noe for seg i mobbesaker, men da på den andre siden av bordet. For dem som har den uøskede atferd kunne barnevernet være til hjelp. For de familer som opplever mobbing er det bare enda en stor belastning. Nå hender det rett som det er at foreldre selv tar kontakt med barnevernet når barnet utsettes for mobbing i skolen. Det er noe helt annet enn at skolen sender en bekymringsmelding. Siden det var helse og kunnskapsdepartementet som hadde bestilt forskningen jeg deltok i, ble vår bekymring om hvordan skolene brukte og misbrukte barnevernet i mobbesaker sendt tilbake til de aktuelle departementer.

Jeg er veldig glad for at det nå blir sendt en bekymring, og det var på høy tid. Barnevernet er opplært til å finne årsaken utenfor skolen og bør brukes til det. Det handler om barnets beste. Det er ikke til barnets beste å få ha en slik adferd, problematferd er ofte et smertepråk, og barnets måte å be om hjelp på. Da må vi finne årsaken, for å hjelpe dem. Da kan barnevernet være rett vei å gå. Min mann har meldt denne saken inn for det nye vokdsteamet i Søgne. De er operative fra mars og da er denne saken den første de skal inn i.

De skal også sette inn enda et tiltak. Klassen barnet går i skal nå bytte klasserom til andre enden av skolen. Dette fordi det skal bli lettere for de voksne å holde den som står bak mobbingen unna mitt barnebarn. Min sønn ba om å få tilsendt alt skriftlig. Det gjaldt både ny aktivitetsplan ( også den fra forrige møte) og referater. Det er problematisk med dokumentasjon i Søgneskolen. Min sønn sa han måtte ha alt for å få kontroll på situasjonen. Nå får vi se, fylkesmannen har etterspurt det samme. Jeg får alt tilsendt i tur og orden, skriver det ut og putter i permer. Det er jeg som er familiens dokumentasjonsminister..

I mellomtiden venter vi på fylkesmannen. Vi håper de vil jobbe fortere denne gangen, og at de blir inne i saken til lenge etter at den er løst. Søgneskolen må som andre skoler holdes i ørene av en solid klageinstans.

En riktig god fredag ønskes deg😍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s