Tilstanden i Søgneskolen.

I går debuterte Gjør Søgne greit igjen i tjenesteutvalget og det skulle vise seg å være et klokt valg for oss. Det var mye som angikk barns oppveksvilkår som var oppe til behandling i går. Og utviklingen er ikke akkurat oppløftende for den oppvoksende slekt.

Skolefaglig rådgiver Eivind Eikeland kom for å orientere om resultatene fra nasjonale prøver. Da var det flere enn vi i Gjør Søgne greit igjen som skulle få bakoversveis. Utviklingen er mildest talt skremmende. Selv ble jeg ikke så veldig overrasket. Med alle meldingene jeg får om det psykososiale miljøet i skolene er det ikke til å undres over at læringsmiljøet blir dårlig. Når læringsmiljøet blir dårlig går det ut over skoleprestasjonene. Nå kommer konsekvensene av dette til syne. Når man legger lokk på mobbesaker og bare driver brannslukking, vil man til slutt få resultater som dette. I mine notater skriver jeg at dette står i stil til den voksende mengden med mobbing og voldssaker som havnet på mitt bord,om tilstanden i Søgneskolen.

Førsteklassinger i Søgne er på nivå med førsteklassinger i hele landet. Deretter går det bare en vei, nedover. Søgneelever er generelt svake i matte, engelsk og norsk. Stadig flere faller av lasset de tre første årene på skolen. Det kan slik jeg opplever det bare handle om dårlig arbeidsmiljø. Eikeland peker da også på at feilen ikke ligger hos barna. For i starten lå de betydelig høyere enn nasjonalt nivå. Så blir de dårligere. Det er ikke elevene som ikke er gode nok. Feilen ligger et annet sted. Den største forskjellen er ikke skolene i mellom, men de ulike klasser på samme skoler. Her må man inn å se på klassemiljø og skoleledelse tenker jeg. Det er her man finner svaret på problemet. Jeg ser på dette som et resultat av dårlig ledelse i administrasjonen, det er de som har sittet med nøkkelen hele tiden.

Det handler heller ikke om økonomi eller pengebruken. Forklaringen ligger ikke der. Vi bruker mer penger på skole enn kommunene rundt oss. De som har fått dårlig læringsutbytte taper på sikt, i alle deler av livet. Dette må vi gjøre noe med.

Voldsplanen var også oppe til behandling i går. Vi fikk en veldig bra gjennomgang og det hørtes utrolig flott ut. Nesten for godt til å være sant. Nå har jeg ikke tall på alle de flotte powerpointpresentasjonene jeg har hørt, alle de flotte handlingsplanene jeg har lest, eller alle de festtalene jeg har hørt om dette tema. Jeg venter med å konkludere før jeg ser hvordan dette følges opp med handling. Det er som oftest her alt stopper opp. Barne og ungdomsrådet kom med et veldig viktig innspill, og det var at planen måtte inneholde hvordan man skulle ivareta offer, overgriper og deres familier. Det er tanker de voksne ikke har tenkt for mobbe og voldsutsatte familier, de må klare seg selv. Det finnes ingen kriseteam som står klar for å ivareta dem. Barn tenker lenger enn voksne og jeg har tro på de yngre generasjoner. Deres tillegg ble tatt med da det ble stemt og vedtaket var enstemmig.

Leder av utvalget ønsket å invitere politiet for å få høre hva de har å si om tilstanden i Søgneskolen.,De har visst stor utrykning til Søgneskolen.,Dette ville de ha en gjennomgang av i kommunestyret. Både administrasjon og politi måtte forberede seg til dette. Leder sa at han hadde fått meldinger om at skolefolk truer barn til å fortelle hvem som har gjort hva, med å true barn under 15 år med å anmelde dem til politiet om de ikke forteller.

Leder av utvalget sa at vi i Søgneskolen hadde for lite ambisjoner for skolen, og at det å vedta at vi skulle ligge på landsgjennomsnitt ikke ville gjøre at vi nådde toppen. Jeg kjente jeg ble litt på latteren da. Sommeren 2015 sa jeg det samme til oppvekstsjefen. Vi må ta mål av oss til å bli den beste kommunen på å håndtere mobbing. Vi må ta mål av oss til å skape den beste skolen i landet. Da vil vi nå langt. Han svarte det er umulig og med den innstillingen blir det jo også det. Jo høyere vi strekker oss, jo lenger kommer vi. Tar vi til takke med det middelmådige får vi enda mindre. Det viser seg nå, det slår ut på prøver, og vi kan ikke lenger skjule det. Oppvekstsjefen hadde en dårlig dag på jobben i går. Den ble nok ikke bedre da fylkesmannen ringte senere på dagen, etter at min sønn kontaktet dem å ba om øyeblikkelig hjelp i mitt barnebarns mobbesak. Det skal jeg komme tilbake til i et senere blogginnlegg.

En riktig god torsdag ønskes deg😍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s