Falitterklæring. Man fant en løsning, men oppfylte ikke premissene i dommen.

I går var det ekstraordinært møte i formannskapet og varslerdommen sto på sakskartet. Et år etter dommen hadde ikke administrasjonen klart å oppfylle premissene i dommen. Denne saken har versert i lukkede møter, utallige ganger det siste året og det som har slått oss på gangen er at aldri har noen spurt varslerne om deres opplevelser med dette. Det er bare kommuneadministrasjonen som har fått legge frem sin side av saken. Da får man naturlig nok et skjevt syn på det hele. Når det i tillegg er slik at de aller fleste politikere glimret med sitt fravær under den fem dager lange rettsaken, har de heller ikke fått med seg det hele og fulle bildet i saken. Det er vel noe av grunnen til at de som er dømt for gjengjeldelse for varsling har fått lov å bale med saken i fred et helt år. Det er naivt å tro at den eller de som utøver mobbing er de som kan klare å løse opp i en mobbesak. Det er ikke mulig å få til og det har politikerne endelig innsett.

Møtet ble åpnet med om de skulle ha møtet åpent eller lukke det. Varslerne hadde åpnet taushetsplikten og alt var sjekket opp med fylkesmannen som ga klarsignal til å holde møtet åpent. De anbefalte det faktisk. Ordføreren sa at vårt utgangspunkt er at flest mulig saker skal gå for åpne dører. Dette er en sak offentligheten er opptatt av, og det er det. Vi i Gjør Søgne greit igjen får daglig henvendelser om denne saken. Et par stykker hadde nok helst sett at møtet skulle gå for lukkede dører, men de fant ikke argumenter som var vektige nok. Bak lukkede dører slipper man jo å vise hvem som stemmer hva. Det er veldig oppdragende på politikere dette med åpne møter. Vi velgere trenger å vite hva politikerne står for, spesielt i valgår. Det ble til slutt enstemmig bestemt at møtet skulle gå for åpne dører.

Jack Andersen åpnet med å si at det hadde vært en del aktivitet overfor ham den siste tiden. Det har vært viktig å finne en løsning for alle, en gangbar løsning. Forslag til vedtak gikk i all hovedsak ut på at de to varslerne skulle få innvilget studiepermisjon med lønn ut 2019. Dette hadde varslerne søkt om før jul, men rådmannen hadde avslått søknaden. Dette ønsket Jack at politikerne nå skulle omgjøre og at varslerne skulle få beholde telefon, nøkler og sine rettigheter som arbeidstakere. De skulle få beholde samme status og stillingsbeskrivelse, å få nye oppgaver i nye Kristiansand fra 1. Januar 2020.

Bjørn Egeli hadde et innlegg om at politikerne nå løser det administrasjonen ikke klarte på et år. De måtte altså sette administrasjonen under administrasjon for å få til en løsning. Dette burde vært løst for lenge siden fortsatte han. Det har vært mye grums i denne saken sa han videre. Nå vet jo vi som satt ringsides at man ikke får til en løsning i mobbesaker, når det er de som er dømt for mobbing og gjengjeldelse som blir satt til å løse dette.

Tom Løchen var kritisk til dette. For han hadde snakket med andre ansatte som hadde en annen opplevelse av dette. Denne saken handler ikke om de andre ansatte eller de ansatte som har det greit. Det har den aldri gjort. Det er helt klart at de fleste har det greit, ingen har bestridt det. Det er bare ikke dem dette handler om, men de som varsler om kritikkverdige forhold i kommunen. Det er et altfor stort antall mennekser, men de representerer mindretallet. I rettstaten Norge har vi noe som kalles mindretallvern og skal representeres i saker der man har et mindretall. Dette gjelder i høyeste grad for varslersakene i Søgne. Mindretallvern betyr at varslernes mening skal følge hele saken. Mindretallet, altså varslernes syn skal frem og skal følge saken helt i mål. Det har heller ikke skjedd i denne saken. Administrasjonen har fått råde grunnen alene sammen med flertallet av våre folkevalgte.

Løchen kunne heller ikke se hvordan noe ville endre seg til neste år. Alle som har fulgt med litt vet jo at alt vil endre seg for de ansatte neste år, også varslerne. Han mente også at dette var en dårlig løsning for de andre ansatte i kommunen. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan det kan skape problemer for noen av de andre ansatte, men han om det.

Orføreren la til en bemerkning til vedtaket om at rådmannen måtte finne inndekning for dette over det normale lønnsbudsjettet. Da kunne man avslutte saken i formanskapet. Det ble også gjort da vedtaket enstemmig gikk gjennom.

Vi ser at mønsteret gjentar seg. Det får ingen konsekvenser å mobbe. De som mobber har alle rettigheter og de får bli. De som mobbes må komme seg bort før det går på helsa løs. Politikerne vil bare gjøre seg ferdig med sakene i full fart og komme seg videre. Ingen ønsker å stoppe opp å ta lærdom av det som skjer. Derfor vil det også gjenta seg gang på gang. Denne saken har vist at det er farlig å varsle i Søgne. Det hjelper heller ikke med en fellende dom. Vi er lite opptatt av dommer i Søgne, vi er mer opptatt av å mate bygdedyret. Det er sørgelige greier. De som tror at alt er bra i Søgne etter dette tar skammelig feil. Jeg får henvendelser hver uke som tyder på det motsatte. Med dette er fryktkulturen sementert en gang for alle, ingen tør å varsle i Søgne etter dette.

Jeg vil ønske alle en riktig god fredag med bilder av pausematen vi spiste mellom formannskapsmøte og kommunestyremøte i går🌞

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s