Når skolene gjengjelder varsling om kritikkverdige forhold med en bekymringsmelding til barnevernet👎

I forrige uke la Foreldreutvalget i grunnskolen frem sin årlige rapport om foreldre og hjem samarbeidet i skolen. Det var en dyster rapport, men svært gjennkjennelig for oss som jobber med antimobbearbeid i skolen. Jeg har aldri i noen av sakene jeg var vært inne i opplevd at foreldre ikke ønsker å samarbeide med skolen. Tvert imot har jeg opplevd at foreldre har strukket seg altfor langt i å samarbeide. Så langt at det har vært direkte skadelig for barna. Jeg legger ut FAUs eget facebookinnlegg om dette, hvor tallene taler sitt tydelige språk.

Når foreldre varsler om kritikkverdige forhold er det helt tydelig at skoler og kommuner ser på dette som negativ kriktikk som skader deres omdømme, og man går inn i fornektelse og forsvar. Dermed starter en lang prosess med bagatellisering og bortforklaring. Dette er en gjenganger i alle mobbesaker jeg har vært inne i, og mobbedommene gjennomsyres av nettopp dette. Dette skjer over hele landet.

Når foreldre da ikke gir seg er veien kort til en benymringsmelding til barnevernet. Dette for å plassere foreldrene på sidelinjen, å fjerne fokus på problemet som oppstår nettopp i skolen. Barnevernet brukes som en trussel og meldingen blir som oftest sendt uten at foreldre blir varslet om det før barnevernet selv ringer. Det er direkte lovstridig, og skal bare gjøres i de tilfeller der det er sterk mistanke om vold i hjemmet. Dette bryr skoler og kommuner seg ikke om. De er den sterkeste part og kan tillate seg dette, selv om det er lovbrudd. Det får jo heller ingen konskvener for dem. Selv om klageinstansen vet det skjer og bekrefter at det er lovstridig, gjør de imgenting for å stoppe denne ukulturen. Barn og foreldre må klare seg selv. Om ikke de har påkjenninger nok fra før kan dette velte hele lasset.

En annen ting er at barnevernet ikke har kompetanse på mobbing i skolen eller andre kritikkverdige forhold som skjer i skolen. Det er skolens oppgave å ta tak i kritikkverdige forhold og stanse det som skjer. Det mandatet har ikke barnevernet. De skal konsentrere seg om kritikkverdige forhold i hjemmet. Når ikke hjemmet er problemet er det heller ingen grunn til å misbruke barnevernets ressurser med disse sakene. Når rektorer og oppvekstsjefer over hele landet misbruker denne ressursen går det på bekostning av de barna som virkelig trenger barnevernets hjelp, de barna som utsettes for vold i nære relasjoner. Det er mange av dem og når kommuner og skoler melder barnevernet uten grunn, havner disse barna nederst i bunken. Jeg har vært involvert også i slike saker og det er skremmende å se hvor hardt man går inn i mobbesaker som skoler melder kontra saker om vold i nære relasjoner som meldes inn av skole og familier. Det ryster meg langt inn i sjela.

I min egen kommune brukes trusselen om barnevernet gjennomgående og klager du til fylkesmannen, ja da er det gjort. Da er hevnen søt. Før du vet ordet av det kalles du inn til bekymringssamtale hos barnevernet. Forholdene i skolen er de ikke interresert i, og de har verken kompetanse eller mandat til det. Dette ligger ikke innunder deres utdannelse. De er bare interresert i forholdene i hjemmet. Dermed flyttes fokus fra det kritikkverdige som skjer i skolen til forholdene i hjemmet. Dette er også skolen og kommunens hensikt. Jeg har tatt dette opp med både rektorer og skolesjef i min egen kommune. De blåser meg bare av med at det er jo bare en bekymringsmelding. Vi gjorde det for sikkerhets skyld, og jeg har lest dem teksten, men de fortsetter bare. Derfor har jeg begynt å spørre i hver eneste mobbesak om de er blitt truet med eller blitt meldt til barnevernet i sin sak. Svaret har vært ja i samtlige saker og det skjer på hver eneste skole i min kommune. Det skjer ikke bare der, det skjer over hele landet.

Foreldreutvalgest oppsummering viser dette. Barneombudet har meldt fra om dette, det samme har vi i FMM. Mobbeombudet i Buskerud har like mange mobbesaker i året som Barneombudet, også hun rapporterer om dette. Foreldre meldes til barnevernet i mobbesaker som hevn for varsling og klager til fylkesmannen. Gjengjeldelse for varsling er et velkjent fenomen for meg. Juristen som behandler klager i mobbesaker i Hordaland sier at skolene hevner seg på foreldre som klager i mobbesaker ved å melde dem til barnevernet. Det er en velkjent straff over hele landet, men ingenting skjer. Ingen tar tak i og stopper det. Det får ingen konsekvens å sende falske bekymringsmeldinger. Det er familiene som må betale prisen. Det er rapportert videre fra mange hold til departementene, men ingen løfter en finger for å stanse det som skjer. Hvis barnevernet skal inn i mobbesaker må det skje på andre siden av bordet. De må gå inn å hjelpe de som har overgriperadferd ,å se om det kan handle om deres hjemforhold. Det er ikke de som utsettes for overgrep, mobbing, vold og krenkelser som er problemet, men de som gjør det. Vi må aldri slutte å si fra om denne uretten eller slutte å dokumentere det. Vi må holde på til vi får gjennomslag uansett hvor lang tid det tar.

I dag skulle det vært ekstraordinært møte i kontrollutvalget. Det ble utsatt til i mars på grunn av kommuneadvokaten. Streamingen fra møtet forrige tirsdag er heller ikke lagt ut, selv om det skulle skjedd senest tre dager etter møtet. Det er mye som lukter, men det kommer jeg til å skrive mer om i slutten av uken. Enn så lenge vil jeg ønske deg en fin mandag og en god start på uken😍❄️❄️❄️

3 kommentarer om “Når skolene gjengjelder varsling om kritikkverdige forhold med en bekymringsmelding til barnevernet👎

  1. Takk for at du tar opp dette! Det er en vellent problematikk at den som varsler eller klager blir straffe. Uriktige barnevernsmeldinger fra skole og andre instanser er dessverre en vanlig hevnmetode. Det MÅ komme en straffeordning for uriktige barnevernsmeldinger! Politikere må ta fatt i dette!

    Liker

  2. Takk for at du tar opp dette! Det er en velkjent problematikk at den som varsler eller klager blir straffet. Uriktige barnevernsmeldinger fra skole og andre instanser er dessverre en vanlig hevnmetode. Det MÅ komme en straffeordning for uriktige barnevernsmeldinger! Politikere må ta fatt i dette!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s