Et rystende dokument.

I desember 2017 fulgte jeg den mye omtalte varslersaken mot Søgne kommune i Kristiansand Tingrett. Foruten de journalistene som var til stede under hele saken var det bare jeg som skrev notater og referater for meg selv underveis. Det ble et helt fullskrevet A4 forelesningshefte, permen ble også tatt i bruk, og en mer en halvfull notisbok, da jeg gikk tom for papir å skrive på den aller siste dagen. Jeg skrev også ned tanker jeg hadde underveis. Og det som slo meg mest var hvor lik denne rettsaken var på den vi selv hadde vært igjennom. Det er utrolig hvor like disse sakene er enten det handler om mobbing i skolen eller på arbeidsplassen. Det er de samme temaene som går igjen, med historier i en ny innpakning rundt. Jeg skrev blant annet at det ikke så ut som han hadde lest mobbedommen kommunen hadde mot seg fra før, og sikkert ikke dommen i rektorsaken heller. For da tror jeg kommunen hadde lagt en helt annen strategi enn å følge en blåkopi av strategien i de to sakene de hadde tapt. Akkurat den uken syntes jeg det var helt greit at kommunen ikke hadde lært noe som helst, og var klar for å snuble i sine egne ben enda en gang.

Denne saken hadde uhorvelig mye dokumentasjon og det var god og relevant dokumentasjon som talte sitt tydelige språk, og det er alltid en fordel. Det var så klart annerledes å sitte ringsides denne gangen. Jeg hadde en større avstand til det som skjedde. Naturlig nok siden det denne gangen ikke var min sønn som ble utsatt for den belastningen en slik rettsak er. Samtidig var det nok likevel annerledes for meg enn mange andre som satt der, nettopp fordi jeg visste hvilken ekstrem belastning de ble utsatt for. Jeg husker jeg tenkte og sa til dem: takk og pris for at dere er to, og slipper å stå i mot en kommune helt alene. Det er ekstremsport og en kamp mellom David og Goliat. Styrkeforholdet kan neppe bli mer ulikt enn det er i slike saker. Der kommunene har tilgang på ubegrensede ressurser til å nå sitt mål om å knuse enhver som reiser kritikk mot det bestående, og varsler om mobbing og kritikkverdige forhold.

Jeg skrev i bloggen etter at rettsaken var over at min spådom er at varslerne kommer til å trekke det lengste strået. Det handlet om de sterke vitnemålene vi hørte, men først og fremst om den overveldende og svært relevante dokumentasjonen varslerne la frem. Vitnene bygget opp om denne dokumentasjonen, også kommunens vitner. De skjønte det nok ikke selv da de satt der i sin egen boble, det er en tøff opplevelse å være vitne i en rettsak også, men det er småtterier mot den belastingen de som saksøker egen kommune må stå i og tåle. Jeg har brukt noen dager nå på å skrive inn mine notater på pc og tatt uttalige sikkerhetskopier og å sende det til andre så det ikke forsvinner. Det er blitt et rystende dokument på 40 sider som en gang skal brukes, men til hva og når det vet jeg ikke enda.

Siden jeg spådde utfallet i rettsaken så presist, tillater jeg meg å komme med enda en spådom. Det er blitt skrevet tre bøker alt om kritikkverdige forhold i min kommune. Den første het Makta rår i Søgne og kom i 2003. Den handler om den mye omtalte rektorsaken og den ukulturen den saken viste i all sin skrekk og gru. I 2003 begynte vårt eget private mobbehelvete og i 2014 kom boken min om mobbingen i Søgneskolen og om opptakten til rettsaken og selve rettsaken. I 2017 kom boken om barnemordet som het : Noen blir drept når barn ikke får hjelp i tide. Alle tre bøkene handler om en ukultur våre politikere har plikt til å rydde opp i, men som flertallet av våre politikere har valgt å vedta seg bort i fra. Derfor er min spådom den at den siste boken om ukulturen som har funnet sted og som stadig vekk finner sted i min elskede hjembygd, ikke enda er skrevet. Det er mer som trenger å komme opp i lyset. Så lenge politikerne nekter å løfte denne ukulturen opp i lyset for å løse den der vil det komme nye bøker, nye protester, nye varslinger og nye rettsaker. Av den enkle grunn at folk ikke lenger finner seg i det, og er villig til å betale en høy pris for å skape en endring til det beste for absolutt alle som lever i kommunen, ikke bare flertallet som allerede har det greit.

Med ønske om en alle tiders søndag for deg som leser dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s