Et år siden varslersaken gikk for Kristiansand Tingrett.

I morgen er det et år siden varslersaken mot Søgne kommune startet i Kristiansand Tingrett. Dagen før saken kom i retten i fjor, la jeg ut et blogginnlegg som jeg kalte: Løgnen løper på raske ben, sannheten kommer selv om den er sen. Jeg fulgte saken hver eneste dag og hvert eneste minutt de fem dagene den gikk. Jeg skrev notater av hvert bidige vitnemål og fylte et a4 forelesningshefte og ei mindre notisbok med rystende materiale fra saken. Fra kommunen stilte den som var oppnevt av politikerne. Han nektet å sitte oppe med kommuneadministrasjonen som part, han ville heller ,som han, sa sitte med fru Liland. Han mente det var tryggere. I løpet av året som har gått har han nok endret mening om akkurat det.

Leder av kontrollutvalget på den tiden fulgte også saken hele rettsuken. Ellers glimret politikerne med sitt fravær. De vil jo ikke vite, de vil heller stole på ryktene og holde bygdedyret i live. Det er min opplevelse. Den eneste dagen politikere stilte var da ordfører vitnet til fordel for varslerne. Da var de der for å ta ordfører. Noen gikk ut i pressen og sa at ordfører ødela kommunen fordi hun vitnet mot kommunen. Jeg opplevde ikke at hun vitnet mot kommunen. Hun vitnet om den mobbingen som forgikk og fortsatt pågår i flere avdelinger i vår kommune. Hun vitnet mot mobbing. De som tok til ordet for noe annet, de er i virkeligheten med på å legitimere,for ikke å si sementere mobbingen som pågår ,og det er ingen i vår kommune tjent med. Vi er tjent med å få lovbruddene opp i lyset, at de får konsekvenser for de som har brutt loven, og at det stanses.

Varslerne vant saken, men dommen er ikke oppfylt. Det kommer den ikke til å bli heller så lenge det er de som er blitt dømt for gjengjeldelse av varsling som skal få jobbe i fred med dette. Da blir det som det har blitt, mer gjengjeldelse,og mer mobbing,og enda mer ryktespredning. For det er varslerne og ordføreren som er problemet må vite. Ikke mobbingen som har fått pågå og fortsatt pågår. Flertallet av politikerne vil ikke ta i det her og overlater det til administrasjonen. De håper at om de lukker øynene lenge nok, stemmer for lovbrudd i stedet for mot,og tar tiden til hjelp. Ja da vil dette gå over av seg selv og de som vil rydde blir utsatt for ryktespredning av verste slag. Kontrollutvalget trakk seg etter å ha avdekket lovbrudd på lovbrudd. Lovbrudd som flertallskameratene ikke ønsket å rette opp i. De undergravde dermed kontrollutvalget som til slutt trakk seg. De fikk jo uansett ikke gjort jobben sin ,selv om de jobbet godt, dokumenterte og avdekket de skrekkeligste ting. Flertallet av våre politikere ønsker ikke å vite om disse lovbruddene eller hvor mye dette ødelegger for de mobbutsatte familer eller kommunens renome.Dette kan i beste fall kalles strutsepolitikk.

Det er jo ganske utrolig at noen etter dette vil takke ja til å sitte i et kontrollutvalg. Og om de takker ja bør det være fordi de mener de har noe å bidra med. De må sette seg inn i sakene, ikke bare på den ene siden, men også den andre. Så langt har nesten ingen politikere vært interessert i å høre varslernes versjon av det som har skjedd det siste året. De hører og stoler på det de som har blitt dømt for lovbrudd og overgrep har å si. Det virker som de har ubegrenset tillit til dem. Er det ikke rart? Mobbing er overgrep på lik linje med voldtekt, seksuelle overgrep, mishandling og omsorgssvikt. Det later til at flertallet av våre politikere nekter å se det. Skadene av mobbing er like omfattende som skadene etter alle andre typer overgrep. Og dette koster samfunnet milliarder hvert eneste år. Hadde politikerne latt de som hadde begått voldtekt eller seksuelle overgrep ordne opp i forhold til sine ofre etter en dom? Hadde de latt en mishandler få i oppgave å oppfylle dommen? Jeg bare spør for det er i realiteten det de gjør nå. Etter 11 måneder er vi nå enda dårligere stilt enn vi var for et år siden. Når skal noen lytte til de som har skoen på?

Vi satt ringsides da det nye kontrollutvalget hadde flere viktige saker oppe på fredag, og det var forferdelig å sitte ringsides å høre på. De to representantene fra SV og AP gjorde en strålende jobb. De hadde satt seg ordentlig inn i sakene og stilte de riktige spørsmål og fikk svar som gir grunn til å gå videre for å etterforske mer. Det kommer ikke til å skje fordi de tre som er valgt ut av flertallskameratene aldri kommer til å tørre å ta tak i det en gang. Det er derfor de er plukket ut, det er jeg aldri i tvil om en gang. De var et stusselig syn der de satt og så i bordplaten og sa lite eller ingenting. Hvorfor lar de seg bruke i dette spillet? Er makten så gjev? Er det så gjevt å inneha dette setet når man ikke ønsker eller evner å kontrollere det man skal kontrollere? Jeg har mange spørsmål og lite svar. For meg er dette helt ubegripelig. Hvordan kan man sitte å godta denne uretten når man er i possisjon til faktisk å gjøre noe godt for andre?

Da varslersaken var oppe var de to representantene fra mindretallet klare på at dette tok for lang tid. De ville at kommunestyret måtte ta dette opp i første møte over nyttår. Flertallet ville ikke det, de ville heller sende en anmodning, å appelere til administrasjonen om å få til en løsning. Det betyr i praksis at administrasjonen kan fortsette å trenere , og at det er administrasjonen som sitter med den reelle makten i bygda vår. Ingen av de tre i flertallet i kontrollutvalget var til stede i retten, for da hadde de skjønt at dette i beste fall var naivt og i verste fall dumskap for ikke å si ondskap, å tro at en slik anmodning vil få noen virkning.Det flertallet nå gjør er å spille russisk rulett med menneskers liv. En ting er alle enig om , og det er at det ikke lenger er mulig å varsle i Søgne. Det finnes mye å varsle om fremdeles, men det kommer ikke til å skje. Det er for farlig, det viser den manglende oppfølgingen etter dommen. Administrasjonen får holde på som de vil, det vet alle, og det får foregå med flertallets velsignelse. Det farligste av alt er likegyldighet og det er alt for mange som tåler så inderlig vel den urett som ikke rammer dem selv.

Folk burde få med seg det som skjedde på møtet, det ligger på video på kommunens nettsider. Det ble avdekket mye interresant, men det kommer ikke til å bli tatt tak i. Det gjelder også den mye omtalte Klugesaken som kom i stand da dommen ikke ble anket. Da skulle det gjengjeldes at ordfører vitnet for varslerne. Administrasjonen sto bak drittpakken , og her er det store habilitetsproblemer som er avslørt, men det kommer aldri til å få noen konsekvens for de det gjelder. Bestilingen fra kommunestyret var hvordan de papirene kom i stand og innholdet skulle granskes. Bestillingen som kom fra en av forfatterne av drittpakken var granskning av ordfører. Det var det Kluge gjorde, de gransket ordfører og frikjente henne. Spørsmålet kommunestyret stilte om hvordan disse papirene kom i stand ble aldri besvart. Heller ikke ble det som sto i papirene gransket. Vi betalte 400 000 for en granskning vi ikke hadde bedt om. Og vi fikk bare svar på det de som lagde drittpakken ville ha svar på. Uheldigvis for dem ble svaret annerledes enn de hadde tenkt. Så denne granskingen er det vi kan kalle good for nothing. Som så mye annet i disse varslersakene.

Det jeg ønsker meg for det nye året er at flere reiser seg og viser at de bryr seg om det som skjer. Jeg vet at mange er opptatt av dette. Jeg ønsker at flere stiller opp på de politiske møtene og at man snakker med politikerne man kjenner og stiller kritiske spørsmål. Jeg ønsker meg flere som tør å vise støtte til varslerne. Neste år er det kommunevalg og da bør vi vise politikerne at det er vi som stemmer og at de er våre folkevalgte. Vi forventer at de av alle følger lovverket og går foran som gode eksempler, slik at Søgne blir greit for absolutt alle som bor og jobber der. Og gjør de ikke det, nei vel så får de heller ikke min eller andres stemmer ved neste valg. Så enkelt er dette spørsmålet for meg.

En riktig god mandag ønskes alle⭐️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s