Et julebrev fra mammas kusine❤️

Min mor hadde mange søskenbarn siden begge hennes foreldre hadde mange søsken. Siden vi flyttet fra Trøndelag da jeg var åtte år gammel fikk jeg aldri oversikt over familietreet. Etter at vi flyttet var vi sjelden tilbake til Kyrksæterøra og sjeldnere ble det etter at mine besteforeldre døde, da jeg var 11 og 16 år gammel. Mammas kusiner og fettere var ikke noe jeg hadde et forhold til. Jeg fikk likevel med meg at det var en kusine som var spesiell. Det var Åsrunn, datteren til mammas tante Marie. Marie giftet seg og flyttet til Drøbak, hvor Åsrunn vokste opp. De hadde likevel god kontakt siden mamma bodde store deler av oppveksten i Østlandsområdet. Åsrunn giftet seg og flyttet til Hol i Hallingdal og ble boende der. Mamma levde en mer omflakkende tilværelse før vi slo oss ned i Søgne for godt.

Mamma og Åsrunn holdt kontakten via brev og telefon så lenge det var mulig på grunn av mammas demenssykdom. Jeg så at hver jul fikk mamma julebrev fra Åsrunn og at hun gledet seg over det uansett demenståke. Jeg kan ikke huske å ha truffet mammas kusine selv om jeg vet at jeg har gjort det tidlig i oppveksten. Jeg tenkte ikke så mye over mammas kusiner og fettere før etter mammas begravelse sommeren 2016. Da vi akkurat hadde ankommet kirken kom det en mann og en dame opp kirkegulvet. Jeg hadde ikke sett noen av dem før så jeg gikk dem i møte. Jeg skjønte de var her på grunn av mamma. Da hun presenterte seg og sa hun var mammas kusine visste jeg umiddelbart hvem hun var. Jeg tok dem med opp til benkene der vi, den nærmeste famile satt. Jeg visste at mamma opplevde henne som den søsteren hun aldri hadde hatt. De hadde en felles forståelse av familiehistorien og alle familiehemmelighetene og fant støtte hos hverandre.

Da begravelsen var over inviterte vi dem hjem på snitter og kaker med de nærmeste. Det ble en hyggelig stund og det var fantastisk å møte dette menneske som kjente oss så godt via mamma. Hun fortalte at hun syntes begravelsen hennes hadde vært så vakker, og hun likte at vi hadde gjort det så personlig. Hun ville gjerne jeg skulle maile henne minnetalen jeg hadde skrevet. Det ble en uventet og spesiell opplevelse for både henne og meg. Jeg sendte henne takketalen på mail og fikk et hyggelig takkebrev i retur. Et takkebrev jeg hadde tenkt å svare på, men så gikk tiden. Jeg har tenkt mye på henne ,for hun kunne nok svart på en del spørsmål jeg lurer på for min egen nysgjerrighets skyld. Spørsmål jeg ikke kunne få stilt mamma på grunn av hennes demens som spilte pek med hjernen hennes i mange, mange år.

I går kom det julebrev fra mammas kusine. Hun sendte med bilder av mine oldeforeldre, mormor Klara og hennes seks søsken. Hun trodde jeg kanskje hadde det allerede, men det hadde jeg ikke. Så det skal inn i glass og ramme. En av mormors brødre lever fortsatt og det er mammas onkel Julian. Min oldemor Anna husker jeg, hun døde mens jeg gikk gravid med Kristoffer. Hun overlevde både mormor og bestefar.

Hun skriver at hun tenker på oss ofte, men at det blir med det. Hun forteller at hun har lest boken min og er så imponert over det hva vi har klart og hva vi har vært igjennom. Hun klarer ikke å glemme oss tre søsken og våre flotte ungdommer. Mamma hadde grunn til å være stolt av oss skriver hun videre. Etter begravelsen husker jeg hun sa at hun var så glad for at mamma hadde så mye kjærlighet i livet sitt. Det var manko på det stoffet i mammas oppvekst.

Senere i dag skal jeg sette meg ned å skrive et brev til mammas kusine. Jeg kan forstå hvorfor mamma hadde så god kontakt med henne. Jeg opplever at det er en dame med hjertet på rett sted og de må man samle på. Så jeg har bestemt meg for å samle på henne❤️

I kveld er det kommunestyremøte på meg, det siste av året, og det gjør slett ingenting.

En riktig god torsdag ønskes alle😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s