Fri rettshjelp i mobbesaker.

En av mine kjepphester innenfor antimobbearbeidet er fri rettshjelp i alle mobbesaker. I tillegg til en uavhengig klageinstans, et nasjonalt kompetansesenter med en grønn hjelpetelefon, er fri rettshjelp det som er et minimum av det som må på plass for å føre en forsvarlig antimobbepolitikk, å få likhet for loven. Disse sakene står også høyt på dagsorden hos foreldrenettverk mot mobbing . I Djupedalsrapporten kom dette tydelig frem, man får ikke likhet for loven før dette er på plass. I dag er det kun de med økonomiske ressurser som har råd til å betale den utgiften for å hjelpe barn og barnebarn. Dette er uholdbart for det betyr at bare et fåtall av de barna som trenger advokathjelp til å få det de etter loven har krav på, får det. Barns rettssikkerhet i mobbesaker i skolen er tilnærmet null. Dette ble også tydeliggjort og dokumentert i Djupedalsrapporten.

Barneombudet og frivillige organisasjoner har påpekt det samme. Vi må ha fri rettshjelp i disse sakene. De som sitter med beslutningsmyndighet vender det døve øret til. De vet dette vil koste penger i starten og er ikke villig til å bruke så mye penger på barn. De tror feilaktig at dette ikke kommer til å gi stemmer ved neste valg. Jeg tror de tar feil, stadig flere hiver seg ut i kampen for barns rettssikkerhet i mobbesaker. Det kan godt hende det blir dyrt i starten, men på sikt vil dette garantert lønne seg for staten, fylket, kommuner og enkeltmennesker. Hva disse mobbesakene koster oss årlig i form av psykiatri, rus, kriminalitet, drop out fra skole og arbeidsliv, skilsmisser, sykemeldinger, selvmord, selvmordsforsøk og diverse trygder, se det har vi bare sett toppen av isfjellet av til nå.

Det kommer stadig nye rapporter om hvor skadelig mobbing er og i Sverige har de regnet på hva dette koster samfunnet, også økonomisk. Tiden er inn for at vi må gjøre det samme. Jeg tror resultatet vil sette en støkk i de fleste. Det kommer helt klart til å være mange som benytter en slik ordning, men det vil også bidra til å knuse de holdninger om hva barn skal tåle i vårt samfunn. Det vil også få politiet til å ta tak i sakene på en annen måte enn de gjør i dag. Politiet henlegger de fleste mobbesaker fordi de mener vold i skolen er skolens anliggende og disse sakene er ressurskrevende. Det er heller ikke en prioritert oppgave hos politiet virker det som. Vi må få løftet disse sakene og omfanget av dem opp i lyset, men da trenger vi fri rettshjelp så alle barn kan få den hjelpen. Robert har ikke som alenefar under utdanning noen mulighet til å betale dette selv. Det er det vi besteforeldre som må gjøre. Og det er så feil som det kan få blitt.

I erstatningssaker har de fleste fått fri rettshjelp, men slett ikke alle. Robert var sykemeldt og fikk ikke det. Da var det vi foreldre som måtte inn å garantere for det økonomiske og legge ut frem til vi eventuelt vant en rettsak. Ikke alle har mulighet til å gjøre det eller satse alt de har på et prosjekt de ikke har noen som helst garantier for at skal lykkes. Hadde vi tapt første runde hadde Robert mest sannsynlig fått fri rettshjelp, fordi han var på vei inn på arbeidsavklaringspenger. Vi slapp heldigvis å forholde oss til det. Innboforsikringen dekket 100 000 og vi foreldre måtte ut med resten. Og det er mange penger vi snakker om her. Da Robert vant og dommen ble rettskraftig fikk både vi og forsikringsselskapet pengene tilbake. I dag kommer det stadig flere slike saker og vi trenger dem for dommene vil til sist være med å bidra til den holdningsendringen som er helt nødvendig. Vi må forstå at vold, mobbing og krenkelser i skolen ikke skal være en naturlig del av norsk oppvekst. Vi kan ikke sitte på baken å godta at så mange barn og unge går ut av skolen med krigsskader. Det finnes bare et ord for dette og det er offentlig omsorgsvikt. Vi kan ikke lenger godta at dette får skje. Barna er vår største ressurs og derfor må vi satse mest der. Det vil betales tilbake mange ganger og vi vil skape et bedre samfunn for alle hvor krekelser, vold og mobbing i skolen vil bli tatt på alvor og stanset straks det meldes. Det er handling som må til.

En mor jeg kjenner oppsummerte det veldig fint etter år med mobbing og senskader. De hadde i årevis kjempet for å få hjelp av skole og hjelpeapparat og vært i kontakt med alle tenkelige etater uten å få den hjelpen de trengte. Etter noen få samtaler med advokat Kjærvik og til sist en rettsak med en knusende seier sa mor støtt og stadig at: Kontakten med Kjærvik og hjelpen og støtten familien fikk var mer nyttig enn 100 timer hos den beste psykolog. Det å bli tatt på alvor, møtt, sett og hørt er mangelvare i de aller fleste mobbesaker, men det er ikke nok, handling må følge dette og alt dette får du hos en god advokat som kan faget sitt. Det barn og foreldre trenger er at mobbingen stanses og at skolen tar dem på alvor. En advokat vil kunne være til god hjelp her og absolutt alle barn og deres familer burde få denne muligheten.

Stadig nye rapporter om mobbingens skadeomfang og hva dette koster oss samfunnsøkonomisk er hva jeg tror til slutt vil bidra til at vi må sette inn mye større ressurser enn vi er villig til å gjøre per i dag for å få stanset denne formen for omsorgssvikt. Et av virkemidlene slik jeg ser det er å innføre fri rettshelp i alle mobbesaker, slik at skolen blir en trygg arena for alle barn. Det er den ikke i dag.

En riktig god torsdag ønskes alle.,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s