Da fylkesmannen la seg paddeflat.

I går var dagen for møte hos fylkesmannen. Per Svein, Robert og Arvid Kjærvik møttes på fylkeshuset en halv time før til forberedelser. Møtet var god forberedt og det er mye kunnskaper man har opparbeidet seg om systemet i løpet av de siste 15 årene. Med seg hadde Per Svein all dokumentasjon i saken. Alt bør dokumenteres i slike saker og jeg kan ikke få sagt det mange ganger nok. Ikke ta alt muntlig da blir det bare ord mot ord. Be om referater fra møter og hvis du ikke får det, skriv et selv og send det til skolen. Da blir det lagret i elevmappen. Man bør følge opp alle telefonsamtaler med en e-post om hva man har snakket om og bruk gjerne sms i kontakt med skolen. Dette er helt nødvendig om saken utvikler seg i gal retning. Det er et strengt dokumentasjonskrav i disse sakene. Nå som det er delt bevisbyrde er det viktig også for skolen å dokumentere det som er gjort i saken. Ikke alle skoleledere og skoleeiere har tatt dette innover seg enda.

I tillegg til dokumentasjonen i saken hadde han med seg dommen i Lilandssaken og rundskrivet på bildet ovenfor. De to fra fylkesmannen la seg paddeflate og gikk ikke i forsvar en eneste gang under møtet. De lyttet og de skrev hele tiden. Per Svein startet med å snakke litt om dommen som de hevdet de brukte og som de leste i fra tid til annen. Min mann sa at vi ikke kom til å godta at historien nå gjentok seg fordi dette kunne føre til ubotelig skade for barnet og det kom vi ikke til å godta. Derfor ble dommen nå lagt ved saken så ingen skulle glemme det. Per Svein gikk også igjennom en del av det skolen nå hadde gjort i forhold til tiltak og viste svart på hvitt at kommunen gjorde akkurat de samme feilene nå som de gjorde for femten år siden. Vi er rett tilbake i 2003 igjen og opplever alt om igjen. Deretter tok han for seg rundskrivet med elevenes rettigheteter og fylkesmannens oppgave som klageinstans i mobbesaker.

Det viste seg snart at fylkesmannen ikke hadde gjort noe i saken, de hadde kalt inn til dette møte i huj og hast for å få barnet tilbake på skolen så fort som mulig. Det er fullstendig feil utgangspunkt. Utgangspunktet skulle vært barnets subjektive opplevelse og at skolen skal være et trygt sted for barnet. Barn som har det utrygt på skolen lærer ingenting. Jhonny lærte mye de to ukene hos oss. Vi gikk gjennom alt pensum og mere til. Det var ingen grunn til bekymring for nettopp det. De måtte innrømme at de hadde latt seg blende av en oppvekstsjef med ordet i sin makt. Første bud i alle mobbesaker er at barnet skal bli hørt. Fylkesmannen har enda ikke hørt barnet. Ved en klage skal fylkesmannen opprette sak og fatte et enkeltvedtak. Det var ikke gjort i denne saken.

Enkeltvedtaket er viktig for det er det eneste juridiske dokument du får i en mobbesak. Enkeltvedtaket er forankret i forvaltningsloven og gir klagerett. Er du ikke fornøyd med fylkesmannens enkeltvedtak klager du videre til Utdanningsdirektoratet. Det er synd enkeltvedtaket er fjernet i skolen og erstattet med en aktivitetsplan, men man har mulighet til å få et enkeltvedtak ved å løfte saken opp til fylkesmannen. Dette er det altfor få som vet og dermed går man glipp av en mulighet til å få et viktig dokument i mobbesaker. Man vet aldri i disse sakene om det blir store skader og om man ved en senere anledning går til erstarningssøksmål. Det er det bare fremtiden som vil vise. Det opprettes nå sak fra fylkesmannen i mitt barnebarns sak og barnet skal bli hørt. Barnet har ingen tiltro til de to fra fylkesmannen som min sønn sa til dem. Løpet er kjørt for dere to, min sønn har null tillit til dere. Det må være en person han har tillit til og min mann foreslo et navn fylkesmannen kjente til.

Min mann stilte også spørsmål til hva skolen hadde dokumentert overfor klageinstansen. Svaret var ingenting. Vi får ikke ut dokumentasjon på noe da skolen og administrasjonen også denne gang gjemmer seg bak taushetsplikten. Fylkesmannen skal nå hente ut all dokumentasjon i saken.

Jeg anbefaler alle foreldre i mobbesaker eller saker som omhandler det psykososiale miljøet om å ta ut dette rundskrivet å sette seg grundig inn i det som står der.

Fylkesmannen måtte medgi at de ikke hadde gjort noen av de oppgaver de var satt til å gjøre i denne klagesaken. Dette er overhodet ikke godt nok fra barnas egen klageinstans selv om de legger seg paddeflate og beklager på det sterkeste. Hvor ofte skjer dette i andre saker er spørsmålet jeg stiller meg hele tiden? Det kan umulig bare gjelde denne saken her. Man skulle i utgangspunktet tro at man var ekstra forsiktig her. Det var man ikke.

Robert var knallgod i går i følge de andre to. Han sto opp for sin sønn så alle satt fjetret i stolen. Vår sønn har gode talegaver og er en stor formidler. Han berører mennesker. Han fortalte dem hvor forferdelig denne opplevelsen hadde vært for ham og sønnen. Han la ingenting i mellom verken om opplevelsen eller hva han mente om den. Han slaktet også tiltakene og satte strenge krav til hva skolen skulle blande seg opp i av utenforliggende saker for å fjerne fokus fra det som skjedde i skolen. Han skulle ha seg frabedt at rektor satte ansvarsgruppe på sønnen. Det var ikke han som hadde gjort noe galt eller han det var noe galt med. Ansvarsgruppe er rektors universalløsning i de fleste mobbesaker for å pulverisere sitt eget ansvar å legge det over på barnet. Jeg har hatt innsyn i og vært inne i mobbesaker denne rektoren skal håndtere, så dette er velkjent stoff. Sakene blir da heller ikke løst. Han sa også hva han mente om familieterapi og barnevern som er riset bak speilet i de aller fleste mobbesaker i Søgneskolen. Fylkesmannens folk skrev så blekket sprutet. De fikk også høre om tiltaket hvor en voksen forfølger sønnen og hvor stigmatiserende dette er.

Robert fikk gått gjennom punktlisten han skulle fremført ved forrige møte og far hadde skrevet på et par punkter til. Min mann presenterte fylkesmannens folk for en av landets beste advokater i mobbesaker.

Kjærvik sa ikke så mye for far og sønn gjorde en glimrende jobb. Han kom med noen enkelte setninger og satt for det meste å skrev ned punkter. Robert fortalte at han hadde sagt til sin sønn at hvis noen utsatte ham for vold skulle han bare slå tilbake, men aldri begynne. Kjærvik sa da raskt at det er rett for det er lov å forsvare seg. Jeg sa det samme til Robert i januar 2005 da vi fikk beskjed om at Robert skulle tas i skolegården dagen etter. Dette skulle filmes og legges ut på nett. Skolen ble advart, men klarte ikke stoppe det. Robert fulgte mors råd og slo tilbake av full kraft. Dette har jeg fortalt om i boken min Alle mot en. Jhonny er stor for alderen så det blir ingen kjære mor om han tar igjen. Han er imidlertid vokst opp med en ikke volds linje på lik linje med resten av familien. Kjærvik oppsummerte møtet til slutt før de forlot fylkeshuset. Min mann sa det var et godt møte slik alle møter bør være.

Nå gjenstår det å se om handling følger ord. Der har vi særdeles dårlig erfaring. Det er også skremmende å se hvor mye som må til for at barn skal få sine rettigheter oppfylt. Ikke alle har en dom i ryggen og femten års kompetanse i faget og ressurser nok til å ta med seg en av landets beste advokater i møte med barnets egen klageinstans. Det skulle heller ikke vært nødvendig. Uansett hvor bra dette møtet gikk eller hva som kommer ut av dette i ettertid har fylkesmannen som klageinstans utspilt sin rolle for meg. Vi står ved et paradigmeskifte i disse sakene og nå må vi slutte å flikke på ordninger alle vet ikke fungerer. Vi må få på plass en uavhengig klageinstans for barn, det er til barnas beste. Og det som er til det beste for barna er best for oss alle for barna er vår felles fremtid. Jo bedre vi ivaretar barna desto bedre fremtid får vi alle som en.

Da er det bare å ønske alle en god onsdag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s