Når skolen bruker samme resept 15 år etter.

Jeg har hatt en dårlig magefølelse siden første møte med skolen i denne saken hvor mitt barnebarn har blitt utsatt for vold i skolen. Først tenkte jeg at det var farget av minnet fra vårt første møte med skolen da Robert ble utsatt for vold ved Tinntjønn skole. Vi ble også denne gangen møtt med påfallende lite forståelse for den situasjonen vi nå står i. Tvert i mot forventes det at det er vi som skal forstå. For hver dag som går blir det stadig flere likhetstrekk. Nå vet jeg at vi blir møtt på samme vis. Man veksler med å gå i forsvar og så til angrep. Jeg slutter aldri å overraske meg over hvor lite medfølelse og med menneskelighet de mobbeutsatte familiene møtes med over det ganske land. De familiene må da for pokker meg forstå hvor vanskelig disse sakene er for skolen. Å ja det blir vanskelig når man ikke handler og tar tak og stopper det som skjer samtidig som man skal ivareta den som utsettes for vold, krenkelser og mobbing i skolen.

For flere år siden sa jeg til oppvekstsjefen: dere må lese dommen å se hvor skoen trykker for det samme gjentar seg i dag. De må legge innsatsen på å øke mobbekompetansen hos de som står nærmest barna. De må ha øvelser og drilles i hvordan de skal undersøke, avdekke og stanse mobbing. I tillgg må de lære seg forskningsbaserte metoder så ikke barna våre til stadighet skal utsettes for farlige eksperimenter. Det er handling som mangler. Ingen lytter til de som har skoen på. Politikerne konkurrerer om å finne opp kruttet og kommer med forslag basert på en totalt fraværende mobbekompetanse. Resultatet blir deretter. Det blir et fasadespill med gallionsfigurer som legitimerer hva politikerne har gjort.

Så har vi klageinstansen som ikke fungerer slik mobbeutsatte barn og familier trenger. Det tar altfor lang tid for de mobbeutsatte barna og tid er helt avgjørende for å få til løsning i sakene. Jo lenger tid det går dess større blir frustrasjonen hos de mobbeutsatte familier. Vi har jo fått en ny mobbelov som skal være så fantastisk.,Ikke mange merker noe til det. Det var aldri lovverket som var problemet. Det var den manglende implementeringen i skolen og kommunen. Det har ikke forandret seg etter det nye lovverket kom. Lovverket har fått mye fokus så selv mobbeombud/elevombud rundt om i det ganske land tror at det er bedre. Ingen spør de mobbeutsatte familiene om ting er blitt bedre. Vil man snart lytte til oss? Ting har gått fra vondt til verre. Forventningene regjeringen har gitt de mobbeutsatte barna de siste par årene har endt i et gedigent mageplask.

Hva må til spør alle? En uavhengig klageinstans er svaret fra dypet av mitt hjerte. En klageinstans med mandat og vagina ( vi bruker å si baller, men baller tåler ingenting) nok til å bøtelegge, anmelde og stenge skoler som er farlige for barn. På lik linje med den Sverige har. Rektor har fått svar på mailen sin og Robert har stilt mange spørsmål. Vi ser at plan A ser ut til å mislykkes. Vi er i gang med plan B.

Vi har fått tilbud om å bli henvist til familiesenteret. Der ble vi henvist med Robert også. Det har skjedd i veldig mange mobbesaker i Søgne. Skolene er raske med å flytte problemet ut av huset. Det er også gitt tilbud om at det psykososiale teamet skal bistå. Kommunen har åpenbart ikke kunnskaper om at barn ikke kan nyttiggjøre seg noen form for helsehjelp før de er trygge. Det handler heller ikke om bekymringer for barnet, da hadde de stoppet det som skjer og satt inn tiltak. Det handler om den totale ansvarsskrivelse når man prøver å outsource problemet til familekontor eller barnevernet. I går kom det en forskningsrapport her på Sørlandet foretatt på barns opplysninger om mobbing på chatten Snakk om mobbing. 94% av mobbingen som pågår er skolerelatert. Det visste vi og det er godt å få det dokumentert. Mobbing i skolen er skolens problem og skal løses der. Det er skolens lovpålagte oppgave. Dette skjer ikke fordi det aldri får noen konsekvenser for skoler og kommuner å bryte dette. De eneste det får konsekvens for er de mobbeutsatte barna og deres familer , som betaler en høy pris. Det finnes bare en mulighet til å endre på dette og det er ved å få på plass en uavhengig klageinstans.

Jeg vil ønske alle en flott onsdag med noen ord på skjeiva. Fordi det er en litt bratt og skjeiv dag i dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s