Når jussen ikke passer inn med skolens virkelighetsoppfatning.

Mandag kveld var jeg i en lang samtale med rektor på Lunde Skole. Fungerende rektor har et års permisjon så vi forholder oss i denne saken til Tinntjønn skoles rektor som vikarierer for henne dette året. Samtalen var fin og tonen var bra. Jeg sa vi ikke kom til å sende barnebarnet mitt på skolen før vi visste han var trygg. Vi kom ikke til å sende ham noen steder hvor han kunne utsettes for vold og trusler og at dette også selvfølgelig gjaldt skolen. Han uttrykte forståelse for det.

I går merket vi en helt annen tone og jeg mistenker at rådmannen og hans crew nå har fått ferten i dette og vil legge ballen død snarest. I kjent stil for oss i Lilandsresidensen. Det ble gjort store anstrengelser i å overtale Robert til å sende Jhonny på skolen i dag. Robert var tydelig på at han skulle tilbake på skolen, men først når de kunne garantere at de hadde ivetksatt tiltak som virket. De måtte garantere at Jhonny var trygg. Det kunne de ikke garantere, det var umulig sa de. Vi har hørt det før og betaler med en varig medisinsk invaliditet på 30% og i alle fall en PTSD diagnose. Vi foreldre har også en del symptomer på denne lidelsen som er en naturlig reaksjon på det traumet familien har vært utsatt for.

Vi har loven på vår side. I tillegg til opplæringslovens bestemmelser overtar skolen ansvaret for barna etter barnelovens paragraf 30. De har ansvaret etter denne loven og paragrafen mens barna oppholder seg på skole, skolevei og på skolens plattformer.

Vi har en fryktkultur i vår kommune som spres nedover i organisasjonen. Jeg har sett og opplevd det i flere mobbesaker. Man frykter gjengjeldelse ved varsling av kritikkverdige forhold. Kommuneadministrasjonen er dømt for dette. Likevel nekter flertallet av våre politikere og ledere i adminisatrasjonen å oppfylle premissene i dommen. Til sammen blir dette en kultur for mobbing, en mobbekultur med lange fangarmer. Frykt er farlig, men vi har ikke lenger noen frykt for systemet eller dets fangarmer. Vi er rustet for storm. Vi vet at vi står den av og at vi til slutt vinner frem som vi hele tiden har gjort. Det som vi ikke setter pris på er alt strevet som må til for å få det som loven er tydelig på at vi har krav på.

Da Robert hadde bedt om garantier igjen og at han hadde krav på det etter loven fikk han følgende svar: det er nok juridisk riktig, men det fungerer ikke i virkelighetes verden. Etter denne telefonsamtalen gikk Robert videre på sms. Vi har lært å dokumentere. Han ba om å få dette skriftlig at de ikke kunne garantere at Jhonny var trygg. Da fikk han til svar at de skulle prøve å passe på ham med mere. Det er jo ikke nok. Skolen har ikke snakket med gutten. I aktivitetspanen står det ingenting om hva som skal til for at gutten skal være trygg på skolen slik vi har etterlyst flere ganger nå. Det skrev også Robert tilbake. Etter det begynte rektor å melde på samme viset og fikk samme svar. I løpet av dagen går det en klage til fylkesmannen på skolens manglende håndtering av saken og for skolens manglende forståelse av at lovverket gjelder også i Søgneskolen.

Grunnen til at mobbing håndteres på denne måten over hele landet er at det ikke får noen konsekvens å bryte loven. Klageinstansen i Norge har kun en gang brukt muligheten de i fjor fikk til å sanksjonere. Dette skyldes de tette bånd mellom klageinstansen og kommunene og kommunenes manglende respekt for klageinstansen. I Sverige har de en uavhengig klageinstans og mobbetallen går ned fordi det får konsekvenser å bryte loven. Det bor dobbelt så mange mennesker i Sverige som Norge. Mobbetallene er helt like begge steder. I Sverige er de på vei ned mens de i Norge har stått på stedet hvil i årevis. Den svenske klageinstansen bøtela skoler 98 ganger i fjor mot norges ene gang. Boten skolene betaler i Sverige går i sin helhet til barnet. Det sier mye om svenskenes holdning til barn og barns rettsikkerhet i Sverige. Jeg kan bare ikke forstå at svenske barn skal ha bedre rettssikkerhet enn norske barn. For meg er dette naturstridig. I Sverige kan klageinstansen stenge skoler som er farlige for barn opptil seks måneder. Og klageinstansen har stengt skoler. Dermed implementeres også lovverk i skoler og kommuner på lik linje med veitrafikkloven og straffeloven. Ingen hadde fulgt disse heller om det ikke fikk konsekvenser.

Media ønsker et intervju om mobbekulturen i Søgne og den bør belyses, men det får vente til vi får hodet over vannet her hjemme. Vi frykter ingenting verken, skoleledelse, kommuneledelse, trussel om barnevern, gjengjeldelse eller noe annet. Vi er ferdig med å tie og tåle. Vi fortsetter kampen for at lovverker skal følges. Vi besvarer hersketeknikker vi utsettes for med faktaopplysninger og saklige argumenter. Vi kommer heller ikke til å la noen true oss til taushet med usaklige argumenter for vi vet, for vi har lært at det er i lyset trollet sprekker.

Jeg ønsker alle en flott onsdag med eller uten kamp💪

En kommentar om “Når jussen ikke passer inn med skolens virkelighetsoppfatning.

  1. Ja, dere får stå på krava. Fortsett å dokumenter hendelser. Skriv egne resymeer etter samtaler og hendelser. Send deretter disse resymeer til motparten. De vil normalt ikke gidde å reagere på disse, men for dere blir det en skriftlig dokumentasjon som styrker deres sak. Særlig der motparten ikke vil dokumentere med referater fra møter etter ikke vil dokumentere skriftlig hva som loves muntlig. NB! Send alltid dette i brevs form i post i tillegg til over nett som e-post eller SMS. Dette fordi brevpost (og nettpost) skal protokollføres i postjournalen. Men dessverre har Mail og SMS en risiko for å bli slettet. Derfor er brevpost sikrere på å måtte bli arkivert forsvarlig. Lykke til.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s