Historien om vakre jente🦋

Det begynner å nærme seg skolestart og da er det dags å skrive litt om offentlig omsorgssvikt. Mange opplever dette på skolen, i følge elevundersøkelsen ca 60 000 og da er ikke mørketall medregnet. I fjor sommer leste jeg en fantastisk bok som tok for seg offentlig omsorgssvikt, som det finnes flere typer av.

Denne boken anbefaler jeg på det varmeste. Den handler om hvordan vi behandlet handikappede og såkalt åndssvake på 60tallet. Det var offentlig omsorgssvikt av verste sort.

I etterordet skriver forfatteren hvorfor hun skrev nettopp denne boken. Hun har selv en funksjonshemmet søster som fikk bo hjemme fordi deres far vokste opp på en barnevernsinstitusjon. Dette skjedde fordi hans far ble enkemann og ikke kunne ta vare på ham og broren. Han fikk det han trengte, men sa stadig: Når du vokser opp på en institusjon vet du at du ikke er elsket.

Det er mye omsorgssvikt i offentlig regi også i dag. Vi ser det på mobbetallene, og vi ser det i barnevernssaker der vold i nære relasjoner og rus er gjengangere. Det er ikke først og fremst lovverket det er noe galt med. Hadde det blitt fulgt hadde vi vært langt på vei. Det er implementeringen av lovverket som er problemet. Skoler og barnevern ser ikke ut til å ta innover seg at de har foreldreansvar etter barnelovens paragraf 30 når barna er på skolen eller når de går inn og overtar omsorgen for et barn.

Det er et stort problem at voksne feiger ut og svikter barn i sårbare situasjoner. Voksne som ikke har mot til å handle på det de vet. Voksne som beskytter hverandre på bekostning av barna. Voksne som ikke undersøker, avdekker og stanser overgrep mot barn. Jeg ser det til stadighet i mobbesaker, men har også sett det i barneversaker jeg har vært inne i. Det mangler kompetanse, men mest av alt handler det om at de voksne mangler mot til å gjøre de rette tingene.

I stedet sykeliggjør de barn og setter diagnoser og merkelapper på dem. Når barna i virkeligheten bare reagerer helt normalt på de traumene de utsettes for. Eksperter prøver å forklare hva det er med disse barna, mens de i virkeligheten har opplevd voksne som svikter grovt gang på gang uten at det får en eneste konsekvens for de voksne som skal beskytte dem.

Vi har noen holdninger til hva barn skal tåle som ikke hører hjemme i dagens samfunn, men på skraphaugen. Vi er mange som jobber for å bedre barns retrssikkerhet som i sommer har samlet krefter til å fortsette kampen for barns rettssikkerhet når ferien er over. Mobbeloven skal revideres neste år og det dokumenteres godt i vårt langstrakte land. Foreldrenettverket er på sammen med Barneombudet og andre for å kjempe barnas sak.

Før sommerferien var jeg i kommunestyret for å høre barnevernet i Kristiansand gi en redgjørelse fra fylkesmannens rapport om barnevernet etter drapet på Sørlandssenteret. Der kom det frem at barnevernet fikk krass kritikk fordi de ikke hadde forstått at da de overtok omsorgen for jenta overtok de omsorgen etter paragraf 30 i barneloven. Vi snakker her om grove lovbrudd som kun får store konsekvenser for jenta og de pårørende til den drepte jenta. De som står for svikten slipper unna med krass kritikk i en rapport.

Det er ikke bare i barnevernsaker vi strever med å få de voksne til å følge bestemmelsene i barneloven. Det er dette vi sliter med å få kommuner og skoler til å forstå i mobbesaker også. For å implenentere lovverket ser vi at det ikke er godt nok for barna at klageinstansen fortsatt er hos fylkesmannen. Før vi får på plass en uavhengig nasjonal klageinstans vil lite skje. Sverige og Danmark har gjort det, der tar de barns rettssikkerhet på alvor. Når Norge følger etter og hva som skal til for at de følger etter, ja det gjenstår å se. Til alle dere som står på sent og tidlig for å bedre barns rettssikkerhet vil jeg si: May the force be with you💪

En riktig god tirsdag til folk der ute. Her i huset blir det barnebarninvasjon i løpet av dagen. Alle tre skal på overnatting i Lilandsresidensen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s