Hekseprosesser.

I går gikk turen til Vardø og til Heksemonumentet.

Vår første stopp var et innlagt tissestopp i Elins foreldres sommerbolig.

Dette er utsikten fra stua. Det er denne utsikten Elin er vokst opp med. Vi kjørte gjennom vakkert landskap på vei til Vadsø for lunsj.

Kristoffer begynte å melde meg i familiechatten og kom med et krav om at jeg måtte finne ut av dette med den samiske arven. For hvis mine oldeforeldre hadde snakket samisk, kunne jeg skrive meg inn i samemantallet. Da kunne de også gjøre det. Om jeg ikke gjorde det ville de miste muligheten. Elin er satt på saken.

Vel fremme i Vadsø bestilte vi baguetter til lunsj.

De var veldig store og ikke lett å angripe😂

Gode og mette tok vi fatt på turen til Vardø.

De fleste som ble brent på bålet var kvinner og mange var av samisk slekt. Dette monumentet skal minne oss om den urett som ble begått. I dag er det jo helt vannvittig uforståelig at dette har skjedd, men det har det.

Mennesker utsettes også i dag for hekseprosesser, men i en annen form. Mennesker som uttaler seg i det offentlige rom, mennesker som ønsker å endre det bestående og mennesker som varsler om kritikkverdige forhold er mest utsatt. Kvinner som uttaler seg i det offentlige rom og som ønsker en endring til det bedre er mest utsatt. Det finnes mange farlige rovdyr i denne verden, men det farligste rovdyret av alle er Bygdedyret. Heldigvis tør stadig flere reise seg å ta til motmæle og på sikt vil det være disse som bidrar til å skape en bedre verden for oss alle.

Det var veldig sterkt, men også veldig godt å oppleve dette stedet.

Samtidig er det jo helt hårreisende å se hva vi mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre👎

Etter besøket i Heksemonumentet dro vi til festningen i Vardø.

John slapp inn gratis fordi han var veteran. En av de to soldatene som solgte billetter viste seg å være fra Mandal så vi fikk en hyggelig prat med ham.

Vi fikk besett oss litt her.

Elin fikk hukket tak i denne guiden som ikke bare visste mye om festningen, men også om hekseprosessene. Det ble en minnerik stund.

Vardø minnet til tider om en spøkelsesby. Disse bildene er resultat av et kunstprosjekt og var skikkelig kult.

På butikken var de litt årstidsforvirret😜

Vi bunkret inn mat før vi dro til Ekkerøy hvor vi skulle overnatte i Emiliehuset.

Vi mollkoste oss her i går kveld. Vår tur inspirer andre i familien og Per Sveins morfar kom fra Lyngen i Troms. Han het Olav Henriksen og vi har lenge lurt på om han var av samisk slekt. Vår niese Linn Anita har jobbet litt med saken. I digitalarkivet fant hun ut at Olavs foreldre var lappisk fastboene. Det betyr at Per Svein kan skrive seg inn i samemantallet om dette er korrekt. Kristoffer ble i fyr og flamme for han trodde den slekta utelukkende kom fra de indre bygder på Agder. Han lurte på om det var mere de ( han og brødrene) ikke visste? Det har aldri vært noe hemmelighet at gemalens morfar var fra Lyngen, men han døde før Per Svein ble født og derfor har ikke han noen minner om ham.

Neste år skal vi besøke Vesterålen, det har vi avtalt med slekta i Narvik for en god stund siden. I går ble vi enige om å dra til Lyngen om to år å sjekke ut forholdene der. Vi er også enig om å melde oss inn i samemantallet om det er mulig. For ellers sier vår eldste sønn, ellers fratar dere oss vår arv. Om vi ikke gjør det, fratar vi dem muligheten. Og det vil vi ikke. Vi skal hente tilbake den identiteten som er blitt tapt undeveis så vi blir hele igjen.

Vårt yngste barnebarn hadde sin første dag på SFO i går og det er med skrekkblandet fryd vi nå sender henne inn i det norske skolesystemet.

Hun er noe av det mest dyrebare vi har.

I dag skal vi utforske vakre Ekkerøy, før vi setter kursen mot Vadsø og så tilbake til Kirkenes.

En nydelig tirsdag ønskes fra vakre Ekkerøy❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s