Den samiske arven🎁

På vei opp til Kirkenes fikk jeg en melding fra min fars kusine Ann Iren om at jeg hadde slekt i Kirkenes. Ann Irens mor og farmor var søstre så vi er i slekt på farmors side. Da vi møttes igjen i forbindelse med farmors begravelse i fjor kunne hun fortelle at vi var i slekt på min biologiske farfars side også. Min farfar og hennes far var fettere så vi var i dobbel slekt. Ann Iren er en av de som har forsket en del på slekten fra Vesterålen og det er ingen tvil om at vi er av samisk opprinnelse. Farmor nektet hårdnakket for dette så lenge hun levde. Hun ville ikke vedkjenne seg sin samiske identitet.

Min farfar forsvant ut av pappa og farmors liv da min far var fem år gammel. Min far forsvant ut av min bror og mitt liv da jeg var omtrent et år og min bror var et lite frø i magen. Da forlot vi nordnorge og flyttet aldri tilbake. I 2015 tok en slektsforsker fra familien kontakt, han forsket på min biologiske farfars slekt, en slekt jeg visste lite om. Farmor var gift på nytt og farfar var et ikketema på lik linje med det samiske. Jeg var ikke så opptatt av min biologiske farfar for jeg hadde jo en farfar i hennes nye ektemann.

I 2016 fikk jeg et register med flere tusen navn med mennesker jeg delte dna med på min biologiske farfars side. Min biologiske farfar flyttet til Narvik og fikk to døtre. Slektsforskeren kunne fortelle at den eldste var bosatt i Trondheim og den yngste i Oslo. Slektsforskningen fra farmors side levnet ingen tvil om det samiske opphavet. Den jeg fikk fra farfars side sa ingenting om dette, men jeg hadde mine mistanker om at det også fantes dna fra det samiske på den siden.

På vei opp her fikk jeg greie på at jeg hadde slekt i Kirkenes. Ann Irens far, hadde en bror som hadde bosatt seg her med kone og to døtre. Han var da også fetter til min farfar. Hans døtre var min fars tremenninger og deres barn igjen mine firmenninger. Elin fikk greie på hva de het og holdt på å ramle ut av stolen. Solveig som jeg fikk møte i går var en god venn av familien og en fantastisk støtte i gode og vonde dager. Elin kontaktet Solveig i går morges og på grunn av tett program for oss alle ble det bestemt at vi skulle møtes straks. Som sagt så gjort.

Og for en opplevelse det ble. Det viste seg at mine mistanker var riktige, vi var av samisk ætt på den siden også. Resten av MacLilands var helt i hundre etter møtet på lik linje med meg. For ei dame, for en visdom, livserfaring, kampglød og så full av kunnskaper. Hun hadde gjort en betydelig innsats for å få frem de kvinnelige samiske stemmene. For dette arbeidet hadde hun fått en likestillingspris. Hun hadde gjort mye for det samiske samfunnet, for bevaring av kulturen og for å fjerne skammen og stigmaet rundt det samiske. Stigmaet som er kommet på grunn av den norske statens fornorskningsprogram og den undertrykkelsen av urfolket dette førte med seg. Hun uttrykte sitt engasjement på en svært kraftfull måte og når hun ble som mest engasjert hadde hun et frodig ordforåd ispedd banning.

Tove lo sånn etterpå og sa det er ingen tvil om at dere er i slekt. Det var som å høre deg. Hun satt der med A4 skriveboken sin på magen og pennen klar til å skrive ned viktige ting ankurat som du. Hun snakket rett fra leveren og var like åpen om tabuer som deg. Jeg snakket litt om slekta og litt om rusproblemer i slekta bakover. Da så hun på meg med glimt i øyet å sa: du kan jo ikke snakke om familiens rusproblemer når alle hører på, det skulle vi ta på tomannshånd sa hun og lo. Å beklager sa jeg og lo, men jeg snakker om alt som er hemmelig, sa jeg. Det gjør jeg også sa hun. Du kødder ikke med den dama sa jeg etterpå. Du kødder ikke med Ann Kristin heller sa han jeg er gift med😜

Solveig har vært en banebryter og ressurs for arbeidet innen feltet psykisk helse. Hun har blant annet vært pådriver for å få BUP til Kirkenes. Hun har gjort nybrottsarbeid og satt psykisk helse på kartet på en god måte. Hun er av den formening at om noen er så langt nede at de ligger i fosterstilling foran deg, da begynner du ikke å predike eller behandle. Du legger deg ned sammen med dem og holder rundt dem til de er klare for å fortsette. For dette arbeidet har hun fått kongens fortjenestemedalje. En medalje hun tenkte seg to og ti ganger om hun ville ta imot, før hun landet på at hun kunne gjøre det.

Vi snakket om fornorskningsprosessen og hva den hadde gjort med den samiske identiteten. Hva vi etterkommere hadde mistet og hvordan vi satt igjen med skammen og tabuet etter en kultur så rik og så viktig for vår identitet og noe er viktig for våre røtter. Det er når du kjenner dine røtter og din identitet at du kan bli den beste utgaven av deg selv å være fri til å leve det livet du selv ønsker uten skam og skyld, men et liv i glede og stothet over å være den du er og er ment å være.

Jeg forstår at farmor fornektet sin identitet fordi den gjorde livet vanskeligere for henne. Jeg tror også hun gjorde det for at vi etterkommere skulle slippe å gjennomleve det helvete hun hadde måtte leve med på grunn av storsamfunnets forkvaklede holdninger og diskriminering. Det som er synd er at jeg og de andre som kommer etter er blitt frastjålet deler av vår identitet, den samiske arven. Det gjør meg harm, for ikke å si forbannet. Jeg får se om jeg etterhvert kan bruke denne forbannelsen til noe konstruktivt, også i denne sammenhengen. Enn så lenge skal jeg bruke god tid på å fordøye mine opplevelser sammen med mine samiske venner og min samiske slekt, som stadig vokser.

Denne damen og hennes mann kunne jeg hørt på og samtalt med i flere uker i strekk. Vi kommer til å holde kontakten❤️

God søndag til alle🌞Det kommer et blogginnlegg senere i dag om gårsdagens andre opplevelser for de har stått i kø👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s